Dakkapel weg: groot deel kalkzandsteen zichtbaar (buiten)

J-weetje

  • #1
Ik heb een jaren 30 huis waar vroeger een dakkapel op gezet is (origineel) dat om een schoorsteen heem gevouwen staat. Dit dakkapel gaat vervangen worden echter komt de nieuwe niet tegen de schootsteen aan maar er vanaf. De vorige bewoners hebben een gat in de zijkant gemaakt voor ventilatie. Leuke erfenis….

Ter voorbereiding op het plaatsen van een nieuw dakkapel wilde ik dit gat dicht maken. Ik heb het gat in het hout hiervoor iets groter gezaagd. Nu blijkt dat er vroeger ook kalkzandsteen in het schoorsteen deel boven de dak lijn gebruikt is. Dit werd alleen afgedekt door het dakkapel dat er nu tegenaan staat maar straks niet meer. Nu zit ik dus met een probleem en heb ik een paar vragen.

1)Volgens mij is kalkzandsteen niet geschikt om buiten te gebruiken, klopt dit?

Daarnaast ziet het er natuurlijk ook niet mooi uit. Ik ben dus bang dat alles wat kalkzandsteen is en boven de loodslabbe uit komt vervangen moet worden. Ik kan nu niet alles goed zien omdat de wang van de dakkapel er nog grotendeels in zit.

2)Ik twijfelde vandaag of ik de wang er grotendeels uit kan zagen, ik denk het wel. Klopt dit?

Als ik de wang er grotendeels uit zaag, laat de balken staan dan heb ik tenminste goed zicht en kan ik eventueel voordat de nieuwe dakkapel geplaatst wordt zoveel mogelijk herstellen, een lange tijd een gat in je dak is niet zo fijn ;-).
In bijgevoegde foto heb ik met geel aangegeven waar ik tot nu toe denk dat kalkzandsteen zit. Behalve dat het gewoon slordig gemetseld is (ook leuk straks om dat toonbaar te krijgen straks) zijn de kalkzandstenen ook een beetje random geplaatst. Ik denk dat het straks lang niet allemaal achter het lood verdwijnt, zeker die rand direct onder het dakje niet.

3)Heeft iemand een gouden tip hoe hier een nette oplossing voor te maken?

Alvast bedankt!



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je maakt de situatie een stuk duidelijker als je een foto van de buitenzijde maakt.
 

J-weetje

  • #3
Stom van me, zie net dat die foto vergeten ben te uploaden. Hij stond klaar. Bij deze:


De kalkzandstenen zitten zijn dus nu afgedekt door de dakkapel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
De ruimte tussen schoorsteen en dakkapel met multiplex dicht maken en het hout met een metaal, bitumen of kunststof afwerken, beschermen tegen weer en wind.
 

J-weetje

  • #5
Hi Wgb,

Bdankt voorje reactie. Echter ben ik nietduidelijk geweest, excuses. De huidige dakkapel verdwijnt en een nieuwe komt verder van de schoorsteen af te staan, circa 50 cm. Verandert dit nog iets aan je advies?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Kalkzandsteen kan buiten gebruikt worden, maar het is wel verstandig te stucen.

Waarom plaats je de nieuwe dakkapel ook niet tegen de schoorsteen?
 

J-weetje

  • #7
De reden om hem niet tegen de schoorsteen aan te plaatsen is tweeledig:

1)Vergunning, te dicht bij de erfgrens
2)De huidige dakkapel geeft ook een klein stukje platdak achter (hoge kant) van de schoorsteen bij de aansluiting met het schuine dak.

Dit alles bij elkaar leverde een kleinere en veel duurdere dakkapel op en daarom komt er een grotere midden op het dak, circa 50 los van de schoorsteen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
50 cm lijkt me wat teveel worden.

Waarom 50 cm van je schoorsteen? Ik neem aan dat de helft van de schoorsteen ook van de buren is en de ruimte ertussen misschien kleiner zou kunnen houden.
 

J-weetje

  • #9
De 50 cm afstand tot de schoorsteen is van de wang dakkapel tot schoorsteen. Dit komt door twee aspecten. Aan de ene kant de vergunning, dan hadden we iets dichterbij gekund. Aan de andere kant de afwatering, deze is veel beter te realiseren als een ruimte van circa 2 pannen breed beschikbaar is dan wanneer het minder is dan dat. Dit was op initiatief van de dakkapellen firma.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu