CV met dubbele kring

Pcbilly10

  • #1
Gegroet beste klussers.

Sinds kort ben ik in het bezit van een nagelnieuwe cv installatie op aardgas, die mij warm water levert via een boiler van 135 liter en ook 2 aparte verwarmingskringen zou moeten voeden: 1 voor de badkamerradiator en 1 voor de rest van de radiatoren verspreid over het huis.

Er is voor elke verwarmingskring een aparte controller. Er is ook voor elke verwarmingskring een aparte pomp voorzien. Alles is geplaatst door een installateur. De ketel is een Buderus GB 142. Op elke radiator is een thermostaatkraan voorzien.

Wat is nu het probleem? Wanneer we warmte vragen aan kring 2(badkamerradiator) en kring 1 (rest van de radiatoren in huis) heeft geen warmtevraag, warmen ook de radiatoren van kring 1 op zodat ook de temperatuur in huis oploopt zonder dat dit nodig is.

Je zou verwachten dat de pomp voor kring 1 ook draait als kring 2 warmte vraagt, maar dit is niet het geval. Het enige wat we kunnen doen is de thermostaatkranen dichtdraaien op de radiators van kring 1.

Ik heb op het internet al gezocht naar een schema van zo'n installatie met dubbele verwarmingskring om zo de fout te achterhalen, maar zonder succes.

Graag had ik jullie mening over dit probleem gehoord. :(
 

Ketelman

  • #2
Je schrijft "sinds kort" en "geplaatst door installateur"
Zou het dan niet handiger zijn die "installateur" te vragen hoe dit kan?
Je kan wel gaan hobbieën aan iets waar garantie op hoort te zitten maar meestal is hierna de garantie ook weg.

1 Telefoontje kan misschien veel vragen beantwoorden.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is prima 2 groepen, ik neem aan dat er een zoneklep geplaatst is per groep.

Want alleen de pomp uit laten kan niet goed werken.
 

Pcbilly10

  • #4
Beste, ik heb hem er al over aangesproken, maar hij reageert er niet echt op. Begin dit jaar werd de 2 de kring in gebruik genomen, en toen had ik dit fenomeen al opgemerkt.

Daar de radiator op de badkamer (handdoekdroger) te weinig vermogen had en aldus de ruimte niet verwarmd kreeg, gebruikten we hem niet meer.

De installateur is deze gisteren komen vervangen door een zwaarder model. We zijn dus sinds gisteren pas terug begonnen met de radiator op de badkamer te gebruiken. Nu krijgen we het wel warm genoeg op de badkamer, maar - spijtig genoeg - niet alleen daar.
 

Ketelman

  • #5
Met alleen de pomp uitzetten kan het wel werken maar dan moeten er behalve 2 afzonderlijke pompen ook keerkleppen zijn geplaatst.
Ideaal is het niet, kleppen ertussen is zekerder.

Kan je tekenen hoe ze e.e.a. gemaakt hebben of een foto op het forum zetten (zie topic over het plaatsen van foto's)?
 

Pcbilly10

  • #6
Beste,

Er is volgens mij geen klep gebruikt. Ik zie alleen de collector waar de aanvoer en retoureiding op aankomen en daar lopen 3 kabels vanuit de ketel naartoe.

Deze zijn de 2 kabels voor de voeding van de pompen en 1 kabel voor de temperatuurvoeler. Ik neem aan dat de "zonekleppen"die jij bedoelt electrisch aangestuurd worden vanuit de CV ketel?
 

Ketelman

  • #7
Ja of vanuit de regelaars die de zone temperatuur bepalen.
Bijv. een kamer thermostaat die een klep stuurt, de pomp start en de ketel inschakelt.

De ketel een eigen circulatiepomp heeft die het water naar de verdeler brengt
In dat geval moeten er wel kleppen geplaatst zijn anders gaat deze warmte naar alle groepen.
Een schematisch overzicht of foto van wat aangelegd is zou ik dit geval wel helpen een compleet beeld te krijgen.
 

Pcbilly10

  • #8
Alleszins bedankt voor je reactie, maar een foto op dit ogenblik gaan maken is onmogelijk aangezien de CV installatie op zolder geinstalleerd is en mijn dochtertje in de buurt aan het slapen is. Morgen zet ik zeker de foto erop.

Ikzelf ben ervan overtuigd dat er geen keerkleppen zoals jij ze noemt in de kring geinstalleerd zijn. Ik had ook al een vermoeden dat het probleem aan zoiets zou te wijten zijn.

Met mijn bescheiden kennis van CV installaties vermoed ik dat deze kleppen in de retourleiding moeten zitten, vlak achter de ingang aan de collector. Wat is nu eigenlijk het beste:keerkleppen of zonekleppen?

't Is maar als ik morgenvroeg naar de installateur bel dat ik een verhaal heb.
 

Pcbilly10

  • #9
De kamerthermostaten (controllers) zijn aangesloten op de sturing van de CV ketel, die op zijn beurt de pompen van elke kring apart aanstuurt.

Er zijn geen keerkleppen of zonekleppen te bespeuren.
Ik zou mijn dank al willen betuigen aan wie mij tot hiertoe al geholpen heeft. :D
 

Ketelman

  • #10
Als de ketel een eigen pomp heeft (zoals deze) moeten er zone kleppen zitten welke dichtlopen als er geen warmte nodig is in die groep.
Als de ketel geen pomp heeft en de 2 installatie pompen het water alleen weghalen bij de ketel kan je met 2 keerkleppen werken.

Deze kleppen voorkomen dat er stroming ontstaat in de groep waar de pomp uit staat.
Maar zoals gezegd... jouw ketel heeft een pomp en brengt dus water naar de verdeler wat dus de groep verwarmt die geen warmte nodig heeft.

Zonekleppen dus.
 

Pcbilly10

  • #11
Mijn CV ketel heeft inderdaad een eigen pomp die het warme water naar de verdeler, die zelf ook 1 pomp per kring heeft, brengt.

Wat moet ik mij voorstellen bij die zonekleppen en hoe worden ze aangesloten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Het zijn elektrische kranen sommige types kan je paralel zetten aan de pomp anderen hebben een eigen sturing nodig.
Bij kleine kringen kunnen ze op thermostaat kranen lijken met daaraan een elektrisch snoer.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Het kan er ook zo uitzien, dit is een magneetklep dus alleen open of dicht.

produkt url werkt helaas niet meer

Een servo kan ook een beetje open afhankelijk van zijn sturing.
 

Pcbilly10

  • #14
Ik wens langs deze weg iedereen op dit forum te bedanken voor de reacties, ondanks het late uur. Ik zal morgenvroeg de resultaten doorgeven aan mijn installateur.

Misschien kan hij er dan ook iets van opsteken en hopelijk kunnen wij dan eindelijk ten volle genieten van het comfort van een CV installatie.

Alvast bedankt.
PS: Ik hou jullie op de hoogte van het eindresultaat.
 

Chathanky

  • #15
Er is wel een mogelijkheid waar elke kring van de verzamelaar (collector) een eigen pomp heeft zonder keerkleppen. Een open verdeler is 1 van de mogelijkheden.

De info is een beetje beperkt om hier over te oordelen.
We wachten de foto's wel af, en als je dan mischien de gebruikte regelaar en onderdelen wil beschrijven kunnen we kijken om wat voor soort verdeelsysteem het gaat.
 

Pcbilly10

  • #16
OK, ik stuur in de loop van vrijdag de foto's door.
 

Pcbilly10

  • #17
Aangezien de foto's blijkbaar maar 1 dag per week op het forum gezet worden, geef ik hier om de oplossing van het probleem iets te bespoedigen de beschrijving vd verdeler.

Ik heb de behuizing eraf geschroefd (zwarte piepschuim) en ben op het volgende uitgekomen. Het zijn 2 heiskreissets van het merk Buderus met als type HS-25 met onderaan 2 rechthoekige zwarte metalen blokken. Hier volgt de beschrijving van het geheel.

Er komen 2 leidingen van de CV ketel (aanvoer en retour) en zijn onderaan de verdeler aangesloten op een zwarte rechthoekige blok waarin ook een temperatuurvoeler bevestigd is.Vanuit deze rechthoekige blok vertrekken er ook 2 vaste leidingen (aanvoer en retour) naar een iets grotere rechthoekige metalen blok die zo'n 10 cm hoger gemonteerd is.

Bovenaan dit blok zijn 4 aansluitingen (2 aanvoerleidingen en 2 retourleidingen). Deze staan per 2 gemonteerd (links op de verdeler aanvoer en retour van kring 1 en rechts op de verdeler aanvoer en retour van kring 2). Op de uitgangen van de aanvoer van deze blok zijn de 2 WILO pompen geschroefd met bovenaan de leiding een rode ronde thermometer (2 stuks).

Op de retourleidingen staat een blauwe thermometer.Ter hoogte van de manometers zijn van elke kring de aanvoer en retour met elkaar verbonden. Dit schijnt een (regelbaar) overdrukventiel te zijn(geintegreerd in de behuizing).

Bovenaan de thermometers zijn dan de leidingen aangesloten die naar de radiators lopen. Geen spoor van zonekleppen of keerkleppen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
1 dag per week?
De vrijwilligers hebben wel eens een dagje vrij, of zijn op vakantie.

Maar indien ze gemaild zijn zullen meestal binnen enkele uren in het juiste topic geplaatst worden.

Even geduld aub.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #19
Hoi Pcbilly 10,

U bent geen doe het zelver als ik uw verhaal lees :?:

Probeert u door middel van het forum een verhaal te krijgen om uw installateur om de oren te slaan?
Want dat lees ik in een van uw antwoorden, het forum is helaas voor u niet voor dit soort doeleinden bedoeld.

Wat ik wel lees is dat het een compleet set is wat door de installateur is geleverd en gemonteerd en u zal toch met deze in overleg moeten treden.
Het belangrijkste is dat u er met hem uitkomt zodat het opgelost wordt.

Als dat niet lukt kan u altijd met de leverancier/fabrikant (Buderus) in contact treden om het probleem opgelost te krijgen.

Vr Gr en sucses ermee
 

Pcbilly10

  • #20
Aan Cvolieboy,

Ikzelf ben onderhoudstechnieker in een groot bedrijf. Centrale verwarming is zeker niet mijn specialiteit zoals u wel gemerkt heeft,wel NC/PLC sturingen met de bijhorende programmatie.

Het is ook zeker mijn bedoeling niet mijn installateur om de oren te slaan met raadgevingen die van anderen komen maar simpelweg om wat kennis op te doen over deze materie.

Ik weet niet waar u het vandaan haalt dat ik geen doe het zelver ben.
Het is niet omdat ik weinig van CV afweet dat ik 2 linkerhanden heb.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu