Dak langs twee zijden geisoleerd

Eddy3

  • #1
Dag, wij zijn twee jaar geleden verhuisd en ik ben er onlangs achter gekomen dat ons dak langs twee zijdes is geisoleerd.

Het dak is vernieuwd en daarbij hebben ze een laag pir(pur?) platen aangebracht. 5cm. Op zich fijn maar aan de onderzijde was het al geisoleerd met 8 cm glaswol met daarover gips.

Nu heb ik begrepen dat dat niet goed is voor het dakbeschot, weet iemand daar meer van?

Ik overweeg om de isolatie aan de binnenzijde weg te halen. Wel een aardige klus, zeker om het ruwe dakbeschot daarna weer een beetje toonbaar te maken maar als de huidige constructie echt slecht is voor het dak moet ik misschien wel?

Het huis is uit 1905 ongeveer. Ik denk dat de glaswol 15 jaar geleden (oid) is aangebracht en de pir een jaar of 5 terug.

Groet, Ed
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat heb je verkeerd begrepen. Dus voor je gaat slopen geef eerst even op hoe het dak werkelijk is gemaakt. Zijn er PIR of PUR platen gebruikt en met welke materialen zijn deze platen gecacheerd. Ook moet je nog even uitvinden of er voor de glaswol, warme kant van het dak, een dampremmende laag is aangebracht, deze zal er wel zitten maar als je toch met een onderzoek bezig bent. :lol:
 

Eddy3

  • #3
Dank voor je reactie, ik heb even goed onder de pannen gekeken:

Van buiten naar binnen,
Pannen
Opstalan PIR platen 5cm
Dakbeschot
Glaswol 8cm
Gips

Nergens folie tussen voor zover ik kan zien.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Kun je een foto maken van die PIR platen of geef het juiste type op. Het gaat om het oppervlak, de afwerking van die platen. Dit speelt een belangrijke rol. PIR platen zijn gecacheerd met een vlies of met aluminiumfolie. Vlies laat meer vocht door dan aluminium dit materiaal is echt dampdicht.
 

Eddy3

  • #5


Volgens mij is het dit spul: opstalan-isolerende-zelfdragende-rpg-dakplaten-voor-renovatie.pdf

Er is niet heel veel over te vinden omdat het merk niet meer bestaat zo te zien. In 2013 overgenomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik lees gemineraliseerd glasvlies en ze merken op geen condensatie gevaar dus ik neem aan dat deze plaat vocht door kan laten.
Blijft nog over, op zoek naar zover ik kan zien.
 

Eddy3

  • #7
Dank voor je hulp!

die laatste zin begrijp ik niet helemaal trouwens...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Nergens folie tussen voor zover ik kan zien.

Niet te zien, maar 15 jaar geleden moet deze folie zeker zijn aangebracht. Nog eens goed zoeken :wink:
 

Eddy3

  • #9
Die zou dan aan de binnenkant zitten, is dat nog steeds een probleem als de isolatie aan de buitenkant vocht door kan laten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
"Die folie zou dan aan de binnenkant MOETEN zitten."

Je krijgt een probleem als die folie NIET achter het gips en voor de isolatie is aangebracht.
Die folie de beruchte en beroemde dampremmer laat geen vocht door, is dampdichter dan de materialen die verder in de constructie naar buiten zijn geplaatst, daardoor zal er niets gebeuren en blijft alles vrij van vocht.
 

Eddy3

  • #11
Juist ja. Volgens mij zit er niks aan de binnenkant. Los van glaswol en gips. Ik heb vorig jaar een stukje weggehaald en kan me dat niet herinneren in elk geval. Niet dat ik er toen naar op zoek was maar toch. Het is nu net een beetje lastig te zien zonder een hele gipsplaat te slopen. Allemaal netjes dichtgemaakt.

Stel dat er geen folie zit aan de binnenkant, de glaswol direct tegen het hout, is dat (mogelijk) een probleem?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Op zolder 20 gr 50 % luchtvochtigheid, buiten rond 0 en 80 % luchtvochtigheid dan beginnen de problemen als ik jouw constructie simuleer.
Geen stopcontacten in de geisoleerde delen van het dak.
 

Eddy3

  • #13
Dank voor de simulatie! dat geeft wel wat inzicht.

Wel een lastige. Het zou dus problemen kunnen geven maar kan ook allemaal wel meevallen.

Als ik wil checken of er al iets aan de hand is, kan ik dat dan het beste zo hoog mogelijk doen? Omdat je de zolder noemt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ik noemde de zolder omdat het om een pannendak gaat. Natuurlijk, het kan van alles zijn wat onder een pannedak zit. Controleer die ruimte waar het verschil van temperatuur tussen binnen en buiten het grootst is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu