Dakgoot en boeiboorden vervangen

MRNN

 • #1
Hallo klussers,

De boeiboorden van onze schuur zijn deels verrot en heb ik weggehaald. De goot bleek lek waardoor het water bij de boeiboorden kon.

Ik heb nu een kunststof bakgoot gekocht (125mm) met het plan deze in te sluiten met nieuwe boeiboorden (15 mm watervast verlijmd multiplex). Ik wil een simpel raggelwerk maken van vuren balken/latten (32x48mm) tegen de bestaande balken waar ik het multiplex tegenaan schroef. Verder heb ik 2 roostertjes gehaald voor aan de onderkant zodat er lucht doorheen kan circuleren.

De bakgoot kan op de bestaande balken staan, zie foto, dit is al onder afschot en past goed. Ik wil de multiplex laten aansluiten op de rand van de bakgoot en daar zit mijn vraag.

De goot steekt maar nét over de multiplex, kan dat zo?

Hoe zet ik dit goed vast zodat de goot tegen het multiplex blijft zitten? Kan ik die rand eventueel afkitten met silicone? Is er een makkelijkere/betere manier? Ik ben bang dat ik het zo nooit strak krijg.

alvast bedankt voor jullie adviezen.

Kan ik het multiplex zo laten aansluiten?


Oude situatie:


Huidige situatie onderaanzicht:


Huidige situatie zijaanzicht:


PS: je ziet op de foto's in de balken en het overige hout waterkringen omdat ze nat geweest zijn. Het is echter niet meer vochtig en ook niet verrot. Zijn normale stevige balken.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Ik zou dit zo niet doen. Het water loopt van de rand van de goot zo op je multiplex. Zou het niet beter zijn de multiplex schuin maken zodat het water van je hout afloopt.
  Ik zou zorgen voor 1 cm ruimte tussen de kraal van de goot en de multiplex.
   

  MRNN

  • #3
  Ja daar was ik al bang voor. Ik zou natuurlijk de binnenkant boven kunnen frezen, als ik daar 5mm afhaal dan past hij wel achter de rand van de goot.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Het gedeelte tegen de goot aan zover schuin schaven dat de multiplex plaat achter de kraan past is een goede oplossing, hou 1 mm ruimte aan tussen de plaat en de goot i.v.m. het uitzetten van de goot, een plastic goot werkt nogal en mag niet klem zitten.
  Zet de plaat goed in de verf voordat u hem aanbrengt.
   

  MRNN

  • #5
  Duidelijk, maar kan ik er op een bepaalde manier nog voor zorgen dat de goot op zijn plaats blijft?

  De goot ligt in principe gewoon los op de balken. Het voordeel is dat er voldoende ruimte is om te werken, maar dat lijkt me ook meteen het nadeel. Als hij nu bijvoorbeeld krom zou trekken dan komt er ruimte tussen de plaat en de goot.

  Verder adviseer je de plaat vooraf al in de verf te zetten, is dit als extra beschermlaag tegen water op de plaatsen waar ik later niet meer bij kom? Ben een beetje huiverig om hem vooraf helemaal te schilderen aangezien ik het tijdens het ophangen vast weer beschadig :oops:
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Een dun latje of stukjes hout op de plaat lijmen/schroeven en de plaat scheppend in de kraal drukken, ook weer niet te strak, zie tekening.

  Na de grondlak en de aflak gewoon een derde laag aanbrengen, bij een boei is dat geen overbodige luxe, in elk geval beter dan een verrotte boeiplaat, vooral de onderkanten goed schilderen, die zijn het gevoeligste.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Die goot trekt niet krom hoor. Die goot is van kunststof en moet behoorlijk wat ruimte aan de kopse kanten krijgen omdat kunststoffen behoorlijk uitzetten.
  Lakken zoals voorgesteld maar ook de achterkant. Er komt vocht uit de woning en dat zou op de achterkant kunnen condenseren. Lak beschermd beter dan grond.
   

  MRNN

  • #8
  Een beetje laat maar toch nog even een update:

  Ik heb het advies van Jan opgevolgd en de bovenkant van het multiplex onder een hoek geschaafd zodat ik hem in de kraal kon drukken. De schuine kant zit dan vanzelfsprekend tegen de goot aan de binnenkant. Hij zit er redelijk strak in waardoor hij mooi vast blijft liggen maar toch nog kan werken.

  Bedankt voor jullie adviezen!

  Gr. Marijn
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu