Dak isolatie: overgang buren

Red

  • #1
Ik wil in het kader van een dakrenovatie mijn dak isoleren dmv sandwich dakplaten aan de buiten zijde. Daarvoor zijn speciale platen op de markt van Isobouw (Reno+) of Unidek die je op het bestaande dakbeschot legt (panlatten ed verwijderen).

Het dak wordt daar flink hoger van en dus krijg je een overgang met de buren die niet meedoen.

Op de websites van beide fabrikanten staan veel nuttige detailleringen, maar één staat er niet bij en dat is hoe de rand vd isolatie platen af te werken ter hoogte van de buren, de woningscheiding.

Isobouw heeft een zgn Renogoot in het programma, dit is gewoon een verholen goot, die aan de zijkant tegen het dak element wordt aangebracht en die over de panlatten vd buren loopt. Vervolgens gebruik je gevelpannen om het af te werken. Op zich is dit een waterkerende oplossing, maar qua brandveiligheid stelt dit niet veel voor lijkt me.

Is dit de normale manier?

Wanneer ik doorgraaf op intern zie ik dat bij renovatie de bovenste ca 30cm van de spouw van de woningscheiding wordt gevuld met steenwol als verbetering vd brandscheiding. Dit dient te voorkomen dat bij brand de gordingbalk vd ene woning de balk van andere woning in de brand zet. Om die reden loopt in de bestaande situatie het dakbeschot ook niet door vd ene naar de andere woning.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoe is de opbouw van jouw woningscheidende wand, ankerloze spouwmuur of massief?
Hoe liggen de gordingen op? In de muur of ertegen?
 

Red

  • #3
De woning scheidende wand bestaat uit twee kalkzandstenen muren met ca 5-6cm luchtspouw. Of er ankers zijn gebruikt weet ik niet, het is een woning uit 1965.

De gordingbalken rusten in de muur.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
De isolatie in de spouwmuur wordt ook toegepast om tocht/trek in de spouw te voorkomen.
Loopt het dakbeschot nu over de woningscheidende wand heen of steekt de muur door?
Wat je omschrijft is idd een veel toegepaste oplossing.
De isolatie van deze platen is wel brandvertragend.
 

Red

  • #5
De muur steekt door en onderbreekt het dakbeschot. Het dakbeschot van de beide daken ligt ca 11+6+11cm uit elkaar. Tegenwoordig wordt deze spleet kennelijk opgevuld met steenwol welke is omhuld met een dampdichte folie (dat het niet nat wordt).

Het ea komt een beetje onhandig uit want de VHV pan ligt precies op de woningscheiding. Ik heb er aan gedacht om mijn eigen muur iets op te metselen, maar dan komen de gevel pannen iets over de erfscheiding en dat vind ik ook niet zo goed idee. Het liefst laat de ik dakplaat tot op mijn eigen muur doorlopen, zodat ik hem goed kan afdichten met PUR. Vervolgens afwerken met een verholen goot onder de pannen van de buren, de pannen zelf vast zetten met schroeven of eventueel bladlood plaatsen zodat de pannen niet kunnen opwaaien. Mijn nieuwe pannen worden sowieso verankerd.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Nadeel van opmetselen is ook dat je een koudebrug creëert.
Zoals je het omschrijft is een veel toegepaste oplossing, helemaal 100% goed krijg je dit nooit.
 

Red

  • #7
Ja, dat is ook mijn idee. Ik kan mezelf helemaal focussen op verbetering van brandveiligheid, maar daar krijg je weer andere nadelen voor terug in de vorm van lekkages en koudebruggen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Eigenlijk kan je zoiets alleen goed maken als je het samen met je buren aanpakt.

Die isolatie is niet voor het doorbranden van balk naar balk maar voor als er een kier is ontstaan door krimp.

in plaats van opmetselen kan je er beter een houten rib op zetten.

de inbrandingssnelheid daarvan is ongeveer 2 cm per half uur dus je dus met een rib van bv. 100*100 voldoe je ruimschoots aan de eisen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu