Dakdoorvoer geschikt voor aanvoer?

Miranda89

  • #1
Beste klusexperts,

Momenteel hebben wij 2 ventilatiesystemen, 1 voor keuken/woonkamer/wc en 1 losse voor de badkamer. We hebben twee dakdoorvoeren: 1 op het schuine dak (zie foto) en 1 op de dakkapel (naast de rookgas afvoer.
We gaan de systemen vervangen door een wtw die afzuigt in keuken/woonkamer/wc/badkamer en toevoert in woonkamer/keuken.

De dakdoorvoer op de dakkapel wordt de afvoer (want naast rookgasafvoer). De doorvoer op het schuine dak moet de aanvoer worden. Nu is mijn vraag of deze al geschikt is om ook lucht aan te voeren. Kan iemand dit aan het type zien of hoe kan ik erachter komen?
Alvast bedankt voor het meedenken!
20230802_122757.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Meestal heb je voor een WTW een grote diameter buis nodig.
 

RogMoe

  • #3
Ik zou voor de AANZUIGkant zeker een geïsoleerde doorvoer nemen. Je loopt immers het risico dat er condensatie gaat optreden waar de warme vochtige binnenlucht in aanraking komt met de koude buis. Onderschat dit niet! Lees maar goed wat er in de beschrijving van je WTW toestel staat. Ook de UITBLAASzijde kán in de zomer koeler zijn dan de buitenlucht. Ook daar kan dat verschijnsel optreden. Mijn advies zou zijn om voor zowel de aanvoer- als de afvoerzijde een geïsoleerde dakdoorvoer te gebruiken, met bijbehorende pan of loodslab. Vaak gebruik je hier een 150/160mm doorvoer voor, afhankelijk van het debiet vd unit. Ook de aansluiting van de doorvoer naar de WTW unit dient volledig geisoleerd te zijn. Dit kan met zowel flexibele geïsoleerde slang als vaste WTW buis. Let goed op want de ene keer worden maten met binnen- en soms met buitendaimeter aangegeven. Er zijn ook allerlei adapterringen om je daar doorheen te slepen...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu