CV Leidigen en drinkwater leidingen door houten draagvloer

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

De afgelopen tijd ben ik bezig geweest met voorbereidingen treffen voor het aanleggen voor al mijn waterleiding werk (CV & drink warm/koud) in mijn houten draagconstructie:

89_P4116248_1.jpg


Ik heb deze balken verstevigd en 8 gaten doorheen geboord (6 voor CV leidingen, 1 voor gas en 1 voor drinkwater). Er zit steeds 160 mm tussen elk gat. Ik ben sowieso van plan om de verwarmingsleidingen te isoleren omdat anders de ruimte tussen de balklaag (dus tussen plafond eronder en vloer erboven te veel opwarmt). Nu kom ik net dit tegen, ISSO_Checklist-hotspots-26-01-2010.pdf een legionella preventie advies

Hierin staat aangegeven hoe je leidingen moet leggen in bepaalde situaties (opbouw, inbouw etc). Voor inbouw staat er dat er een minimale afstand tussen CV en drinkwaterleidingen moet worden aangehouden (waar ik niet aan voldoe), maar ik twijfel wat ze bedoelen met inbouw. Is dat in beton, want de constructie zoals ik die heb, lijkt weer enigszins op een verlaagd plafond (onder het kopje opbouw)...

Het gaat om Alu/Pex flexibel leidingen systeem, waar 10mm isolatie omheen komt.

Zou het helpen om ook de drinkwaterleiding te isoleren (lijkt me van wel)?

Als iemand mij hier zinnig advies over zou kunnen geven, graag...
 
Legionella is een serieus ding, maar ook een hoop gedoe om niks... vooral voor bedrijven die met clienten te maken hebben en geen risico mogen lopen op infectie.

Als je er dan toch iets mee wilt doen dan is het inderdaad niet goed als je koud-waterleiding opgewarmd kan worden door je cv of warm-waterleiding. Ik heb inspecties meegemaakt waarbij inspecteurs een probleem maakte van een niet geïsoleerde cv of warm-waterleiding in een leidingkoker, omdat dit voor een licht verhoogde temperatuur zorgde in deze leidingkoker en hier ook koudwater doorheen liep. warmteoverdracht via beton is altijd beter dan via lucht, maar wat er met ïnbouw" wordt bedoeld zou ik je niet precies kunnen zeggen.

beide leidingen isoleren maakt de kans op legionella altijd kleiner.

als je er zo serieus naar kijkt ga je dan ook voor jezelf een legionella-beheersplan maken... jaarlijks je leidingen spoelen...
Als je een termostaatkraan hebt dan is alles alweer verloren, want dat is één grote legionella-broeihaard.

nogmaals, ben geen expert, maar kritisch over dergelijke paniek-dingen...

succes
 
Bedankt voor de reactie. Omdat ik dit weekend ben begonnen met het leidingwerk wou ik geen risico lopen en heb ik een lokale loodgieter even om advies gevraagd. Die zei min of meer hetzelfde. Zolang de leidingen geen contact maken is er niks aan de hand aangezien de ruimte tussen vloer en plafond toch te veel trekt en er dus geen ophoping van warmte kan ontstaan.

Het was ook eigenlijk meer om mijzelf gerust te stellen dan een of andere instantie. Zover ik weet komt legionella zelden voor in huishoudens, maar meer in grotere warmwater installaties.

Anyway, 't is dus allemaal geen probleem. :-)
 
Lees bladzijde 7 en 8 van de pdf en hou u daaraan.

Hoe serieus is iemand te nemen die zelf schrijft dat hij geen expert is maar wel schrijft dat e.e.a. onzin is.
Ook binnen kleine installaties komt legionella voor alleen komt dit niet in het nieuws omdat het niet interessant genoeg is, als er meer slachtoffers te betreuren zijn zitten de media er wel bovenop.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan