Controle lamp op hydrofoor pomp aanbrengen.

R.p

  • #1
Beste techneuten,

Vraagje,
kennis van mij heeft een hydrofoor pomp in zijn land staan ( waar vanouds her een perfecte bron zit ) pomp en het electra zit in een speciale gesloten polyester kast en ongeveer 60 meter van de woning, geschakeld op aparte groep uit de schuur.

Er zitten diverse kranen / aansluitingen op van zowel de paardenbak, tuin en kas besproeiing.

Soms wordt er iets aan gezet en door het een en ander vergeten uit te zetten, dus de pomp blijft maar leveren, nu werd mij gevraagd of ik wou kijken of er een controle lamp op de kast kan zodat en een lamp gaat branden als de pomp loopt.

Eerst dacht ik aan een flowmeter maar die geeft volgens mij pulsen en geen schakel contact, maar levert ook weer weerstand op in de stroomsnelheid van de water afgite.
Het is een nieuwe pomp en voordat ik de bedrading van de pomp ga aanpassen, is er een soms wel oplossing die ik niet weet en misschien simpeler kan toepassen.

Mijn grote dank alvast voor het mee denken.

Rinse
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Gewoon een lamp (Of signaal lamp of zwaailicht oid) parallel aan de voeding van de pomp zetten. Als de pomp draait, brandt de lamp. Zelf bij mij ouders ook zoiets gemaakt omdat die ook wel eens vergaten iets uit te zetten. Nu knippert er een groene signaal lamp die ze zien vanuit de keuken.
 

R.p

  • #3
Hoi,
dank voor jou reactie.
Yep dacht ik zelf ook al. Tis alleen wat extra werk om het kastje op de pomp weer waterdicht te maken, ach zal wel moeten he, warteltje erin en dan zijn we er ook weer -:)

thanks, Rinse
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De lamp mag dus bij de hydrofoorpomp zelf komen?

Mocht je het liever bijvoorbeeld in de schuur plaatsen dan zou je kunnen werken met een stroomrelais.
 

R.p

  • #5
ja okay, ik heb er over gehoord maar heb er niet erg veel ervaring mee, heb wel even gekeken en zag dat er aansluitingen op zitten voor een contact. Heb mij er ook nog niet in verdiept, maar kan ook een oplossing zijn.
Heb jij er ervaring mee en wat voor type of soort?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
We mogen hier geen merken noemen. Maar je hebt bijvoorbeeld exemplaren voor op DIN-rail:
IMG-20220819-WA0007_copy_809x1643.jpg

Die kun je in de groepenkast plaatsen bij de eindgroep van de hydrofoorpomp.

Screenshot_20220819-204608_Drive_copy_958x941.jpg

De module heeft zelf een voeding nodig (L en N). De / een fasedraad naar de hydrofoorpomp laat je ook via de module lopen (M1 en M2). Wanneer de hydrofoorpomp dan een bepaalde hoeveelheid stroom (instelbaar) opneemt sluit het contact 1-3. Daarmee kun je een lamp schakelen.

Deze optie is zinvol als je de lamp dichterbij zou willen plaatsen, in de buurt van de groepenkast, in plaats van 60m verderop bij de hydrofoor. Anders is het de meerprijs voor zo'n relais niet waard.
 
  • Like
Waarderingen: R.p

R.p

  • #7
Goedemorgen,

Ja kan ook ik, ik dacht altijd dat ze voor andere doeleinden gebruikt werden, ga er mee bezig bedankt voor de tip en schema, ik heb in de kast bij de pomp nog wel ruimte voor een kunststof kastje, kan daar altijd een dinrail in plaatsen. En er loopt een 5 aderige kabel naar toe, dus evt ook nog een draadje over.
Ik zal je (als het klaar is ) op de hoogte houden.

super bedankt, Rinse
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu