Dakopstand van cellenbeton?

Mrten

 • #1
Goedenavond allen,

Ik ben een berging voor in de tuin aan het ontwerpen en omdat ik aan gewicht moet denken (fundering drijft als het ware op EPS) wordt dat 10 cm (gestuukt) cellenbeton.

Nou moet ik ook aan kosten denken en om een boeiboord te vermijden (dure planken, ventilatie, roosters) wil ik de dakbalken niet op de muur opleggen (wat weer andere problemen geeft maar dat is een andere vraag) maar de muur aan de buitenkant door laten lopen tot in de dakopstand.

Ik dacht eraan om 7cm cellenbeton als opstand (van een centimeter of 15) te gebruiken.

Plakt EPDM (mijn gekozen dakbedekking) wel op cellenbeton of moet ik iets voorstrijken? Voorziet iemand vochtproblemen? Kan ik nog wel mijn laddertje tegen de boel aanzetten om iets op het dak te doen (t wordt een groen dakje)?

Ik hoor het allemaal graag...(De oranje rand die uiteraard geheel rond doorloopt)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Geus

  • #2
  Opdrachtje voor school?
  Wil je de EPDM helemaal over de dakopstand plakken? Dat lijkt mij toch wel kwetsbaar als je daar inderdaad regelmatig een laddertje tegenaan zet om onkruid te wieden. Misschien afwerken met een aluminium strip?
   

  Mrten

  • #3
  Nee, m'n eigen tuin, hoezo?

  Het plan was de EPDM tot bovenop de opstand te doen en daarna (of eigenlijk, daaronder) een daktrim 60x60.
   

  Geus

  • #4
  Die indruk kreeg ik door je taalgebruik en het profi-tekeningetje, maar blijkbaar zit ik helemaal mis.
  Een daktrim is inderdaad een goed idee.
  Als je regelmatig met je ladder er op moet, is een vast steunpunt voor je ladder geen gek idee. Ik heb ze gezien, maar weet niet hoe dat precies heet.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Ik vraag me af of die lijm voor die blokken 7cm breed en 15 hoog wel sterk genoeg is voor een ladder. Alleen de ladder zal nog wel gaan. :lol: Een standaard daktrim is voor een EPDM nou ook niet de oplossing.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Maak het bouwseol gewoon helemaal van hout.
  Dat is een stuk sterker en gaat bij een goede uitvoering even lang mee
   

  Mrten

  • #7
  @Geus, nee, de tijd dat ik school achter me liet is toch al gauw weer 15 jaar geleden :) Never stop learning, dat wel...

  Sketchup (het tekenprogramma) is echt geweldig om je te dwingen je ideeën tot op detailleringsniveau uit te denken (vandaar ook mijn vragen). Die tekening is van mezelf :)

  @Wgb, je hebt gelijk, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, beter is in elk geval om 10cm blokken door te blijven stapelen.. Of ik een lat leg bovenop het laatste blok moet ik nog even over nadenken (want waar schroef je anders de daktrim aan vast?)

  Om op mijn eigen andere vragen antwoord te geven voor het archief (niets irritanter dan halverwege afgebroken onderwerpen hier als je aan het zoeken bent :) ) : de dakdekker zegt dat je EPDM met contactlijm op cellenbeton kan plakken. En vochtproblemen zal ook wel meevallen, de fabrikant van de blokken heeft ongeveer mijn situatie in een detailleringstekening opgenomen in een pdf op hun website.

  Dank allen!
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Mag ik nog even. :wink:
  Wellicht dat hij het zo gaat oplossen. Het beste is toch dat je de daktrim op een plank laat maken. Schuin de plank af, dan blijft er horizontaal geen water staan.
  Heb je een horizontaal vlak, daktrim met kit, dan is de kans groot dat eer na verloop van tijd toch water onder de trim doorloopt en je vuilwater strepen op de gevel krijgt.
   

  Mrten

  • #9
  Wgb: geweldig idee!

  Alleen, hoe schuin je 11 meter plank af over 10 centimeter zonder freesbank :)

  Ik denk dat het nog beter is als de daktrim ook onder een hoek staat zodat water ook minder de neiging heeft onder de daktrim te willen kruipen (of wind), al geloof ik dat EPDM trim met een rubberen afdichtstrip komt. Omdat cellenbetonblokken in vaste maten komt (60x40) en dat veel te hoog is voor wat ik wil kan ik dat afzagen natuurlijk wel al onder die hoek doen.

  Alleen ben ik bang dat het hout het niet zo fijn vindt om 40-50 jaar zo opgesloten te zitten.. Misschien OSB type III, flink in de menie..
   

  Mrten

  • #10
  @Boertje125: kan niet van hout, de berging komt (wegens kleine tuin: randstad!) in de hoek tegen een schutting van de buren aan waardoor ik het hout niet meer kan onderhouden aan die kant (en eigenlijk geldt hetzelfde aan de andere hoek).
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Azobé heeft geen onderhoud nodig, een paar mm ruimte tussen hout en muur is voldoende, dit hout wordt ook gebruikt bij waterbouwkundige werken.
   

  Mrten

  • #12
  Even laten zien dat het echt niet voor school was :)
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #13
  Een schoolvoorbeeld :wink:
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Heel netjes, mooi gezicht voor de omgeving. Die randafwerking lijkt op zink is dat zo.
   

  Mrten

  • #15
  @IJkenhout: grr ;)

  @wgb: nee, dat is een standaard alu daktrim 45x60. Nog een heel gevouw om dat goed te krijgen bij die ronde 45 graden hoeken...

  Dank beiden!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu