Cv-installatie borrelt

Status
Niet open voor verdere reacties.
Na een probleem gehad te hebben met mijn driewegklep, is de cv-installatie afgetapt geweest.

Na het interrieur van de klep vervangen te hebben heb ik mijn cv-installatie weer afgevuld, alles open gezet en buiten dat de automatische ontluchter zijn werk moet doen ook alles nog eens extra ontlucht.

Maar er komt geen lucht uit alleen water als ik hem ontlucht op de radiatoren, maar toch wanneer de ketel aanslaat op kamervraag hoor ik lucht in de huiskamer radiator.

Dus maar weer eens geprobeerd te ontluchten, enkel en alleen water en geen lucht?

Het geluid wat ik hoor is vergelijkbaar met vet wat warm wordt in een frituurpan.

Heeft iemand raad wat ik hieraan kan doen?

Vast bedankt voor eventuele reacties!!

Jena
 
Heb je de installatie éérst gevuld en toen pas de aftappers opengezet?

Dat is de verkeerde volgorde. Nu heb je een massa lucht in je hele systeem en dat zal flink lang duren voor het er allemaal uit is.

Het beste is in dat geval de zaak opnieuw geheel leeg laten lopen, en daarna rustig vullen, dus vooral niet te snel, en daarbij de aftappers tijdens het vullen open zetten, en een voor een dichtdraaien zodra er water uit komt.

Ook tijdens het leeglopen moeten de aftappers open (zodra er geen water meer uit komt), zodat de zaak helemaal leeg loopt. Zo blijven er geen luchtbellen achter.

Zie ook: Bijvullen van de centrale verwarming
 
Misschien hangt de radiator niet waterpas en zit er een luchtbel aan de andere kant dan waar de onluchtingskraan zit.

Zit de ontluchter niet bij de kraan dan kunt u de c.v. uit zetten en de wartel van de kraan heel iets losdraaien met een bahco, de lucht gaat er dan meestal wel goed uit.
De pomp moet niet meer draaien of de radiatorkraan moet dicht staan.
 
Oke bedankt voor jullie snelle reacties, ik ga eerst nog maar eens de boel aftappen en opnieuw vullen maar dan in de volgorde die klusidee kees voorstelde.

En Jan mijn radiatoren hangen waterpas en aan de situatie van de radiatoren is niets veranderd.

thanks

Jena
 
Het makkelijkst werkt het met z'n tweeen, anders is het een ren je rot gebeuren.

Houd als eerste de laagst hangende radiatoren in de gaten, en sluit ze zodra er water uit komt. Houd een doek gereed om de zaak af te stoppen als het begint te spuiten, komt altijd onverwacht.

Ga zo verder met de hoger gelegen radiatoren, tot alles gevuld is.

Leg op plekken waar kwetsbare vloerbedekking (of laminaat) ligt voor de zekerheid wat op de grond (oude handdoek of zo).

O ja: zet de cv-ketel uit tijdens de werkzaamheden (stekker er uit of hoofdschakelaar van de ketel uit).
 
Mijn idee zou zijn om alle radiatorkranen in de aanvoeren dicht te zetten en via de retourleiding (als daarop ook de vul/aftap-kraan zit) te vullen. Je perst dan automatisch alle lucht van onderen af naar boven toe via de ontluchters uit de radiatoren. Als laatste dan de radiatorkranen in de aanvoeren weer openen.
 
Je gaat toch niet de installatie weer helemaal leeg laten lopen en weer vullen! :?
Beter is om vanavond een paar uur voor het naar bed gaan alle radiatoren open te zetten en alles flink warm te stoken.
Voordat je naar bed gaat zet je de thermostaat laag en de ketel uit.
Als deze geen aan/uit knop heeft de stekker eruit.
Morgenochtend alles langslopen om te ontluchten en eventueel bijvullen.
Daarna de installatie weer normaal in gebruik nemen.
 
Ik heb in het begin van mijn eigen installatie een aantal keer "verkeerd' gevuld. Steeds ellende met geruis, wat ik ook deed daarna. Het gerommel in de leidingen bleef. Sinds ik (inmiddels al weer heel wat jaartjes geleden) weet hoe het wel hoort, heb ik nooit meer klachten.

Indien de installatie echt geheel verkeerd gevuld is, dus zonder ook maar één radiatoraftapper open te hebben gehad tijdens vullen, is naar mijn idee opnieuw vullen de zekerste methode om er in één keer vanaf te komen. Vandaar mijn advies.

Maar andere methodes kunnen ook...
 
Mijn ervaring is dat je de ontluchters beter dicht kunt laten, de boel trekt dan vacuüm, en er blijft zoveel mogelijk "oud"water achter in de installatie. Hierdoor hoef je veel minder water bij te vullen.

Het enige probleem wat je kunt krijgen is dat er lucht getrokken wordt en de boel alsnog gaat stromen, daarom alle kranen even dichtdraaien. Vooral bij het vervangen van een binnenwerk, iets waarbij maar even een opening in de installatie is werkt dit prima.

Vullen met de radiatorkranen dicht, tenzij het vulpunt in de aanvoer zit, dan een opendraaien. Zoals Fiesiekus al zegt de meeste lucht wordt dan naar boven gedrukt.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan