CV blijft op laag niveau doorverwarmen terwijl temp al bereikt is

PieterDIY

  • #1
Hoi,
Ik heb een Intergas Kompakt Solo HRE 48 met boiler en een Honeywell Evohome thermostaat (het model met het brede touchschreen).
- Pomp staat ingesteld op laagste stand (1 van 3).
- Aanvoer temperatuur op 55C.

Bij koud weer (onder de 5C) werkt alles strak. Maar met milde buiten temperaturen slaat de de ketel heel laat af waardoor de woonkamer temperatuur een graad doorschiet en de ketel (soms wel uren) door blijft branden op laagste stand. Dus als volgt.
- Ochtend, setpoint naar 18C.
- CV gaat verwarmen (aanvoer gaat naar 55C, CV display).
- Bij 18C moduleert CV terug maar gaat niet uit. Aanvoer zakt naar 40C (CV display). Deze 40C is de laagste waarde die ik zie, nooit lager.
- Temperatuur stijgt gedurende een uur door naar 18.5, 19C. CV blijft doorgaan op 40C aanvoer gedurende meer dan een uur.
- Na nog een uur boven setpoint slaat hij af (of als ik setpoint verlaag naar 17C, slaat hij ook direct af).
- Nu duurt het een paar uur voor woonkamer een graad afkoelt, CV blijft dan uit zoals het hoort.

In feite werkt alles dus grotendeels naar behoren, behalve dat de ketel uren blijft doorpruttelen. Deze laagste stand kost alsnog veel gas (bijna een kuub per uur).

Mijn vragen:
- Heeft iemand een verklaring voor het fenomeen?
- Ik heb andere berichten gelezen over noodzaak van een by-pass, dat CV warmte niet kwijt zou kunnen en daarom door blijft draaien. Ik weet niet of dat hier speelt. Radiatoren in woonkamer (5) staan volledig open plus grote convectorput (5m). En als ik setpoint verlaag, slaat CV direct af zonder problemen... Bewijst dat dat het probleem in de thermostaat regeling zit?
- De ketel heeft hoge capaciteit (48kW), veel meer dan nodig is (huis goed geisoleerd inmiddels), speelt dat nog een rol misschien?

Alvast bedankt,
Pieter
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waterzijdig inregelen al gedaan, dat is een eerste vereiste voor het correct kunnen werken van een modulerende regeling.

Je hebt het steeds over de aanvoertemperatuur maar way is de retour op dat moment?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Omdat de installatie blijkbaar die energie nodig heeft om de ruimte op temperatuur te brengen en dat opeen rustige manier (zoalsmoduleren hoort) gewoon netjes doet.
Wat gebeurd er als de ketel eens opgewoon aanvoer maximaal 80 graden wordt gezet?
En dan de thermostaat ook eerst weer de installatie leert kennen (1 week).
Vr Gr
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Daarom vraag ik naar de retour ,die 20 graden is alleen van toepassing bij -10.

Lijkt erop dat de circulatie te klein is waardoor de regelaar blijft vragen om de retour omhoog te krijgen.

Verhoog de stroming door de radiatoren en zorg dat ze allemaal dezelfde retour/dT krijgen.
 

PieterDIY

  • #5
Bedankt voor het meedenken, ga ik doen. Heb de pomp op 3 gezet. Ik laat je weten (kan weekje duren want ben er doordeweeks niet en moet er op het goede moment bij zijn).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
En aanvoertemperatuur niet begrenzen!
De regeling bepaald de temperatuur die nodig is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Beide topics samengevoegd en de berichten over de verkeerde rubriek verwijderd.

@PieterDIY : even een bericht naar een moderator werkt beter dan zelf hetzelfde bericht in een ander subforum plaatsen.
 

PieterDIY

  • #8
Update.Had pomp op hoogste stand gezet (3). Doordeweeks staat hij overdag op 16 en dat ging de hele week goed, geen overshoot voor zover ik kon zien. Van ‘t weekend staat hij overdag op 18 en dan schiet hij door (vandaag, zondag), blijft verwarmen terwijl hij al ruim halfuur op 18.5 staat. Gaat dan naar 19. Setpoint naar 17, dan springt hij gelijk uit.
Vwb inregelen, de radiatoren en ventielen staan allemaal vol open (gecheckt), dat is dan nog een verbeterpunt. De convectorput heeft geen mogelijkheid om te regelen, dat is gewoon dikke pijp in en uit, niks ertussen.
Ik kan de max temp nog omhoog doen (staat nu op 55) maar praktisch zakt hij al heel snel naar de 50 en dan 40.
Maar obv jullie reacties lijkt het dus niet zozeer een probleem van de thermostaat (dat vroeg ik me in eerste instantie af), meer afstelling van de cv en radiatoren.
 

Bert pit

  • #9
Ik ken je situatie niet maar als je nu opentherm stookt en je ketel heeft geen "low load" en je ketel kan het minimaal vermogen niet kwijt, overweeg dan om over te stappen op aan/uit.

Opentherm heeft de neiging om snel op een hogere aanvoer aan te warmen en dan op lager aanvoer warm te houden. Echter lukt dat laatste niet altijd omdat hij op dat lage vermogen zijn minimale vernogen niet kwijt kan.

Aan uit in combinatie met je ketel moduleert op basis van DeltaT (stookt ook gewoon goed zuinig), maar voegt daar tijdsmodulatie aan toe. Ofwel blijft uit todat er vraag is. Aan uit heeft bij Evohome TPI, waardoor de ouderwetse grote fluctuaties in kamertemperatuur uitblijven.

Veel van het soort problemen dat jij ervaart lossen zich op door over te gaan op aan/uit. Dat betekent een ander relais aan de ketelkant en als je nog ergens een extra thermostaat hebt, die ook vervangen voor een aan/uit exemplaar. Succes.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #10
Misschien heeft de thermostaat zelf daar al een instelling voor? Dan ik het vrij eenvoudig om even aan/uit te testen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Je kan de ketel vaak instellen zodat deze op opentherm als aan/uit regelt.
Dus vraag aan en einde vraag uit.
 

Bert pit

  • #12
Het ketelrelais dat bedraad aan de ketel hangt en draadloos aan de Evotouch bediening is bepalend. De BDR91 is aan/uit, de R8810 is opentherm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu