Daklood vervangen of niet?

Zeebond

  • #1
Mijn buren hebben een lekkage waarvan zij claimen dat dit door het daklood tussen onze woningen komt. Wijzelf hebben geen lekkage.



De dakdekker van de buren zegt: Het lood moet geheel vervangen worden om verdere schade te voorkomen. Kosten lopen in de duizenden euro's.

Een andere door mij ingeschakelde dakdekker/klusjesman zegt dat het lood zelf nog in OK staat is, maar dat de cementvoeg vervangen dient te worden om de lekkage te stoppen. Dit kan dicht gekit worden voor minder dan 200 euro.

Graag hoor ik van jullie wie ik hier moet geloven en wat jullie inschatting is van de staat van het lood.

Ook vroeg ik mij af wie er nu juridisch verantwoordelijk is voor het lood, de voeg en eventuele schade die is ontstaan.

Bedankt!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
zijn u buren de hoge of de lage woning?
Is de situatie van oorsprong zo of is de lage woning tegen de hoge aangezet?
 
  • Like
Waarderingen: Zeebond

Zeebond

  • #3
De buren zijn de hogere woning en het lood is in hun muur verankerd. Het is me momenteel onbekend welke woning tegen welke is aangezet. Aangezien dit een rijtjeswoning betreft gok ik dat dit vrij gelijktijdig heeft plaatsgevonden.

Wat is hier de regel qua eigendom/aansprakelijkheid?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dit is inderdaad een juridische vraag. Burgerlijk wetboek 5 zegt hier iets over:


Artikel 62

  • 2 De scheidsmuur die twee gebouwen of werken, welke aan verschillende eigenaars toebehoren, gemeen hebben, is eveneens gemeenschappelijk eigendom en mandelig.

Artikel 63

  • 1 Het recht op een mandelige zaak kan niet worden gescheiden van de eigendom der erve
  • 2 Een vordering tot verdeling van een mandelige zaak is uitgesloten.

Artikel 64

Mandeligheid brengt mede dat ieder mede-eigenaar aan de overige mede-eigenaars toegang tot de mandelige zaak moet geven.

Artikel 65

Mandelige zaken moeten op kosten van alle mede-eigenaars worden onderhouden, gereinigd en, indien nodig, vernieuwd.

Artikel 66

  • 1 Een mede-eigenaar van een mandelige zaak kan zijn aandeel in die zaak ook afzonderlijk van zijn erf aan de overige mede-eigenaars overdragen.

  • 2 Indien een mede-eigenaar hiertoe op zijn kosten wil overgaan uit hoofde van de lasten van onderhoud, reiniging en vernieuwing in de toekomst, zijn de overige mede-eigenaars gehouden tot die overdracht mede te werken, mits hij hun zo nodig een recht van opstal of erfdienstbaarheid verleent, waardoor zij met betrekking tot de zaak hun rechten kunnen blijven uitoefenen.
3 De vorige leden zijn niet van toepassing op een muur die twee gebouwen of werken gemeen hebben, noch op een muur, hek of heg waardoor twee erven in een aaneengebouwd gedeelte van een gemeente van elkaar worden gescheiden.

Artikel 67
  • 1 Iedere mede-eigenaar mag tegen de mandelige scheidsmuur aanbouwen en daarin tot op de helft der dikte balken, ribben, ankers en andere werken aanbrengen, mits hij aan de muur en aan de door de muur bevoegdelijk daarmee verbonden werken geen nadeel toebrengt.

  • 2 Behalve in noodgevallen kan een mede-eigenaar vorderen dat, vóór de andere mede-eigenaar begint met aanbrengen van het werk, deskundigen zullen vaststellen op welke wijze dit kan geschieden zonder nadeel voor de muur of voor bevoegd aangebrachte werken van de eerst vermelde eigenaar.

Artikel 68

Iedere mede-eigenaar mag op de mandelige scheidsmuur tot op de helft der dikte een goot aanleggen, mits het water niet op het erf van de andere mede-eigenaar uitloost.

Artikel 69

De artikelen 64, 65, 66 lid 2, 67 en 68 vinden geen toepassing voorzover een overeenkomstig artikel 168 van boek 3 getroffen regeling anders bepaalt.
 
  • Like
Waarderingen: Zeebond

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Vraag is dus: Waar ligt de scheiding tussen de panden? Is dat deze muur, dan zijn jullie beide verantwoordelijk voor onderhoud en kosten.

Volgende vraag: Komt de lekkage vanuit de loodslabbe, of door de het lood op jouw dak. Of zelfs hoger uit de gevel?

Een dakdekker wil omzet halen uit het repareren. Een onafhankelijk bouwpathologisch bureau betaal je enkel voor onderzoek en advies.
 
  • Like
Waarderingen: Zeebond

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
En ik zie gen overlapping van het lood? waarschijnlijk hebben e al eerder lekkage gehad waarna er een hele slap lood onder op de pannen is aangebracht? dat lijkt vrij vlak te liggen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dit betreft geen klusvraag. We beoordelen geen uitbesteed werk. Verder kan je met bovenstaande reacties vast verder. Dit topic wordt gesloten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu