CV/Verwarming in los bijgebouw

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,
Vanwege ruimtegebrek in keuken vraag ik me af of het mogelijk is/gebruikelijk is om de CV te verplaatsen naar een bijgebouw (garage). Dat zou betekenen dat de CV met 40kw boiler, 10 meter van het huis af komt te staan, en de leidingen van de verwarming én warmwater 10 meter ondergronds moeten. Bijgebouw heeft elektra, gasleiding omleggen is ook geen probleem.

Maar ik vraag me dus af of warmteverliezen niet te groot zijn en hoe we het wachten op warm water oplossen. Evt met zo'n kraancooker.

Heb uiteraard wat lopen zoeken, maar kom dan alleen uit op kantoren/scholen/ziekenhuizen die verwarming los van hoofdgebouw hebben staan, iets industrieler allemaal. Suggesties zijn meer dan welkom.
 
Als het een losse boiler betreft, heb je dan niet de mogelijkheid om deze wel binnen, nabij de keuken/badkamer te situeren? Verder is warmte verlies van de CV leidingen te beperken door deze goed te isoleren.
 
Indien garage redelijk geïsoleerd, totaal geen probleem.
Wat warmwater betreft, indien u een cirkulatiepomp toepast eventueel klokgestuurd (uitschakeling bij nacht) heeft u geen stilstand verlies aan w.w.
Cirkulatieleiding dient wel goed geïsoleerd te zijn.
Riool afvoer is ook aanwezig neem ik aan?
 
Ik heb idd een losse boiler, dat is het uitzoeken waard. van circulatiepomp die dit kan had ik nog nooit gehoord. Even uitgezocht, is inderdaad hele mooie oplossing. Moet nog kijken wat dit doet voor energieverbruik. Dank voor de tip!
 
Je zou als extra veiligheid ,elektrische verwarmingslint om de leidingen kunnen gebruiken , voor het geval de ketel een keertje met vorst ermee stopt :mrgreen:
 
Ingraven, onder de vorst grens.
Bekisting er om heen
Buizen isoleren
Eventueel idd een trace er om heen (zoals hier boven beschreven.)
er komt behoorlijk wat werk bij kijken
 
2 pvc buizen van 12,5 cm doorsnee volstaat ook, met daarin de geïsoleerde (kunststof) leidingen.
(Ben zo ontzettend wijs met kunststof leidingsystemen!)
 
Meestal worden er buizen in de grond gelegd en als die goed zijn geïsoleerd zullen ze weinig verlies geven en ook niet zomaar bevriezen.
Je moet ze wel minstens 80 cm ingraven dan liggen ze bij een goede winter echt uit de vorst.
Buizen kun je kopen maar ook zelf kun je wel wat maken. Bij het laatste kom je vaak niet aan de isolatiewaarde van een kant en klaar product. Tevens moet je uitkijken dat de isolatie niet nat wordt door het grondwater. Dan heeft isoleren weinig zin en heb je wel het voordeel dat je dat deel niet hoeft te strooien in de winter. :mrgreen:
 
Zelf gemaakt, maar niet zo goed als gekochte buis, pvc buis nemen, aantal voorgeboorde gaten maken om de 40 cm, buis cv leidingen doorvoeren, dan naspuiten met pu-schuim

oftewel kopen

13839_cv_leidingen_geisoleerd_1.jpg

13839_voorgeisoleerde_leidingen_1.jpg
 
Afgesloten ruimtes zoals buizen vullen met PU lijkt een oplossing.
Maar het resultaat kan tegenvallen als je een PU gebruikt die reageert op vocht.
Spuit je PU in metalen-of kunststofbuizen zal de PU regageren maar er vormt zich gelijk een dichte laag of vel.
De toetreding van vocht stopt door dit vel en de vloeistof stopt met het reageren naar schuim.
De hoeveelheid vocht die dan nog in die afgesloten ruimte zit zal bepalen in hoeverre de PU vloeistof schuim zal worden.
Is er te weinig vocht dan veranderd deze vloeistof niet.
Het spreekt voor zich dat het maken van de gaten in de buis helpt maar je kan niet zien of er in de buis een volledige schuimlaag is ontstaan.
Je zou de buizen inwendig wat vochtig kunnen maken.
Ik heb geen ervaring wat er gebeurd met het schuim als er teveel vocht in die ruimte zit.
De gaten om te vullen zal je ook goed waterdicht moeten afwerken.
*wgb*
 
Met pur spuitbussen ishet altijd handig om de oppervlakten nat te maken voor je begint met het dichtschuimen. Schuimen in de wintertijd gaat ook slechter dan in hartje zomer. Er is in de winter weinig vocht in de lucht.
 
Goede tips! Dit is geen project om in mn eentje te doen, maar op zn minst met behulp van installateur. Is een veelheid aan geïsoleerde buizen voor ondergronds gebruik beschikbaar, zelf maken lijkt me vragen om problemen. Purschuim krijg je lastig goed in een grote buis, om daarna 'zwevend nog leidingen in te krijgen lijkt me bijna onmogelijk.
 
:wink: in ieder geval ,mocht je toch ooit aan beginnen ,wel aan beide zijde's afsluiters plaatsen , dat je in geval van twijfel bij lekkages altijd de leidingen apart kan inblokken voor controle , scheelt een hoop gedoe achteraf.
 
Dat is ook waarom ik al aangaf een houten bekisting zodat het achteraf ALTIJD bereikbaar is
 
He kan heel goed, je boort dan vulgaten die je van binnen naar buiten uitvult met schuim.
De leiding zou je met behulp van afstandhouders in het hart van de buis kunnen houden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan