Dakafvoer keuze deel 2

Renedata

  • #1
Ik had op 03 Februari 2010, 17:26 advies gevraagd op een dakafvoer te plaatsen voor een rioolontspanning. Ik had een week later de Ventub gekocht. Ivm zeer drukke werkzaamheden heb ik van de week pas de Ventub geplaatst. De boel dicht gepurd, een mooie vaste aansluiting gemaakt op de standleiding.

Gisteravond dacht ik, ik zal even kijken of er niks lekt. Pech dus, ik zag waterdruppels tussen de pur schuim en het dakbeschot komen. Pur schuim weggehaald en ik zag aan de onderkant van de Ventub (dus uit de buitenkant van de pijp helemaal boven aan met mijn zaklantaarn druppels hangen). Ik dacht die Ventub is lek, heb ik weer. Vanochtend weer het dak op geweest. Ventub eraf gehaald. Dat ding onder de douche gezet, harde straal, zachte straal. Boel droog gemaakt overal. Aan de onderkant gekeken waar ik gister water zag, geen druppel te zien. Daarna weer op het dak gezet en vastgemaakt.

Vanavond om 22 uur gekeken, alles was droog, net gekeken en ja hoor weer een paar druppels. Zelf zit ik nu te denken aan condensvorming ? Er is ook geen druppel regen gevallen.

Mijn buurman 2 huizen verderop heeft ook dezelfde Ventub geplaatst (op mijn advies), daar ben ik langs geweest. Die had nooit een druppel gezien. Heeft iemand een idee of dit nu inderdaad condens is en wat ik er aan zou kunnen doen of is het wat anders ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2

Gaat het om zoiets.
Er kan behoorlijk wat vochtige lucht door een riool ontluchting gaan.

Je zou deze volgens de rode lijn moeten kunnen aansluiten. Die PUR lijkt me een tijdelijke oplossing.
 

Renedata

  • #3
Beste Wgb, ik denk dat ik niet helemaal duidelijk ben. Het gaat inderdaad om de Ventub. Die heb ik dus gewoon op het dak gezet en aangesloten. Het purschuim had ik gebruikt om het gat tussen de pijp en het dakbeschot dicht te maken.

Vanwege de druppels die er uit kwamen heb ik het purschuim eruit gehaald. Op bijgaande tekening heb ik geprobeerd het probleem uit te leggen. Ik ben vanmiddag naar de bouwhandel geweest waar ik de Ventub had gekocht. Die medewerker vertelde dat hij het nog nooit had gehoord. Een Ventub erbij gehaald en goed bekeken. De Ventub bestaat uit twee delen. Inwendig kan je dat zien (en voelen). Bij de kap die er tussen zit, die je dus op je dakpan zet) zit een slimme constructie die de twee pijpjes aan elkaar houd.

De Ventub in de bouwhandel kon je de twee pijpjes gewoon draaien. Tenminste bij de Ventub die ik in mijn handen had. Bij een tweede ook.

Het zit dus vreemd genoeg niet vast en dus niet waterdicht. Ik heb zelf nu het idee dat het condensatiewater deels dmv een heel klein gleufje ahw er door heen gaat.

Mogelijk is dat het probleem en dus niet het condenseren wat ik eerst dacht. De vraag is echter hoe je het kan oplossen, als dat het probleem is. De medewerkers van de bouwhandel had het idee dat het tzt wel dicht gaat zitten door het vuil wat in het condensatie water zit.

Dat condensatiewater (van het riool) gaat deels uit de pijp en loopt deels weer in de pijp terug. Ik vind het vreemd, want er staan heel veel Ventub's bij mensen op daken, die ook soms voor rioolontluchting wordt gebruikt

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Welke maten hebben de buizen.
 

Renedata

  • #5
Hallo Wgb, ik heb een Ventub 110 mm. De standleiding is zelf 75 mm, dus dan zou 110 voldoende moeten zijn. Volgens de man van de bouwhandel was dat ook goed mogelijk.

In de Ventub die ik heb zit maar een pijp. Hij ziet eruit zoals ik heb aangegeven op de tekening die ik had gemaakt.

De Ventub is dermate lang dat hij onder het dakbeschot aan de binnenkant uitkomt. Op het dak steekt hij denk ik 40 cm uit.

Ik dacht dus een pijp dan geen lekkage, maar nu blijkt de pijp dus uit twee delen te bestaan die aan elkaar zitten met een gleuf er tussen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het gaat om de binnenkant van de pijp. Kan je aangeven hoe het bij jouw zit.
Als die Ventub zo over de 70 mm standleiding is gezet krijg je die problemen.
Die 110 en 70 mm moeten ergens lucht-en waterdicht zijn aangesloten.

 

Renedata

  • #7
Ik heb de standleiding via pvc verloopbuizen aangesloten op de Ventub. Zie bijgaande foto. De foto is genomen nadat ik de boel had opengemaakt en drooggemaakt. Vandaar de rommel.

Het probleem is dat uit het dakbeschot bij de pijp het water loopt. Met een zaklantaarn kan ik goed zien dat het uit de rand komt van de Ventub aan de onderzijde. De vraag is dus of het nu condensatiewater is of dat het water is dat toch via de twee pijpen waaruit de Ventub is opgebouwd heel langzaam vandaan komt en wat ik zou kunnen doen om het op te lossen.

Verder is het na 22 uur een erger. Het water uit het riool heeft denk ik wel 24 uur ongeveer dezelfde temperatuur, buiten is het na 22 uur kouder. Dus wellicht meer condensatie in het pijpje, dus meer water eruit. Maar half Nederland heeft van die pijpjes staan zoals ik al schreef. Waarom heb ik nu juist last van die lekkage ?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat het condens is dat is zeker, althans bij ons heeft het niet geregend.
Ik heb geen idee hoe die Ventube in elkaar zit.
Het is niet ondenkbaar dat de warme vochtige riool lucht en de buitenlucht condenseerd op de buitenkant van de Ventube en zo naar beneden loopt.
Nog eens goed naar jouw tekening gekeken wat bedoel je met dat kapje en die horizontalelijn.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Pijp lekt zeker aan de achterzijde van de pijp.

Controleer eens de pannen in de nok dat bij regen water over dakbeschot weer langs de pijp gaat lopen.

Ook kan bij pur in spuiten het schuim zo uit zetten dat je dakpan om hoogkomt te staan.
 

Renedata

  • #10
Beste Wgb. met dat kapje bedoel ik het zwarte kunststof deel dat aan het pijpje vastzit (halverwege). Dat kapje plaats je dus over de kunststof dakpan. Met het streepje wil ik aangeven dat de pijp uit twee delen bestaat. Inwendig kan je dat zien. Uitwendig niet. Op de plek waar de pijpjes aan elkaar zitten, zit dat kapje.

Het heeft hier sinds het plaatsen van het kapje ook nog niet geregend Henk253, dus het is zeer waarschijnlijk geen water dat over het dakbeschot loopt.

Mogelijk is het inderdaad Wgb het condenseren van de buitenlucht met de warme riool lucht. Bij het begin was alleen 80% dicht gemaakt met Pur. De rest was te smal en dat wilde ik later met kit doen. Ik heb vanochtend de boel (pijpje tav het dakbeschot) helemaal dicht gemaakt met karton en ducktape.

Er kan nu geen koude of warme lucht van buiten naar binnen komen. Ik voelde van de week toen de zon scheen een enorme warme lucht langs de pijp het huis binnen komen. Wellicht komt er na 22 uur ook een luchttrek langs het pijpje. Ik laat het resultaat weten morgen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Vermoedelijk zit aan de binnen kant aansluiting kap je en binnen pijp een las breukje.


Normaal kan het condens water daar naar buiten treden en via binnen zijde van de buis naar beneden.

Ga evt even in contact met ubbink of de leverancier en ruil deze om
 

Renedata

  • #12
Beste Henk 253, Ik was zaterdag al bij de bouwhandel geweest. Daar konden ze het probleem niet plaatsen en verteld werd dat ik maar naar Ubbink moest voor garantie. Ze wilde geen pijpje ruilen, ook omdat ze niks hadden staan.

Ik heb net gebeld met de firma Ubbink en gesproken met een vriendelijk heer. Die vond het ook een vreemd verhaal. Hij denk dat het waarschijnlijk heeft te maken met condensatie. Het vreemde is echter dat de buren ook hetzelfde pijpje hebben en geen probleem hebben.

Om uit te sluiten dat het toch aan het pijpje ligt, krijg ik volgende week een nieuw pijpje van de firma Ubbink. Een goede service dus. Ik laat weten of het probleem na het plaatsen van het nieuwe pijpje is opgelost.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Is goed, mocht het niet goed zijn wil je een foto maken van de binnen zijde van die pijp zodat je de aansluit naad ziet.

Ff nieuwsgierig

Had je verhaal even terug gelezen en viel me ook iets op die grote pijp die er boven zit condenseerd ook zat ook ijs op de pannen




controleer eens goed als hier ook wat nat is, het kan ook namelijk langs het dak beschot langs lekken
 

Renedata

  • #14
Hallo Henk253, bedankt voor het mee blijven denken. Hierbij alvast een (onduidelijke) foto van het pijpje aan de binnenkant. Die foto had ik van de week genomen, zichtbaar is condens en in het onderste deel halverwege de rand aan de binnenkant zie je de ring (ik hoop dat het zichtbaar is, oa aan de linker kant boven met rode pijltjes aangegeven.)



Die rand zit dus ter hoogte van het kapje aan de buitenkant. Het is jammer dat het constructie technisch niet mogelijk was 1 pijpje te gebruiken, want dan kan je het lekken 200% uitsluiten.


Tav de tweede opmerking de volgende tekening

Op de bovenste tekening zie je het bovenaanzicht (ik ben geen goede tekenaar zoals je ziet) van de dakpan (grijs), het hoedje van de dakpan (beetje donkerder grijs). Dat zit aan elkaar. Het groene is het hoedje (kapje) van het pijpje en het rode is het pijpje.



Op de tekening hierboven zie je het zijaanzicht. Nu zie ik met de zaklantaarn dus druppels bij het blauwe deel vandaan komen. Dat is dus de onderste rand (waar de pijpjes op elkaar vastzitten), die rand zit dus aan de buitenzijde van het pijpje maar dus wel onder het kapje van het pijpje (ik hoop dat je snap wat ik bedoel) Zie ook de volgende foto

De dakpannen (en het dakbeschot) zelf zitten dus een stuk lager. Ik denk dat er wel 15 cm verschil tussen zit en ik zie geen spoor van water (dat omhoog zou moeten gaan om op dat blauwe stukje te komen).

Op de volgende foto is de lek rand (tenminste de plek waar het water vandaan komt) met een groene pijl aangegeven. Dit is dus een foto van het pijpje op zijn kop. Je kijk dus in het kapje van het pijpje aan de onderzijde.



Verder is het hier al een week droog. In de "ijstijd" hadden buren hetzelfde op het dak. Maar als ik volgende week toch op het dak zit, zal ik het eens bekijken (en voelen). Maar zelf denk ik dus niet dat het boven komt. Dan had ik dat water niet kunnen zien aan de onderkant van het pijpje maar had het lager moeten uitkomen.

Ik heb nog steeds twee opties. Optie 1 blijft voor mij voorlopig dat het pijpje lek is (maar dat hoop ik dus uit te sluiten volgende week, of eerlijk gezegd hoop ik dat dat het wel is, dan ben ik klaar). Toen ik de douche vd week er had opstaan zag ik wel een heel klein beetje nattigheid in dit randje staan. Ook na het opnieuw droog maken en de tweede douche test. Maar dat waren geen druppels, maar wellicht duurt dat een tijd.

De tweede optie is dat er toch condensvorming optreedt. Ik heb gisteravond laat nog even het gat in het dakbeschot (rondom de pijp) beter dichtgemaakt met isolatie materiaal (12 cm) en daarover heen aan de binnenkant van het dakbeschot de boel dicht gemaakt met karton en ducktape. Er is nu geen sprake meer van een luchtstroom. Vanochtend was het karton nat, dus toch weer lekkage. Bij de laatste optie zit ik mij dan af te vragen waarom de rest van Nederland hier geen last van heeft.

Ik snap er nog steeds niks van. Heel veel mensen hebben deze pijpjes op het dak, ook sommige voor rioolontspanning, en ik kan mij toch niet voorstellen dat ze die pijpen hebben geïsoleerd. Wordt vervolgd
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Ik vind het ook vreemd dus zoeken we verder

staat deze pijp ook onderspanning er in dus probeer eens die beugel los te halen


Bij wijze van proef kan je ook de binnen naad van de pijp dicht maken met duck tape
 

Renedata

  • #16
Hallo Henk253. Naar mijn weten staat de pijp niet onder spanning erin. De pijp ging makkelijk in de beugel en de beugel staat wel vast om de pijp, maar ik kan niet zeggen super vast. Maar ik heb het net even een stuk losgedraaid.

Met het experiment met de ducktape wacht ik tot het weekend, dit ivm mijn werk. Ik hoop dat het lukt om het knap dicht te krijgen. De echte test is het plaatsen van de nieuwe pijp, die de firma Ubbink zal opsturen. Als het dan nog lekt/drupt is het zekers condensatie. Ik hou je op de hoogte van de ontwikkelingen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #17
Ik weet niet hoe de afdichting is tussen de grijze buis en de zwarte dakdoorvoer. Als deze niet helemaal dicht is, heb je kans dat er damp opstijgt langs de buitenzijde van de buis van de dakdoorvoer. Dit zou dan kunnen condenseren op een hoger gelegen koud punt.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
:prima:

succes
 

Renedata

  • #19
Bedankt voor het meedenken Mn22.

Nadat ik de pijp had gemonteerd had ik het deel tussen de pijp en het dakbeschot met pur dicht gemaakt. De afdichting tussen de pijp en de grijze buis had ik met siliconenkit dichtgemaakt. Dus het is het helaas niet.

Op dit moment zit de boel dicht met ducktape en een plaatje hout. Tussen het dakbeschot en de pijp heb ik een paar plasticzakken gedaan, beetje een isolatie idee. Het water kan door een heel klein gaatje langs de pijp naar beneden. In de avond is erger als overdag.

Ik zal van het weekend de tip van Henk253 met het ducktape proberen.
 

Renedata

  • #20
De poging met ducktape was niet echt een succes. Het zit toch een beetje te ongemakkelijk om de ducktape er goed op te doen. Ik had een paar stukken geplakt. Je moet je arm en hand in de pijp steken met ducktape eraan en je ziet dus niet wat je doet, maar ik dacht dit wordt niks. Heb de boel dus weer aangesloten.

Ik hoop dat het nieuwe pijpje van de firma Ubbink deze week komt, dan kan ik het daarna opzetten. Als er dan nog water komt dan is dat zekers condens. De vraag is dan, wat dan te doen ?.

Op mijn werk vertelde een collega dat ik niet moest gaan knoeien met het isoleren van de pijp. Volgens hem heb je waterbestendig pur schuim, dan zou het water via het pur richting dakbeschot lopen. Zelf had ik het eerder dicht gemaakt met pur van een huismerk. Maar daar liep het water dus tussen het pur en het dakbeschot naar beneden. De vraag is dus wat heb ik verkeerd gedaan met dat purren en bestaat waterbestendig pur schuim ?.

Ik weet niet of iemand mij kan vertellen of dat de oplossing is, indien het nieuwe pijpje ook het probleem niet oplost.

Ik blijf het verder heel vreemd vinden. Volgens mij staan van mijn huis type er 10 duizenden, misschien wel 200 honderd duizend woningen in Nederland. Veel hebben gewoon een dakplaten met isolatie en Ubbink of andere pijpjes. Zal bij al die huizen waar pijpjes op staan condenswater naar beneden lopen over het dakbeschot ?. Schat de hoeveelheid in op circa 1/7 kopje koffie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu