Dak isoleren huurwoning. Tips?

Stefan2m

  • #1
Sinds dit voorjaar zijn we verhuisd naar een hoekwoning, bouw van eind jaren 60, en er is geen dakisolatie aanwezig, alleen beneden dubbelglas, een modulerende hr ketel en de gevelbeplating is van hout en piepschuim.
Het is een huurwoning, maar van de woningstichting hoeven we niets te verwachten; ons werd bij sleuteloverdracht verteld dat er plannen liggen om de woningen te restaureren, tot zgn. nul op de meter woningen, in 2017.
Volgens buurtgenoten roepen ze dit al jaren, en komt het ene uitstel na het andere; dus 2022 kan net zo goed, of ze doen er niks meer aan en proberen de panden te verkopen.

In de tussentijd gaan wij dus veel van ons geld verstoken in een woning die, realistisch bekeken, niet van ons is; verspijkeren aan een huurwoning is weggegooid geld, maar op niet al te lange termijn moet je toch aardig wat kunnen besparen op stookkosten, dus zo dom lijkt het me niet.
Ik was dus eens benieuwd naar de zin en onzin van dit soort bezigheden, in onze situatie.
Ik las dat het slim is om met het dak te beginnen, moet nog even opmeten om hoeveel vierkante meter het gaat, maar kijkende naar prijzen van materialen moet het best haalbaar zijn om dit zelf te doen.
Wat denken jullie?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Staat de verwarming aan op zolder? Als je die uit zet (kan zetten) bespaar je meer dan met isolatie.
 

Stefan2m

  • #3
Op zolder is geen radiator, alleen de ketel hangt er.
Om het trapgat is een kleine hal gemaakt van spaanplaat, hier staan de wasmachine en droger in, en de zolder is afsluitbaar met een deur (die ook dicht is uiteraard).
Op de tweede verdieping staan de radiatoren dicht of zga dicht, en de deuren dicht.
Beneden, in de gang, hangt ook een dichtgedraaide radiator, en de deur naar gang is dicht.
Deze ruimten staan door de open trapgaten met elkaar in verbinding, en hier stoken we dus niet; eigenlijk alleen in de woonkamer en de keuken (omdat we vaak even wat in de keuken moeten hebben).
De verwarming staat niet te hoog, en ik las dat met een modulerende thermostaat er geen al te groot verschil moet zijn tussen de stand voor 's nachts en overdag.
 

Tiho

  • #4
IJkenhout schreef:
Staat de verwarming aan op zolder? Als je die uit zet (kan zetten) bespaar je meer dan met isolatie.
Dus dan maakt het niet uit dat de rest van de warmte gewoon weg kan via het dak ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik ben altijd voor isolatie. Maar we hebben het hier over een huurhuis en een onverwarmde ruimte. Erg rendabel is de isolatie dus niet. Oftewel: je bespaart er niets mee, het kost alleen. In comfort levert het ook niets op in dit geval. Bovendien zijn er plannen om de woningen grootschalig aan te passen. Ik zou daarop wachten dus.
 

Stefan2m

  • #6
Dan heb ik het niet goed begrepen denk ik.
Volgens de verschillende sites die de basics uitleggen van woningisolatie verdwijnt de meeste warmte uit een woning via het dak; immers, warmte stijgt op.
Daarbij wordt er dan niet gesproken over het wel of niet verwarmd zijn van de zolder.

Toch zou ik graag wat doen aan warmteverlies, het kan nog jaren duren voordat de woningbouw er mee bezig gaat, dus al er serieuze opties zijn die niet veel kosten (bij slim inkopen en zelf uitvoeren) en toch wat opleveren verneem ik die graag.
Naast het dak isoleren zat ik zelf te denken aan isolerende platen achter de radiatoren, tegen de houten panelen die (samen met de ramen) de gevels opmaken, en een ombouw over de radiatoren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu