Hotelschakeling met controle lampen op de schakelaars

AHAM0001

  • #1
Ik heb een hotel schakeling aangelegd met twee BJ hotelschakelaars. Op beide schakelaars zit op de schakelaar een rode controlelamp. Schakelaar aan, lampje is rood, schakelaar uit, lampje uit. Ik zou dit graag ook zo willen laten werken op de hotelschakelaars.

Beide schakelaars gebruik ik om in de winter een kachel in de auto aan te schakelen. Scheelt ruiten krabben. 'S morgens zet ik in huis de kachel aan. In de garage zit de tweede schakelaar, hiermee zet je de kachel weer uit. Deze schakelaar wordt ook gebruikt als ik 's zomers een apparaat in de tuin wil gebruiken. In de tuin staat een paal met stopkontakt.

De beide controlelampjes zijn handig om te zien of er stroom op de kachel staat. Hoef je niet steeds naar buiten om de standen van de schakelaars te onthouden. Vraag is echter, hoe verbind ik de schakelaars zodat beide controlelampjes tegelijk aan of uitgaan.

De hotel schakeling op zich werkt goed. Op de eerste schakelaar is de fase draad op L gezet, de nuldraad op N en beide zwarte schakeldraden op de contacten met de pijlen. Bij de 2 e schakelaar is de schakeling hetzelfde met dien verstande dat de draad naar het stopkontakt op L is aangesloten.

De controlelampen werken echter niet goed. Bij de eerste gaat de aan en uit. Als deze uit is gaat die op de tweede schakelaar aan, ongeacht de stand van de tweede schakelaar. Als de lamp op de eerste uit is, staat de lamp op de tweede aan, ongeacht de stand van de schakelaar.

Vraag is wat moet ik anders verbinden om de controlelampjes te laten aangeven dat er stroom op het stopkontakt staat. Kan dit wel?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je zal de schakeling moeten aanleggen als een adersparende wisselschakeling.

Dan kan de controle lamp op de lampendraad van beide schakelaars en de Nul.
 

AHAM0001

  • #3
Bedankt voor de reactie.

Nu ben ik geen elektricien. Hoe schakel ik een aderbesparende wisselschaling.

N.B. De controlelampjes zitten in de schakelaar opgenomen. In de schakelwip zit een rood venstertje met in de schakelaar zelf het lampje.
 

Atmoz

  • #4
Headhunter gaf het antwoord eigenlijk al.
Als je meer wil weten kun je de zoekfunctie gebruiken, je krijgt dan ook schematjes te zien. Of de controle lampjes goed gaan werken hangt overigens er van af hoe deze in de schakelaar zijn aangesloten.
Welk type schakelaar gebruik je?
 

AHAM0001

  • #5
Bedankt.

Ik zal de zoekfunctie gebruiken.

Ik gebruik 2 Busch-Jaeger 2000/6 USK 1022-0-0474
Schakelaar wissel + controlelamp

groet
 

AHAM0001

  • #6
Ik heb intussen het schema gevonden. De schakelaars dienen heel anders aangesloten te worden.

van twee kanten de fase op een wisselcontact.
een zwarte op de andere wisselaansluiting. de lamp erbij steken
de andere zwarte op beide L van de schakelaars.

Vraag die nog rest, moeten de N nog op de nuldraad worden aangesloten om de lampjes aan te krijgen?

gr.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
De N-klem van iedere schakelaar moet je inderdaad met nul verbinden. Anders gaan de lampjes nooit branden.
 

AHAM0001

  • #8
Gelukt. Vandaag had ik tijd de draden volgens schema aan te sluiten. In eerste instantie bleven beide controlelampen branden (ongeacht de stand van de schakelaars). Omwisselen van de bruine en schakeldraad, bij beide schakelaars bracht uitkomst. Controlelampjes werken nu goed.

Bedankt voor de hulp.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu