Creatieve opstelling voor vloerverwarming werkt niet goed

Jancelot

  • #1
Dag Klussers,

Ik wil het opstookprotocol voor mijn vloer starten. Enig nadeel: de installatie waar de verdeler op aangesloten gaat worden is nog niet klaar.

Elders in de woning heb ik een vloerverwarmingsverdeler waar 1 vrije groep op zat. Ik heb deze groep aangesloten op de aanvoer en retour van de nieuwe verdeler (9 groepen, geen pomp).Ik heb maximaal 3 groepen open zodat er tenminste nog een beetje doorstroming is. De andere groep op de oude verdeler zit dicht.

Nu doet zich het volgende voor: Het water wat bovenin de oude verdeler binnenkomt is een graad of 40/50. Dit gaat door een thermostaat kraan en pomp naar onderin de verdeler. Het water na de thermostaatkraan is aanzienlijk kouder dan daarvoor, de kraan staat vol open. Waarom is het water wat naar de nieuwe verdeler gaat niet warmer?

Groeten,

Jan

Wat is hier gaande?
 

JeffreyD94

  • #2
Dus je heet water komt binnen op de oude vloerverwarming, de aansluiting van de slangen gebruik je voor de nieuwe verdeler vervolgens? De oude verdeler regelt de temperatuur al terug, waarna vervolgens de nieuwe verdeler te weinig aanvoertemp krijgt en heel veel koudwater bijmengt, en het niet op temperatuur krijgt...

Dit gaat dus niet werken ben ik bang, of ja misschien op een manier maar dat is meer geluk dan wijsheid!
 

Jancelot

  • #3
Hoi Jeffrey bedankt voor je reactie. De nieuwe verdeler mengt niks. Zij gewoon 2 losse balkjes met de groepen ertussen. Daar zou naar mijn idee nu gewoon heet water in moeten lopen. Echter is het water wat de oude verdeler verlaat ver onder de ingestelde temperatuur op die oude verdeler.
[/quote]
 

JeffreyD94

  • #4


1. De regelthermostaat met capilairleiding, deze stuurt de aanvoer open als de aanvoer punt 5 niet warm genoeg is.
2. De retour, eventueel kouder retourwater word afgevoerd.
3. Retourverdeler.
4. Circulatiepomp, pomp water vanuit punt 3 naar punt 5, mengt vervolgens punt 3 met punt 1 tot gemeten temp in punt 5 overeenkomt met instellen op punt 1.
5. Aanvoerverdeler
6. Maximaal thermostaat, schakelt de pomp uit als de gemeten temperatuur te hoog is, beveiligd te vloertemperatuur zo.

Vloerverwarming mengt dus altijd vanuit punt 3 met punt 1 samen om bij punt 5 de ingestelde temperatuur te krijgen welke op punt 1 is ingesteld.

Maak eens een foto van de oude verdeler waarop deze is doorgelust.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
De aanvoer naar de oude verdeler met dat dunne slangetje kan nooit genoeg warm water leveren.
 

Jancelot

  • #6
JeffreyD94,

Wauw bedankt voor de uitgebreide uitleg! Vanochtend was de pomp er mee opgehouden. Al eerder kortsluiting in gehad maar nu echt het loodje gelegd. Dat heeft me op het pad gezet van misschien een beter oplossing, die overigens ook (nog) niet werkt :oops: . Ik had nog een oude radiatorkraan die heb ik op de leiding gezet en van daaruit door naar de nieuwe verdeler. De pomp die de rest van het systeem stuurt zou naar mijn idee genoeg druk moeten kunnen leveren om in elk geval wat water door de nieuwe verdeler te laten lopen (staat altijd tussen de 5 en 12 maar kan naar de 20. Op de retour leiding heb ik voor de zekerheid een terugslagklep gezet. Systeem is op druk en ontlucht. Echter loopt er geen water door de radiatorkraan... Deze wordt wel heet. Er sijpelde eerst wel wat door maar de eerste 30cm buis na de radiatorkraan blijft leeg.

NIEUWE VERDELER


NIEUWE OPSTELLING


POMP
 

Jancelot

  • #7
Ingmar89 schreef:
De aanvoer naar de oude verdeler met dat dunne slangetje kan nooit genoeg warm water leveren.
Heb ik nu anders opgelost, maar het is echt een tijdelijke oplossing, bij het nieuwe systeem werk ik alleen met 35 en 28 mm buis.
 

JeffreyD94

  • #8
Uhhh.....

Even wat vragen:
1. Wat voor installatie zit hierop aangesloten? LTV, HTV, gemengd?
2. Ik zie diverse groepen dus verwacht geen kleine installatie?
3. Uhh de danfoss RA click thermostaatkraan + knop is niet bedoeld om de temperatuur van het water te regelen? Volgens mij verwachte je dat wel als een soort RTL ventiel? Wat dus inhoud een hogere aanvoer temperatuur.
4. Welke diameter slang is gebruikt om aan te sluiten op de aanvoer en retour van de nieuwe verdeler?
5. Als de installatie niet LTV is dan ben ik bang dat je of een andere verdeler moet aanschaffen of de CV watertemperatuur moet verlagen.

Ik ben bang dat de installatie, als ik naar de oude verdeler kijk een gemende installatie is van LTV en HTV

LTV = Laagtemperatuurverwarming.
HTV = Hoogtemperaruurverwarming.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu