CV ketel , electrisch voorverwarmen

Kasperjan

  • #1
Okay, dit klinkt misschien wat raar, maar ik zoek een manier om mijn gas verbruik te verminderen door gebruik te maken van het overschot aan electriciteit dat mijn zonnepanelen opwekken. Ik heb ongeveer 1000kWh aan "te veel" opgewekte electriciteit, en mijn gasverbruik (3000m3) vind ik te hoog.
Nu dacht ik er aan om mijn cv ketel electrisch voor te verwarmen met bijvoorbeeld een 3000w warmte wisselaar in de aanvoerleiding van de cv ketel, zodat de aanvoer temperatuur omhoog gebracht wordt en de cv ketel dus niet zo hard hoeft te werken. Er moet dan wel iets bedacht worden dat die electrische voorverwarming alleen aanslaat als de cv ketel aanslaat. Een andere idee was om in de slaapkamers zo'n A/C (split unit) te installeren die ook kan verwarmen. Verder dacht ik nog aan een electrische boiler voor het warme water, maar volgens mij zit het grootste gas verbruik in de verwarming van de woning.
Het is een 70 jaren bungalow, matig geïsoleerd maar helaas kan daar geen verbetering meer in worden aangebracht.

wie heeft er misschien nog een andere oplossing, of kan mee denken aan, naar wat mij de beste oplossing lijkt; die electrische voorverwarming.

Bedankt!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
1000 Kwh aan stroomoverschot is niet erg veel. 1000 Kwh komt qua energiehoeveelheid overeen met circa 100 m3 gas.

De besparing die je dus kunt bereiken met voorverwarmen is maximaal 100 m3 aardgas. Erg weinig en dus niet de moeite waard om tijd en geld in te steken.
 

Kasperjan

  • #3
Ja zo had ik het nog niet bekeken, dat schiet dus inderdaad niet erg op.
Zou ik met een zonneboiler (120 l) op de remeha ketel meer rendement halen? Ik heb nog ruimte op het dak, maar ik heb het idee dat de terugverdientijd veel langer is dan bij zonnepanelen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Welke Remeha ketel?
 

Kasperjan

  • #5
Het is een remeha calente 40c.
Ik vind het nadeel van een zonneboiler (die van remeha) van 110l , dat ie de hele dag het vat warm houd en dan 's avond de kinderen even douchen en het ding is al weer leeg. Het lijkt me zo 'n klein ding. Ik had meer gedacht dat die dingen 300l zouden zijn of zo, dan heb je er wat aan
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Trouwens, volgens mij kun je de calenta niet cv zijdig voor verwarmen, is pas nog over gesproken. Elektronica raakt in de war door hogere retour temp als aanvoer temp.

100 liter op 60 graden
Is
170 liter op 35 graden

300 liter op 60 graden
Is
520 liter op 35 graden.
 

Kasperjan

  • #7
Dat begrijp ik niet helemaal.
Die zentasol zonneboiler wordt juist aangesloten op de calente cv installatie waarbij de cv als naverwarmer geldt voor de zonneboiler, dus inline, eerst de zonneboiler (hogere aanvoer temp) dan de cv ketel
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Waterzijdig toch dacht ik, niet cv water zijdig.
Of zit ik nu mis?


Het ZentaSOL zonneboilersysteem
De Remeha ZentaSOL bestaat uit een zonneboiler - een boilervat van een royale 110 liter - en naar wens één of twee collectorpanelen voor op het dak. De zonnecollectoren vangen het zonlicht op en zetten dit om in warmte die wordt opgeslagen in het boilervat. Het leidingwater wordt hierdoor opgewarmd, alvorens het naar de cv-ketel gaat. Uw cv-ketel hoeft voor dit warme water dus niet meer, of veel minder, aan te slaan. Dat betekent een forse energiebesparing op het gebruik van gas en een grote winst voor het milieu: de ZentaSOL verbruikt immers geen brandstof en is volledig CO2-emissievrij. Bekijk hier het werkingsprincipe van het Remeha zonneboilersysteem.
 

Kasperjan

  • #9
Ik moet nu naar mijn werk maar ik zal morgen nog eens nauwkeuriger kijken. Ik nam zo maar aan dat het aan de cv kant zou zijn. Zou natuurlijk best kunnen dat het inderdaad alleen maar aan het warm water zit.
 

Mindcurls

  • #10
Ik haal hier het volgende uit een brochure:

Een Remeha ZentaSOL zonneboilersysteem is universeel toepasbaar en te combineren met elke nieuwe óf bestaande cv-installatie. De meest logische combinatie bestaat uit een zonneboiler met 1 of 2 collectoren en een HR-combiketel.
De zonneboiler vergroot de warmwatercapaciteit van de totale installatie en zorgt dat de combiketel niet meer, of veel minder, hoeft te stoken voor uw warme tapwater. De keuze voor de ideale cv-ketel blijft afhankelijk van het type woning en de verwarmingsen comfortwensen van uw gezin. De cv-ketel zorgt voor de verwarming, de zonneboiler voor het grootste deel van uw warme water.

De terugverdientijd bedraagt ongeveer 7 jaar trouwens
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #11
Dus precies wat ik zei.
Het gaat dan over TAPWATER en niet over cv water.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu