Dakisolatie plat dak

CM1986

 • #1
Beste allemaal,

ik ben een nieuweling hier op het forum — heb pas sinds kort een eigen huis om aan te klussen.

Kwestie is als volgt:

Jaren 30 tussenwoning met spouwmuur en volsteens muren naar de buren. Onder het platte dak (ongeisoleerd) het oude rietstuc plafond weggehaald omdat dat in zeer slechte staat was. Nu tocht het ontzettend: aan de dakrand boven het raamkozijn staat het behoorlijk open (onder het dakbeschot) en ook de volsteens muren naar de buren zijn niet helemaal tot bovenaan doorgemetseld, dus alle openingen daar ventileren ook door naar ons huis.

Nu wil ik graag al deze tochtstromen voorkomen, vooral omdat ik bovenop het platte dak (aan de buitenzijde van het bitumen) isolatieplaten heb gelegd (principe omgekeerd dak). Die doen natuurlijk weinig als de wind gewoon waait tussen de balken aan de onderzijde. Maar hoe doe ik dit zonder vochtproblemen in de dakbalken/dakbeschot?

Volspuiten met een smalle strook (5 tot max 10 cm) PUR zou mijn voorkeur hebben (ook vanwege geluidsdemping), maar wellicht is er dan een risico op condensatie die niet meer weg kan ventileren? Bij de buren onder hun niet-geisoleerde daken zal het immers flink kouder zijn.

Of kan ik dit beter met dampopen folie dichtplakken? Dan tocht het niet, maar komt de koude lucht alsnog "dichtbij" en qua geluidsdemping doet het weinig tot niets.

Of kan ik het beste tussen alle balken een stuk hout of gipsplaat zetten, en die rondom goed afkitten? Dat is wel veel werk om netjes te zagen want alles is schots en scheef.

Graag jullie adviezen, alvast dank!
Charlie

IMG_2362.jpeg IMG_2363.jpeg IMG_2364.jpeg IMG_2365.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Het staat mij bij dat er ventilatie moet zijn onder het volledige dakoppervlak. Dus ook dat van de buren. Dat was in de jaren 30 zo. Je licht eens opsteken hoe het precies zit.
  Als je het af wil sluiten zou ik het dicht metselen en zeker geen brandbare kunststoffen gebruiken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  De muur naar de buren moet brandwerend worden afgewerkt. Geef dit ook aan je buren door, want dit is een erg gevaarlijke situatie.

  Brandwerend afwerken doe je het beste door het tot het dakbeschot op te metselen. Eventueel brandwerende pur kan ook, maar dan moet er ook aan beide kanten een brandwerende plaat tegenaan.

  Verder is het verstandig om eerst alle tocht op te lossen voordat je gaat isoleren. Goed dat je dit hebt opgemerkt!
   
  • Like
  Waarderingen: Peter Feiken

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu