CV: aanvoer- en retour op 20 mm leiding

Hiburg

  • #1
Hallo,

In een chalet hebben ik en mijn buurman alleibei een CV geplaatst (Intergas 24 HRE 18, op propaan). Daarbij is overal 16 mm leiding gebruikt. Nu moeten we er vanwege het te hoge vermogen van de ketel (zie ander topic) nog een aantal radiatoren bijplaatsen.
Echter nu zei een CV monteur hier laatst die onze ketels afstelde, dat het beter is om de eerste paar meter voor de aanvoer en retour op 20 of 22 mm leiding aan te sluiten en daarna over te gaan op 16 mm.
Is dit nu echt nodig en zo ja wat is hier het voordeel van ?

Thuis heb ik dezelfde ketel (huurwoning) en daar is inderdaad de eerste paar meter op 22mm leiding aangesloten en daarna is dat overgegaan naar 15 of 16 mm leiding voor de rest van het huis (nog stalen buizen, is een woning uit 1992).
We hebben hier op de camping diverse chalets gezien met CV maar bij geen van deze werd echter die 20 of 22 mm leiding gebruikt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Dat is bij een goede installatie nodig omdat het water wat door alle 16mm leidingen moet gaan
ook eerst door de gezamenlijke aanvoer en retour moet gaan. Als je met de hele familie door een
voordeur moet op hetzelfde moment dan moet de voordeur ook veel groter zijn.
Na de voordeur kan ieder zijn eigen kant op gaan naar een eigen kamer met een standaard deur.
 
  • Like
Waarderingen: Hiburg en Onderhoudtje

Hiburg

  • #3
Dank voor je reaktie, ik snap de vergelijking die je maakt . Maar is het nu ook nodig voor de situatie op een camping waar er maximaal 3 a 4 radiatoren op de ketel zijn aangesloten , het is dus niet de situatie met een woonhuis met bijv. 6 of 7 radiatoren op een ketel ? Of moet het gewoon altijd zo aangesloten worden ?
 

Bernhard

  • #4
Extra radiatoren installeren ivm. vermogen ketel? Dit lijkt mij overbodig.
Indien de capaciteit van de bestaande radiatoren te laag is dan wel bijplaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: Hiburg

Hiburg

  • #5
Ja het is een chalet, dus niet zo groot als een huis en op propaan, dan is het minimale vermogen 40 procent ipv de 25% bij aardgas. We gaan wat extra erbij plaatsen zodat hij zijn warmte beter kwijt kan en als we dan toch bezig zijn kan ook eventueel dat eerste stuk leiding vervangen worden dus vandaar mijn vraag.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Maak je nou niet zo druk om dat gependel. Krijg je er toch niet uit in een chalet. En het geeft ook niets. Of ga je 8 kw aan radiatoren ophangen? Soort radiatorenmuseum.
 
  • Like
Waarderingen: Hiburg

Hiburg

  • #7
Haha, Nee hoor, ik plaats er wel twee bij omdat ik nu ervaren heb met het koude weer de afgelopen weken dat een kleine in de woonruimte erbij aan de andere kant een stuk comfortabeler is, daarnaast eentje extra in de slaapkamer. Zal ik rond de 5 of 6 kw uitkomen, dus dat is al beter. Dat beetje pendelen dat dan nog over blijft neem ik op de koop toe. Zoek dus een gulden middenweg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu