Dakisolatie weghalen?

DenSa

  • #1
Beste Forumleden,

Circa 3 jaar geleden heb ik op onze zolderkamer (zolder bestaat uit 2 delen, smal stuk overloop met daarachter een kamer) dakisolatie geplaatst.



De groende streep is de rockwool isolatie, rode de waterdichte miofol folie met daaronder gipsplaat afwerking. De miofol is op 1 enkele onderhoek niet geheel dicht vanwege leiding werk.

Het betreft een jaren 70 hoekwoning met een dunne purlaag op het vezeldakbeschot, tijdens het isoleren heb ik destijds tussen de isolatie en het dak beschot een spouw aangehouden van een paar centimeter voor de nodige ventilatie. De ventilatie is ook als ik mijn hand achter de wol steek voelbaar, het zal vermoedelijk buitenlucht zijn.

Op het internet lees ik veel verhalen over verkeerd isoleren met de daarbij behorende risico's op condens en dakrot, met daarbij de hoge kosten risico's, wat mij nogal de nodige hoofdbrekens bezorgd ten aanzien van het dak behoud.

Ik ben nu voornemens om zoveel mogelijk isolatie weg te halen om deze hoofbrekens weg te nemen.

Het volgende plan wil ik gaan uitvoeren:

In de nok alle isolatie wegnemen door een gat in het plafond te maken, de miofol aan de bovenzijde van binnenuit wegsnijden, alle isolatie achter een knieschot weg halen als mede de miofol.
Wellicht blijven op enkele plakken miofol en isolatie zitten zodat de gips afwerking op de meeste plaatsen niet hoeft worden weg gesloopt.

Is bovenstaande de goede manier?

Zo niet alle platen verwijderen, folie en isolatie wegnemen waarna alles opnieuw kan worden afgewerkt met gips waarbij tussen het gips en het dakbeschot een soort van verwarmde lucht spouw ontstaat of moet ik dan als nog met een damprem aan de slag waarbij altijd een minimale kans aanwezig is op kleine open stukken?

Opnieuw isoleren met bijvoorbeeld Isoverplaten zie ik niet als een optie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wacht nog even voor dat je aan de slag gaat. :)
Hoe dik is de glaswol en de PUR. Denk je dat je de miofol goed hebt aangebracht. Dit is ontzettend belangrijk. Goed aangebracht kan er geen vocht worden opgesloten in de constructie.

Ventileert het tussen het dakbeschot en de glaswol dan is als het ware de PUR isolatie uitgeschakeld.
 

DenSa

  • #3
De PUR is circa een cm of 2 maar bij de onderste pannen hebben de vogels al e.a. voor nesten weg gesloopt.

De Rockwool 6 cm.

Op sommige delen is ventilatie merkbaar, heb tevens het miofol plafond zien wapperen toen het niet af was bij veel wind, huis op een hoek zonder spouw isolatie dus vermoedelijk bij genoeg wind ventilatie.

Alle banen zijn afgetaped maar gipsschroeven gaan er wel door op de raggels (raggels, miofol, gips).

De zolder heeft een houten vloer, waarbij bijvoorbeeld het miofol niet aan de vloer is vast getaped. Optrekkend vocht uit de spouw kan erbij komen vermoed ik.

De miofol is aan het plafond doorbroken vanwege een elektradoos die wel weer afgeplakt is om e.a. weer dicht te maken. En als eerder vermeld een onderhoek waarbij het miofol wel open is vanwege leidingen.

Achter de isolatie waar het miofol word doorbroken door de leidingen waar ik bij kan een hygrometer neer gezet, opvallend is dat de luchtvochtigheid het zelfde is verder in huis, rond de tussen de 60 (bij 20 graden) en 80 % (10 graden), in de koude winter tussen de 35 en 50 %.

Tevens bevind zich een dakkapel in de ruimte die van bovenaf is gesoleerd, het miofol begint daarboven pas bij de schuine kant boven kapel.

Mensen in mijn omgeving geven aan dat ik me er niet druk om moet maken en dat het zijn tijd wel uitzit.


Echter zou ik het erg zonde vinden door eigen stommiteiten tegen duizenden euro's reparatiekosten na een paar jaar aan te moeten lopen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het meten heeft nu niet zoveel zin. Pas als de temperatuur naar even boven nul zakt zou het condenseren kunnen ontstaan. De luchtvochtigheid in die ruimte speelt op dat moment ook een rol.

Helaas is het niet mogelijk om moeilijk uit te voeren aansluitingen van de damprem te simuleren. Voor een spouw of openruimte zijn drie opties beschikbaar, met stilstaande lucht, ventileren met binnen-of met buitenlucht.
Je kan eens kijken hoe de constructie zich houd zodra je gaat stoken en buiten is het rond om nul.
 

DenSa

  • #5
Indien ik de isolatie en miofol weghaal is de kans op vochtproblemen dan weggenomen als er gips voor gaat?

De warmte slaat dan immers direct tegen het dak aan.
 

Tiho

  • #6
Dan is het risico idd weggenomen omdat het dauwpunt naar buiten gaat.

Het is wel nogal rigoreus als je mij vraagt. Zorg dat de folie nog beter sluit om het leidingwerk en kit het desnoods af daar. Half nederland kan zijn isolatie wel verwijderen als ze het internet af gaan lezen. Als het ventileerd daar zou het eventuele vocht weer wegverdampen.

Als je het toch wilt, hoef je de miofol niet weg te halen. Het condenseren komt door de isolatie en niet door de damprem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu