Vraagje over koud dak dakkapel

Sander02

 • #1
Ik heb helaas voor een kouddak constructie moeten kiezen.
Nu vroeg ik me af, het vocht wat toch uit de leefruimte voorbij het dampdichte scherm komt, dan kan er toch in tegengestelde richting weer uit aangezien die folies zo ontworpen zijn? Je leest eigenlijk bijna alleen maar over problemen die kunnen ontstaan. Als je de leefruimte zo vaak mogelijk ventileert, deze zich aan de zonzijde bevind en eventueel een hygrometer in de ruimte hangt zou je dan problemen kunnen voorkomen?
De ramen in de dakkapel hebben een ventilatiestad dus kan er eentje bijna altijd wel open hebben staan.
Dakbedekking is wit, onder osb dakbeschot zit een luchtspouw, dan ik dacht 10cm steenwol. De folie met de rode lijnen, rachels, 9mm gipsplaten. Niet gestuct.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Als je klimaatfolie gebruikt wel ja.

  Een hygrometer ophangen voorkomt geen problemen.
   

  Sander02

  • #3
  Dank, ja het is de rode 125S uitvoering. Maar er wordt meestal gezegd dat hoe nauwkeurig je die ook aanbrengt, er altijd wel zijaansluitingen, schroefgaten, slechte overlappingen, etc zijn waardoor er vocht in de isolatie komt te zitten. Daarnaast kan er nog aardig wat vocht uit het hout komen.

  Het lijkt er op dat ze bedoelen dat dampopen naar beneden toe niet voldoende is om het vocht te verdampen of te voorkomen dat er vocht ontstaat en dat je echt actieve ventilatie nodig hebt?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Je schrijft, er is een spouw. Zorg ervoor dat daar buitenlucht gaat stromen/ventileren en je krijgt een veilige constructie.
  Is veel efficienter dan je verwarmde ruimtes te ventileren.
   

  Sander02

  • #5
  Nou de isolatie zit tussen de plafondbalken en dan heb ik de isolatie dus niet naar achteren tegen het dakbeschot gedrukt. Er is dus steeds een spouw tussen 2 balken. Dan zou er dus tussen elke 2 balken een uitgang naar buiten gecreëerd moeten worden. Dat zal heel lastig worden. De constructie bestaat aan de voor en zijkanten uit kunststof rabbat, dampopen folie, osb, steenwol, (bij dak dus eerst lucht spouw), dampremmende folie en gips. Dan zou je dus diverse luchtgaten moeten maken?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Ja helaas. Vandaar dat deze methode van isoleren veel aandacht vraagt en weet wat je aan het doen bent.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu