Dak isolatie ja/nee?

A-technischevent

 • #1
dames en heren...
ik heb een woning gekocht uit de jaren 50...
nu heb ik een vraag.
ik moet mijn dak verstevigen(gordingen extra balken etc....) dit is nu duidelijk dankzij een goede constructieberekening.
nu heb ik echter een vraagje...
het idee was extra isoleren boven het plafond (nu schrootjes en softboard)
dat plafond ga ik eruit raggen want ik moet bij de gordingen kunnen.
volgens huidige bewoners is het huidige dak (hellend bitumen, ca. 20 graden helling) van buiten geïsoleerd.
nu heb ik daar als boekhouder de ballen verstand van maar is het niet handig extra isolatie binnen aan te brengen om dit hellende bitumen dak een beetje extra koel te krijgen voor onze hete zomers (behalve 2021 dan nu, haha :) ) of is het verstandig gewoon enkel te verstevigen en weer een plafond erin te hangen? (tevens weet ik ook niet of gips goed is als plafond of dat iets anders beter is... het mag niet te zwaar worden o.a. ook want de huidige berekening is met een versteviging berekend voor 12kg/m² extra gewicht van zonnepanelen berekend (met dakankers)

het laatste wat ik namelijk wil is dat ik een vochtbende en houtrot ga krijgen in een woning waarvan vrijwel de hele bovenverdieping op buitenmuren na van hout is.

ik hoor graag jullie advies...
kosten zijn niet echt het grootste probleem, ik heb een budget gesteld wat de constructeur te groot vindt; €5000,-/28m² plafond waarvan ca. 600 naar balken voor de gordingen verstevigen gaat, €4400,- dus voor plafond+isolatie. ik kan dit zelf plaatsen met vrienden, ik heb niet al te grote eisen nog in afwerken en begin toch bij het ''hobby hok'' met het plafond als ''oefening''.

over vocht hoor ik dus de wildste verhalen maar ik werd er niet echt wijs uit.

alle tips zijn welkom!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Wat is de precieze opbouw van je dak, van binnen naar buiten?
   
  • Like
  Waarderingen: A-technischevent

  A-technischevent

  • #3
  binnen naar buiten volgens bouwtekening:
  1630351333599.png

  onder de rubberoid zal dan de extra isolatielaag al zitten, dit is die bitumen die je vanaf buiten ziet liggen, daar ligt isolatie onder.
  kan je hier wat mee? ^

  zoals ik het zo zie binnen naar buiten

  schrootjes>softboard>regels>lucht> gordingen>22mm linex> isolatie> 2 lagen rubberoid (bitumen?)
  mijn idee was dus indien dit geen vocht problemen gaat opleveren:

  gipsplaten>regels>GLASWOL ISOLATIE> gordingen>22mm linex> isolatie> 2 lagen rubberoid (bitumen?)>PV installatie
  ik heb tevens geen ruimte verder om ventilatiekanalen te maken over de verdieping om het vochtpeil te drukken, ik heb geen ventilatie roosters enkel raam open vol of niet.
  (kantel ramen verticaal met knikstand op ongeveer 45 graden)

  het is vooral; gaat het problemen opleveren/is het te lastig dit af te stemmen, of is dit een kwestie laat het zitten hoe het is enkel verstevigen en afwerken zonder extra isoleren want je haalt teveel werk op je hals? (ik wil het meteen goed doen voor de komende 30 jaar... ben geen eeuwige klusser in de woning, garage is prima maar woning zelf nee)
   

  A-technischevent

  • #4
  even toevoegend op isolatie reden; ja het is los dus het kan dan meteen als het nuttig is, zover ik weet vanuit het installatiebedrijf waar ik werk koelen zonnepanelen het dak ook enorm af, mijn dak krijgt voor 60-70% panelen erop qua oppervlak.
  ik weet niet of dat belangrijk is om te weten in de conclusie hiervan.
   

  Impie

  • #5
  Isolatie aan de binnenkant gaat je dakbedekking niet afkoelen in de zomer; integendeel. De zonnepanelen zullen inderdaad wel helpen.
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: A-technischevent

  A-technischevent

  • #6
  @Impie dus jij zegt eigenlijk; maak je druk enkel verstevigen en mooi plafond erin maken en be done? :)
  dat zou geweldig zijn als het niet veel uit maakt, ik zat mij al enorm te stressen en lag er wakker van vannacht aan de gedachte jeukende bilspleet en rug te krijgen van de glaswol :roll:
   

  Impie

  • #7
  Dat zeg ik zeer zeker niet, alleen je motivatie voor de isolatie klopt niet.

  Feit is dat het dak het belangrijkste element is voor de isolatie van je woning: daar gaat in de winter de meeste hitte verloren. Vandaar dat het bouwbesluit een eis van Rc 6,3 heeft voor daken, terwijl dat bij vloeren en gevels respectievelijk 'slechts' Rc 3,7 en 4,7 m²K/W is. Bij renovatie van een dak ben je verplicht minimaal Rc 2,0 te realiseren.

  Kortom: ik raad je zeker aan om te isoleren, maar dat hangt dan vooral af van hoeveel isolatie er momenteel aan de buitenkant al ligt. Daar moet je even achter zien te komen, bijvoorbeeld door bij een dakdoorvoer te kijken.
   
  • Like
  Waarderingen: A-technischevent

  A-technischevent

  • #8
  @Impie alright... ja enige wat ik weet ''soort schuimmatten ca. 1,5kg/m2'' en als ik daarop zoek kom ik bijv bij PIR platen die ik kan vinden, die zitten allemaal rond de 1R isolatiewaarde. de beste mensen konden dit zo niet voor de geest halen. (70+ers, neem het ze ook niet kwalijk :) )
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  De dakbedekking wordt ongetwijfeld nu ook vervangen (je wilt immers voor 30 jaar klaar zijn). Dan kan je meteen aan de buitenkant de isolatie erbij plaatsen.

  Als je aan de binnenkant isoleert, is het beste er een klimaatfolie onder te doen. Zonder gaten erin en goed afplakken rondom.
   
  • Like
  Waarderingen: A-technischevent

  A-technischevent

  • #10
  @IJkenhout het moet inderdaad eerst geïnspecteerd worden door de mensen welke de dakankers voor PV willen plaatsen, neem aan dat ze daaruit een adviesje maken om eerst het dak te doen ja/nee. panelen dekken vrijwel het hele dak ook af dus geheel opnieuw bekleden werd door de dakdekker al afgeraden als de rest nog prima is.
  affijn... vanuitgaande dat dat prima zou wezen en na even wat meer mensen gevraagd te hebben (architect op werk en nog een andere bouwkundig ingenieur welke de dakberekening ookal had gemaakt) werd mij het afgeraden dubbel te isoleren zolang ik geen ventilatie kan maken (nok kan wel, zie foto bovenstaand... schuine stukken niet helaas...)
  ik heb overigens nog enkel glas boven, de verdiepingsvloer is van hout... men wist mij te vertellen dat als het niet in de zomer te heet zou worden vanaf het dak ik met ramen moet isoleren naar HR++ glas omdat daar nu zowel hitte als tocht vandaan komt (heb wel rolluiken!)
  beneden is alles zover als het kan perfect geïsoleerd met PU korrels in de muren en de vloer kan enkel onder de hal (geen kruipruimte enkel een trapkast welke onder de gang loopt deels)
  dus geen winst te halen daar.
  hun gaven mij beiden hetzelfde aan; glas doen, plafond van isolerende gipsplaat maken (dit bestaat blijkbaar? kan het enkel niet vinden...)
  de beneden verdieping zal lucht ''lekken'' naar boven zeggen ze beiden en aangezien ik een nette kurkvloer in zowel drumhok als slaapkamer ga (laten) maken (logeerkamer niet) en dat al enorm isolerend werkt is het het niet waard zeggen ze...

  ik ga het nog even volgens jouw advies laten bezinken tot ik het plafond eruit gehaald heb, kijken wat we aantreffen...
  lijkt mij dat zelfs een dun laagje al wat winst is en minimaal vocht zou kunnen veroorzaken t.o.v. dik glaswol (zo dik als de gordingen) wat de planning was...

  in ieder geval bedankt allen :) <3 fijne avond toegewenst nog even!
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Als je rondom het plafond boven de isolatie en onder de linex platen kan ventileren met buitenlucht kan je een goede isolatie waarde bekomen.
  Een damprem is dan niet nodig waardoor het een stuk eenvoudiger wordt om condensproblemen te voorkomen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  Theoretisch zal je gelijk hebben, maar ik zou altijd een damprem aanbrengen.
  Vocht wat er niet in kan, hoeft er ook niet uit.
  Beide moeten zorgvuldig uitgevoerd worden, de ventilatie en de damprem.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #13
  Verwacht niet van de PV-plaatsers dat die een advies geven over de dakbedekking. Dat is hun werk niet.
  Maar zo te lezen heb je er al de nodige adviseurs bij. Die kunnen de situatie natuurlijk beter inschatten dan wij hier. Ik geef je wel het advies om een totaalplan voor de woning te maken. Dan worden dit soort keuzes een stuk makkelijker. Ik lees bv. over HR++ glas, dat isoleert erg slecht. Betrek de ventilatie en kierdichting er ook bij, die komen nog voor isolatie in prioriteit.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Daar zit wat in maar de damprem hoeft in iedergeval niet zo zorgvuldig te worden aanbgebracht en dat voordeel kan bij een plafond best handig zijn.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu