Ik ben er al 2,5 maand mee bezig, dus bekend met het hele proces, bureaucratie of misschien is legale maffia wellicht een beter woord :p Maar ander land andere regels, dat is nu eenmaal zo. Op Duitse fora ook veel info vanaf gehaald maar daar zien ze NL installateurs als onbekwaam en haast onnozel omdat ze zo "goedkoop" zijn.
Het proces is als volgt, wellicht hebben in de toekomst ook andere mensen er wat aan.
De gas verzorger plaats de Gasmeter pas wanneer er een door hun register ingeschreven installateur de installatie heeft aangelegd. Duitse installateurs buiten dit gebied mogen dit ook niet, echter kunnen ze zich wel laten inschrijven mits ze een inschrijving in een ander gebied hebben. Buitenlandse installateurs kunnen zich ook inschrijven, dit gebeurd met 4 formulieren (op zijn Duits uiteraard) en men dient bewijs van opleiding, diploma en inschrijving in NL gas instituut (ben even naam kwijt). Weinig loodgieters voldoen aan deze eissen omdat hier volgens NL regelgeving geen noodzaak voor is.
Mocht het al zo zijn dat er een gasmeter aanwezig is, dan is het wat makkelijker. Men plaatst een ketel en deze moet dan volgens voorschriften worden geïnstalleerd, ook officieel met verklaringen, stempel, vergaande garanties etc. Vervolgens moet de schoorsteenveger de installatie afnemen, hij doet dit pas wanneer dit een deuglijke installatie is.
Wat ik hier schrijf geldt alleen voor de regio waarin ik heb gekocht, bij andere gasverzorgers zijn de regels weer anders net zoals bij de schoorsteenvegers.
Ik heb zelf mail contact en persoonlijk contact gehad met de schoorsteenveger. Zelfs het type plaatje van NL vaillant ecotec plus ketel van 2019 laten zien en deze was volgens hem geen probleem bij een afname, echter heeft mijn regio H gas en hier loop ik nu op vast.
Probleem voor mijn eigen is, dat ik de woning ga splitsen en eigenlijk 2 ketels wil. Zodat er nooit gedoe is over verbruik en ik 2 thermostaten kan hangen. Ik zou ook kunnen kiezen voor één zwaardere ketel, maar dan zit ik weer met zoneregelaars wel met kamer thermostaat (lees mindere verhalen over kwaliteit van deze dingen) en om het verbruik te meten en onder te verdelen moet ik een aantal "warmemangezahlers" kopen, deze zijn 5jr gegeijkt. Al met al kosten deze extra zaken evenveel als een NL ketel haha
Maar ik ben er nog niet, want neem je één ketel bijv 40kw/ cw6 dan heb ik 3 badkamers en 2 keukens te voeden. Dat gaat tegelijk ook niet echt werken, dus plan B is om dan één appartement de SWW via een boiler te laten lopen.....
Dat niemand meer zegt dat het in NL zo moeilijk is
