Dakisolatie: afstand regels tot dakbeschot

Turbo MacKwek

 • #1
Het is een nogal specifieke -en ik denk eigenlijk vrij simpele- vraag, waardoor de zoekfunctie me niet helpt. (wellicht ook omdat ik nogal slecht ben in de juiste termen)

Ik ga mijn schuine dak van binnenuit isoleren. Volgens mij is het standaard, maar just to be sure: dat ga ik doen volgens deze methode.

We gaan Dosscha schapenwol van 10 centimeter dik gebruiken. De houthandel adviseerde ons om voor de staande regels minimaal 44x44 te gebruiken en dat advies kom ik ook veel hier tegen op dit forum. Tot zover helder.

Nu is mijn vraag:
Moet ik 10 cm afmeten ACHTER de staande regels, of vanaf de voorzijde?

Dus:
* Komen gipsplaten uiteindelijk op 10 cm + 4,4cm = 14,4 cm van het dakbeschot, met tussen de regels een luchtlaag van 4,4 cm?
Of
*komen de gipsplaten op 10 cm van het dakbeschot en wordt het isolatiemateriaal achter de staande regels dus steeds ingedrukt tot 10cm - 4,4cm = 5,6 cm.
?

Het tweede lijkt me niet heel goed voor het isolatiemateriaal, maar in de eerste situatie ontstaat er achter de gipsplaat een luchtlaag (tenzij je die weer opvult natuurlijk) en wordt de kamer weer een stukje kleiner. (ik heb dus een voorkeur voor optie 2... ;) )

Als het toch volgens op optie 1 moet, dan heb een vervolgvraag:

Het schapenwol waar wij voor kiezen moet wel nog met een aparte dampdichte folie worden bedekt aan de binnenkant. Moet dat ook achter de regels door (met het nodige gevrot vermoedelijk, of kan dat ook op de voorzijde van de staande regels, zodat er tussen de folie en de wol een luchtlaag ontstaat.?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Optie 1. Het samenpersen van isolatiemateriaal doet het isolatievermogen afnemen dus niet doen.

  Dampdichte folie tegen de voorzijde van de regels aan.
   

  Turbo MacKwek

  • #3
  Dank. Niet het antwoord waar ik hoopte, maar wel duidelijk. ;-)

  die luchtlaag van 4,4cm die ontstaat kan dus geen kwaad?
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Nee hoor. De dampdichte laag is er voor om te zorgen dat het (leef)vocht van binnen niet in de isolatie kan trekken. Het hoeft niet strak tegen de isolatie. Let er wel op dat je het rond evt. wandcontactdozen e.d. goed afdicht of laat de folie er achter lopen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu