Isoleren plat dak isolatiekeuze

Timotx

  • #1
Ik heb een plat dak

bitumenachtige bovenlaag
18 mm multiplex of osb of zoiets
balklaag van ongeveer 12 cm
lucht

nu had de vorige bewoner heel leuk een 6cm dikke isolatieplaat (schuim met aan 2 kanten een soort van papierlaat) direct op de balk gespijkerd. lelijk, slordig, niet onze smaak en zeker niet schilderbaar, dus weggehaald. schimmel, dus aangepakt met schimmelwerende spray (aggresief spul) en daarna goed laten drogen, bijkeuken warm gestookt, schimmel weg, gelukkig. nu wil ik het gaan isoleren en een gipsplafond erin maken, maar wat is de juiste volgorde? wat voor isolatie is het beste? het hout moet natuurlijk niet wegbroeien. ik heb 2 ongebruikte dakdoorvoeren die voor ventilatie gaan zorgen, zitten op een flink eind van elkaar af, en ik maak toch een rachellaag onder de balken, dus dan kan het naar mijn idee prima ventileren, mits je t niet volpropt met isolatie natuurlijk...

iemand die hier wat meer verstand van heeft als ik?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je nog even tijd hebt voor je wil beginnen kan je zoeken gebruiken. Op bijvoorbeeld onderzijde platdak isoleren en ventileren via boeidelen.
Die twee doorvoeren kan je prima gebruiken maar de lucht moet wel, zoals je zelf opmerkt, tussen onderzijde dakvloer bovenzijde isolatie kunnen stromen. Dat van die raggellaag gaat dan niet lukken.
Kijk even of de dakvloer op klossen ligt dan zou de lucht de onderzijde van de dakvloer over het hele oppervlak kunnen bereiken.
 

Timotx

  • #3
Hoi,

ik heb goed m'n best gedaan met zoeken, maar ik wordt er niet heel veel wijzer op, de ene gebruikt wol, de andere schuimplaten, dus dat vindt ik wel moeilijk, welke is nou het meest aan te raden. nu t 6 cm dikke oude schuimplaten plafond er niet meer in zit merk ik wel dat t best fris wordt, en daar wil ik graag wat aan doen. de dakvloer ligt niet overal op klossen, de balken zijn denk ik 10x6, en daarbovenop een 2 cm lat (voor de exacte maten moet ik eigenlijk even op t trapje met de duimstok) maar die zitten over de gehele lengte en ik kan er niet bij. ik heb wel eens van die rollen gezien die je aan de balk schroeft, maar dan heb je t ventilatie probleem nog niet opgelost. eventueel is een dubbele raggellaag ook geen enkel probleem hoor, maar ik weet niet of ik daar veel mee opschiet?
 

Timotx

  • #4
Zou ik als voorbeeld piepschuim van een cm of 8 dik ertussen kunnen maken, bovenop de raggel? dat zakt niet in, en als ik daar her en der een kier tussen houdt (bvb een stukje rachel ertussen steken ofzo), dan kan dat aan 2 kanten ademen? ik bedenk nu nog net dat er eventueel ook best wel wat afstandhouders aan de bovenkant geplaatst kunnen worden indien dat nodig is.

ik lees op internet:
minerale wol, en de ruimte helemaal voltrappen, dan dampdichte folie ertegenaan en daar overheen met je raggel en dan gips, maar lijkt me nog een hele klus, dan moet er wol tussen van 12 cm denk ik?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je moet boven de isolatie ventileren met lucht van buiten. Aan de onderzijde van de isolatie moet een damprem worden geplaatst, deze moet voorkomen dat lucht van binnen naar de onderzijde van de dakvloer kan stromen, ventileren.

Wat je gelezen hebt op het internet zullen waarschijnlijk over een intelligente damprem hebben gehad.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als je boven de isolatie gaat ventileren, moet je wel een isolatiemateriaal gebruiken waar de wind niet zo doorheen waait. Want dan ben je de isolatiewaarde kwijt. Aan de ventilatiekant een dampopen folie kan ook.

Zonder ventilatie aan de bovenkant: De dampdichte folie eronder mag alleen als het dak niet in de zon komt. Is er kans op opwarming door de zon, moet het vocht weer terug naar binnen kunnen. Dus dan is een klimaatfolie nodig.
 

Timotx

  • #7
Plat dak ligt naar het oosten en heeft tot ongeveer half 1 de zon er bovenop.

ik begrijp dat ik ofwel boven de isolatie moet ventileren, maar dan met een winddichte isolatie (piepschuim? de dikke variant heeft toch een rd van 4, en dat is best wel redelijk voor een bijkeuken waar verder niet gek veel aan verwarming in zit
(komt een elektrische kachel in tegen de vorst, en om de temperatuur aangenaam te houden, verder staan de wasmachine, vaatwasser en de droger daar, en die wil ik wel graag "droog" houden)

of zo dik mogelijke isolatie (bv weer piepschuim?) met een dampdoorlatende folie? dat stukje snap ik niet helemaal omdat ik geen idee heb wat klimaatfolie is...

moeilijk!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het zit ongeveer zo. In de periode oktober tot mei zal de constructie van je woning vocht te verwerken krijgen.
Van mei tot oktober moet dat vocht weer voldoende op kunnen drogen. Dan heb je een veilige constructie.
Sinds enkele jaren is er een folie ontwikkeld die twee kanten kan opwerken. In de winter laat deze heel weinig vocht door en in de zomer kan het opgeslagen vocht gemakkelijker weer terug, met gevolg de constructie droogt beter. Ook hier moet bekeken worden dat de constructie meer opdroogt dan vochtig wordt.
Ook moet het isolatie materiaal geschikt zijn om die hoeveelheid vocht die van oktober tot mei in een woning of ruimte wordt geproduceerd kan bufferen. En zover ik weet hoort EPS daar nog niet bij.

Je kan ook zodanig ventileren dat het niet waait boven het isolatie materiaal.
 

Timotx

  • #9
Ik vindt t nog erg ingewikkeld. t wordt dus geen schuim, dat is iets wat ik alvast weet. als ik nou piepschuim, tegen de dakplaat aanmaak, schroeven, plakken, dat weet ik nog niet, en dan een stuk niks, dus piepschuim van zeg 8 cm dik, dan heb ik 4 cm niks, plus een raggel van 2,8 cm, waardoor je zo'n 6 cm over houdt. door de beide dakdoorvoeren vrij te houden, eventueel een stukje pvc pijp zodat t wat verder naar beneden steekt te gebruiken, ventileert t alleen tussen het gips en t piepschuim? ik kan verder nergens normaal ventilatie openingen maken. als ik dan dampdichte folie tussen de rachel en het gips plaats, komt het dan goed?
 

Timotx

  • #10
Kan iemand me nog eens wat advies geven? t begint nu namelijk wel koud te worden, en ik ben bijna aan het plafond toe. ik denk piepschuim te gebruiken, dikke platen, en aan de bovenkant een of meerdere stroken dunner piepschuim te gebruiken als spacer, OF, het piepschuim aan de raggellaag vast te maken met uuhm, al is het dubbelzijdig plakband, dat maakt me niet uit. ventileren kan het dan via de beide dakdoorvoeren die aan weerskanten van de bijkeuken zitten, en rondom om de platen (die liggen dan sowieso op de raggels, eventueel dan dus vrijgehouden van de daklaag, met rondom natuurlijk ook wat ademruimte (kopse kanten een cm of 10 ruimte overhouden?)

de balklaag is 120 + 28, de isolatie zou dan 10 cm dik worden.

wat voor soort folie moet er dan nog tussen het gips en de raggellaag?

ik wil met de folie ook zo veel mogelijk de tocht opvangen, dus deze zal wel rondom echt dicht moeten worden, netjes langs de randen geniet oid, en eventueel, als dat handig is, afgetaped met van die aluminiumtape ofzo?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
De isolatie moet zo afdichten langs de balken, piepschuim is daar niet zo geschikt voor of u moet het dan afpurren langs de balken.
Als er ruimte tussen de isolatie en de balken zit is er een koudebrug met grote kans op condens in de constructie.
Platen van steenwol plaatsen, de platen 1 cm te lang en te breed afsnijden en dan tussen de balken drukken, u kunt ze op de rachels leggen of op latjes tussen de balken.
Tussen de gipsplaten en de rachels dampdichte folie aanbrengen.

Een beetje ventilatie tussen de glaswol en het dak is genoeg als de folie goed geplaatst is, er kan dan geen condens optreden.
Belangrijker is een ruimte van ongeveer 2 cm tussen isolatie en dak.

De dakdoorvoeren kunt u wel vergeten want die ventileren alleen tussen twee balken en niet het geheel, ventileren via de boei is het beste.
 

No Hands

  • #12
Waarom isoleer je niet aan de buitenkant? Dan ben je al dat gedoe met lucht, ventileren en condens kwijt.
En je hebt er weer frisse dakbedekking over die weer 15 jaar meekan.
 

Oeteldonk

  • #13
Als je dak dicht is komst er van boven geen vocht.

aan onderzijde na isoleren van een kouddak is risicovol. Daarom tegenwoordig altijd warme daken (isolatie boven dakvloer)

Meest belangrijke is een dampremmende laag onder het isolatiemateriaal. Ook onder de balken waar geen isolatiemateriaal zit eventueel.
Dan ook geen vocht vanuit de woning meer door dampdiffusie
(warme vochtige lucht stijgt).

opbouw
dakbeschot / dakvloer
eventueel dampopen waterwerende folie
isolatie materiaal
dampremmende folie

Er is isolatie materiaal van die bekende waar een dampremmende laag aanzit. Maar ook over balken.
 

Timotx

  • #14
Jan,

steenwol dan dus, klinkt goed en is bekend, snijden met een broodmes geloof ik dan, ik heb 120 dikke balken, als ik 80 dikke steenwol gebruik, dik zat dan denk?

dampdichte folie gewoon op zijn plek nieten? en daarna de rachels, of is andersom beter? dus gips, folie, raggel, steenwol, niks, dak? als je vanaf de grond kijkt?

dakdoorvoeren zal ik dichtmaken dan met pvc doppen oid, maar niet permanent, wie weet wat er in de toekomst ooit nog bij komt of nodig is natuurlijk

No-Hands, t is een huurwoning, en de verhuurder zegt: t is geen woonruimte dus we isoleren het niet, net als de zolder, dus dan doe ik het zelf maar, vanwege m'n chronische ziekte is een koopwoning voorlopig nog uitgesloten, en als ik dan wil kopen, zou het van mij met liefde deze woning mogen zijn.

oeteldonk,

jij zegt eigenlijk t zelfde als jan, alleen dan met dampremmende folie, wat is dan het voordeel tov jan, die een dampdichte folie voorstelt?

en de laatste regel begrijp ik niet
Er is isolatiemateriaal van die bekende waar een dampremmende laag aanzit. welke bekende, en welk materiaal bedoel je dan? ik zit kwa balk afstand iedere keer zowat op 60 cm, dus dat is wel gunstig, t scheelt maximaal 5 cm, dus een fabrieksklare oplossing die je er vrij snel tegenaan maakt kan erg fijn zijn, en als het goed verkrijgbaar is hier er morgen tegenaan zitten, zou niet verkeerd zijn

en dan nog over balken, dat snap ik ook niet, bedoel je van die isolatie in zo'n aluminiumfolie zak zit met van die flappen die je aan de balk spijkert of niet of net hoe je dat wilt, en dan afplakt met alu tape?

ik weet niet of het mag, maar kun je me het merk en dergelijke noemen? zou t een stuk makkelijker maken...

hartelijk dank voor jullie vele reacties, t wordt me allemaal een stuk duidelijker, en ik krijg goede hoop dat het allemaal redelijk snel kan gebeuren en dat ik voor de kerst t plafond ook nog dicht heb :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu