Dakoverstek maken op de kopgevels

Prensel

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben al een aantal jaren bezig om mijn huis uit 1920 te herbouwen.
Nu ben ik zover dat ik met het dak bezig ben en wil ik een overstek maken op de kopgevels. Ik heb al behoorlijk wat gezocht maar kan niet echt een duidelijk antwoord vinden hoe dat het beste te doen. De gordingen lopen tot in de spouw maar niet door over de buitenmuur. Ik zie dat bij nieuwbouw ook regelmatig zo wordt gebouwd. Wat ik niet zo goed kan zien is hoe dan naderhand een overstek wordt gemaakt. Wordt dat als prefab tegen de buitenmuur geschroefd ? Of wordt er toch een soort constructie gemaakt in de spouw bijv verlengen aan de gordingen ?

Ik heb ook een kleine uitbouw van 1.5m breed halverwege het huis, daar zitten dus zoiezo geen gordingen maar hoe bevestigt men daar dan een overstek op dat stukje 'kopgevel' ?

Ik wil best iemand inhuren om dat voor mij uit te werken maar kan eigenlijk niet echt een geschikt persoon of bedrijf vinden in mijn directe omgeving.

Groet,

Paul
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Oorspronkelijk lopen de gordingen door, meestal schuin verjongd of voorzien van versieringen, eea afhankelijk van de streek en bouwstijl. Nu zou je een 5x12 aan de gording kunnen bevestigen en deze dus verlengen. Wil je geen gordingen zien, dan maak je er een plafond onder.
 

Prensel

  • #3
Dank voor de snelle reactie.

Daar kan ik me iets bij voorstellen om die gordingen door te laten lopen. Maar wat als er geen gording is zoals bij de uitbouw, daar is het een sporenkap(je) ?
Overigens liggen op het dak over de gordingen ook 5*7 sporen.

Ik dacht zelf om aan de sporen die tegen de binnenmuren liggen haaks een 5*7 te bevestigen en die door de spouw naar buiten te laten lopen en in de buitenmuur vast te zetten/steunen. Daar kan ik dan het dakbeschot op door laten lopen en verder afwerken aan de onderkant (dichtmaken bijv). Ik weet niet in hoeverre dat dan een koudebrug veroorzaak en of dat erg is.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Klossen aan de eerste spoor bevestigen is ook mogelijk. Het aan de bovenste rij stenen van het binnenblad vastboren heeft meestal tot gevolg dat je die stenen losboort, een bredere muurregel gebruiken helpt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Bijvoorbeeld de eerste spoor niet op de muur, maar een stukje naar binnen. Daar de klossen aan bevestigen.

Je zou op zoek kunnen naar een (oud) bouwkunde boek. Daar staan dat soort oplossingen goed in beschreven en getekend.
 

Prensel

  • #6
quoten niet nodig - mod

Inmiddels ben ik maar begonnen met het stukje uitbouw en heb daar balkjes (in dezelfde maat als de sporen) haaks tegen de buitenste spoor (die dus binnen tegen de binnenmuur ligt) bevestigd. Ik moest uiteraard wel gaten zagen in de binnen en buitenmuur. De balkjes/klossen steunen nu n op de buitenmuur en zitten haaks verankert aan de spoor.

Het dakbeschot heb ik opnieuw in watervast verlijmd multiplex vanaf de helft van de 'buiten'spoor' over de hele lengte van de klossen opnieuw aangebracht.
De gaten in de muren zijn weer netjes aangevuld met cement. De uiteinden van de klossen is met een balkje/spoor ook met elkaar verbonden.
Het zit wel stevig zo volgens mij omdat het uitstekende/vrijhangende deel maar 20cm is en ondersteunde deel 40cm lang is. De buitenkant wil ik later nog afwerken met een windveer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
:prima:

Kan je voor het nageslacht nog een foto hiervan plaatsen?
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
3
7
9
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu