Dakplaten zetten uit tegen hout (tikken en knallen)

Saartje22

  • #1
Wij wonen in een in 2020 opgeleverde nieuwbouwwoning.

Sinds de lente van dit jaar hebben wij last van tikkende en knallende dakplaten. Zachtere tikken worden afgewisseld met harde knallen die zelfs een schrikreactie opleveren op een andere verdieping. Het tikken en knallen is voornamelijk aanwezig als de zon op het dak staat.

Aangezien het huis nog in de garantie zit, hebben we de aannemer de situatie laten bekijken. Hij geeft aan dat de door de vorige eigenaren geplaatste houten kastombouw en de houten wand achter de wasmachine en droger de boosdoeners zijn. Hij zegt dat het hout strak tegen de dakplaten is bevestigd en dat de dakplaten daarom geen ruimte hebben om uit te zetten als ze warm worden.

Nu is mijn vraag: is het aannemelijk dat het feit dat het hout strak tegen de dakplaten is bevestigd, dusdanig harde knallen veroorzaakt? Of is er een andere aannemelijk oorzaak te bedenken waardoor de knallen ontstaan?

Alvast bedankt voor het meedenken!

IMG_3758.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Lijkt me niet ondenkbaar, maar van afstand toch echt moeilijk in te schatten, zonder exact te zien hoe die kasten tegen de dakplaten aan zitten. De aannemer heeft de situatie ter plekke gezien, dat haalt het niet met een beoordeling via een computerscherm aan de hand van een foto. Je zou ook een andere deskundige kunnen vragen de situatie te beoordelen, bijv. iemand van een onafhankelijk bedrijf, die dus niet met de oorspronkelijke bouw te maken heeft. Dat kan eventueel geld kosten. Ben je lid van de vereniging Eigen Huis, dan zou je die om raad kunnen vragen.

Voor de rest ben je hier aan het verkeerde adres, want hier is het niet de bedoeling om werk en meningen van derden te beoordelen. De hulp op Klusidee is gericht op het zelf doen van klussen, niet op wat anderen gedaan hebben (of nog van plan zijn te gaan doen).

Zoals al gezegd, probeer advies van een ander te krijgen, die ter plekke komt kijken. Je zou ook de kast weg kunnen (laten) halen, bij voorkeur op zodanige manier, dat je hem naderhand terug kunt plaatsen, maar dan minder strak tegen de dakplaten aan. Indien je het zelf doet en je hebt advies nodig hoe dat aan te pakken, dan kun je dat hier vanzelfsprekend vragen. Doe dat dan wel in een nieuw topic. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu