Dak na-isoleren nodig?

Niels1974

  • #1
Hallo,
ik zit met een vraag waar ik moeilijk antwoord op kan vinden. Ik woon in een rijtjeshuis met mijn dochter en verbruik momenteel ongeveer 1000 kuub gas. Ik heb een cv ketel van 10 jaar oud en het dak is 10 jaar geleden door mijzelf geisoleerd met een Rd waarde van 2,7. Ook heb ik een dakkapel van 5 bij 2,5 dus praktisch de hele achterkant die geisoleerd is met pirplaten van 7 a 8 cm dik. Ik heb vloerverwarming op de begane grond en dit is de enige verwarming die ik aan heb in huis. Dit blijft ook zo. Mocht mijn dochter in de toekomst warmte op haar kamer willen dan zet ik er wel een infrarood kacheltje neer.

Als ik over een paar jaar iets nieuws moet aanschaffen voor de ketel dan wil ik graag een all electric warmtepomp. Ik ga nu beginnen met zonnepanelen te laten leggen.

Ik kan makkelijk de het uiteinde van mijn schuine dak achter de schotten van mijn zolder dik naisoleren, dan duw ik gewoon een 16cm dikke isover plaat tegen de bestaande isolatie aan met een plastic laag en latten om het op z'n plek te houden. maar ik vraag me af of de rest van het dak ook moet want nu is het netjes afgetimmerd met gipsplaten en ik heb weinig zin om alles eruit te trekken.

een andere optie is de vloer tussen de zolder en de 2e verdieping isoleren maar daar heb ik geen goed gevoel bij.

Ik vroeg me af of als je alleen de vloerverwarming op de 1e verdieping aan hebt het ook zin heeft om je dan met veel pijn moeite en een hoop kosten na te isoleren als het eigenlijk al redelijk geisoleerd is?
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is de isolatiewaarde van de hele constructie van het dak? Tegenwoordig wordt rc 4 als minimaal beschouwd zit nieuwbouw op ruim 6 en een 0 op de meterwoning tussen 7 en 10. Wat zinvol is hangt ook af van hoe muren, vloeren en ramen geïsoleerd zijn.
 

Niels1974

  • #3
Dat weet ik niet. Ik heb veel glas maar wel hr++. Het is een jaren 50 huis met goede vloerverwarming met 40 cm piepschuim. Eronder. Het zal niet perfect zijn maar best ok volgens mij. Ik kan eenvoudig een paar rollen isover halen en wat doe maar om de hele zolder open te slopen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
40 cm zal wel 40 mm zijn? Dat is als je all electric wil verwarmen eigenlijk ook te weinig.
 

Niels1974

  • #5
Ne 30 cm eerlijk gezegd. Ik heb het zelf aangelegd en heb de kruipruimte geleveld en toen 2 lagen piepsxhuin van 15 dik erin gelegd en toen beton erop. Slangen en dekvloeren leisteen. Door de hele beneden verdieping. Heb de gang en keuken nog moeten uitgraven.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dan kun je nog kijken naar de spouw, die zal wel smal zijn, maar daar is wellicht nog wat winst te behalen. Buitenschil van het huis isoleren is altijd beter dan binnen afzonderlijke ruimtes isoleren, dus dak is uiteindelijk verstandiger dan een zoldervloer. Houd voor all electric verwarmen minimaal rc 6 aan voor het dak. Meer is eigenlijk altijd beter. Ik heb zelf mijn dak van 4 naar 7 gebracht, dat is een enorm verschil in comfort.
 

Niels1974

  • #7
Ja de dakkapel zit al redelijk hoog met 8 cm pir. Ik heb glaswol 2,7 nu al dus het totaal met gipsplaten en dakbeschot enz zal wel rond de 3,5 zijn dan. Ik kan de eerste 2 meter vanaf de muren heel makkelijk verbeteren tot rd 8 ongeveer. Misschien lijm ik in de toekomst pirplaten met gips tegen de wand aan.
De vloer van de zolder met isolatiefolie en een hoogpolig tapijt bekleden houdt ook al veel warmte tegen lijkt me.
Ik heb het nu al met gas op 900 kuub sinds ik een bespaarkop heb in de douche en een timer.
Ik knutsel het gewoon langzaam dicht dat als mijn ketel dadelijk de geest geeft ik al heel veel gedaan heb.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu