Dak met stroplaten isoleren

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij hebben een dak van stroplaten van een paar centimeter dik.

Nu willen wij dat gaan isoleren met steenwol (spijkerflensdeken) van 16 cm dik. Volgorde zou dan zijn: pannen, stroplaten, steenwol, dampdicht folie, gipsplaten.

Nu had ik elders op dit forum gelezen dat die stroplaten dampopen zijn (waarmee deze opbouw dus zou kunnen volgens mij), elders las ik echter weer dat mensen aangeraden wordt om een spouw aan te houden tussen plaat en isolatiemateriaal.

Kan de steenwol nou wel of niet direct tegen de stroplaten aan?
Is het verstandig om gebruik te maken van "slim" folie? Of moet er nog (dampopen) folie aan de buitenzijde van de stroplaten (dus onder de pannen - niet dat ik daarop zit te wachten trouwens...).

Bijkomende lastigheid: de stroplaten zijn deels wit gemaakt. Volgens mij met latex.
 
Je kan het uitvoeren zoals je het voorstelt. De steenwol kan je tegen die stroplaten aanleggen.
De platen die ik me voorstel kan je wel wit maken maar dan toch alleen de het oppervlak van een stengels stro. Er blijven toch genoeg kieren over waardoor die plaat dampopen blijft. Denk ik dan.
Een dampopen folie beschermt de stroplaat als er onverhoopt toch sneeuw of water voorbij de pannen is gekomen.
Stroplaten kunnen niet zo erg goed tegen water dus de conditie van je pannendak goed in de gaten houden. Als het dak is geïsoleerd zal je niet snel merken dat er iets mis is met de pannen.
 
Dank je voor je antwoord.

En sorry, ik was niet duidelijk: er zit een soort karton / papier aan weerszijden van de stroplaten en dat is wit geschilderd.
Dus er zitten geen kieren / oneffenheden aan de buitenzijde van de plaat.

We hebben er al over gedacht om een paar krassen in het oppervlak te maken (zodat je die kieren wel krijgt), maar we waren niet zeker van het nut daarvan.
 
Ik verwacht dat die verflaag dusdanig dampopen is dat het geen probleem geeft. Zelf kan ben ik deze plaat nooit tegengekomen. Zover ik weet is latex ook behoorlijk open. Zit die verf ook aan de buitenkant van die plaat.
Anders zou je nog eens moeten graven op het net of je nog wat info van die plaat kan vinden.
Ik ben er wel vanuit gegaan dat je een PE damprem plaatst.
 
Dat is bitumen- of ge-olied- papier en dus vaak dampdicht. Ik heb ze wel eens gesloopt die daken, wat een chaos krijg je daarvan kan ik je zeggen.
 
Ja, dat soort platen ben ik ook tegen gekomen. Dampdicht kan ik me niet voorstellen. Iets dampremmend dat zou kunnen. Die lagen zullen toch niet dichter zijn dan een PE folie van 0,2 dik.
 
Volgens mijn documentatie heeft éénzijdig gebitumineerd papier met een dikte van 0,1 mm een dampdichtheid van 0,7 m.
Vergeleken met 0,1 mm PE folie ca. 10x minder dampremmend.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan