Condenslekkage vanuit woningscheidende spouwmuur

AlexT

  • #1
Ons huis -bouwjaar 1995- is in principe een rijtjeshuis, maar behalve bij het dak en de buitenmuur is de constructie helemaal gescheiden van de buurhuizen. Ik heb zelf de bouw niet gezien, maar naar ik begrepen heb van de buren is de ankerloze spouw tussen de huizen aan de bovenzijde alleen afgedekt met een laag multiplex met daarop alleen nog de panlatten en de pannen. Het geïsoleerde dak (klapdak) 'staat' als het ware tussen de binnenmuren en is met wat purschuim afgewerkt aan de woningmuur.

Er lekt vanuit de spouw warmte weg naar het dak, dat kun je ook zien als de daken bevroren zijn; op de scheiding tussen 2 huizen ontdooit het dak het eerste. Ik kan me voorstellen dat op die plek ook de nodige condens ontstaat, het is immers de koudste plek van het dak.
De achterzijde is over de hele breedte uitgebouwd en er komt daar aan een kant van het huis vanuit het schuine dak ook condens naar binnen als het koud is.

De vraag is; is dit een normale constructie ? -en waar gaat al dat condensatievocht normaal heen ? Als het allemaal in de spouw beland moet de isolatie daar in de winter langzaam maar zeker zeiknat worden...
 

Fiesiekus

  • #2
Vraag me af of er isolatie in de woningscheidende spouwmuur zit (wel in de buitenmuren).

Die condens zou je tegen kunnen gaan door PUR net onder het dakbeschot in die woningscheidende spouwmuur te spuiten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Warmte straling en lucht zonder vocht laat ook het beeld zien dat er hier en daar warmere zones zitten in het dak.
In een spouw en onder de pannen is altijd wel iets van ventilatie en dit zorgt ervoor dat alles bij hogere temperaturen weer opdrocht.
Voor het condenswater zit er niets anders op om te kijken waar dat water op condenseerd of vandaan komt.
*wgb*
 

AlexT

  • #4
Bedankt voor de snelle antwoorden.
Ik heb geen idee of de spouw gevuld is of niet. Daarmee wordt PUR onder het dakbeschot spuiten ook lastig -of ik moet HEEEEL veel PUR kopen :-) als er niets in de spouw zit..
Om te ontdekken op welk punt de condensatie optreedt moet neem ik aan het dakbeschot open, anders zie je niet veel.
Zou het een probleem zijn als we het vocht op een of andere manier de spouw in leiden ? (met behulp van folie of zo) Of lopen we dan kans de er elders (beneden) vochtproblemen ontstaan ?
Ik zit eraan te denken toch een bouwkundige in te schakelen, in de hoop dat die een'waterdichte' oplossing kan geven. Enig idee hoe ik het beste aan zo iemand kom ? -liefst gespecialiseerd in dit soort zaken natuurlijk.
 

Fiesiekus

  • #5
Overigens is de vraag wat de bron van de warme, vochtige lucht is. Er moet ergens "lekkage" vanuit de woningen naar die spouw toe zijn, anders krijg je in principe, bij een heel licht geventileerde spouw, geen condensatie tegen het dakbeschot.

Allemaal lastig te beoordelen van afstand.

Kunt u nog eens uitleggen waar&wanneer het condensatieprobleem, incl. het vocht, zich manifesteert?
 

Ralph

  • #6
In zo'n spouw is nooit ventilatie, alleen de bovenkant is open zoals ik het begrijp, en voor ventilatie zal onder ergens op zijn minst ook open moeten zijn.
Normaal mag een spouw tussen brandmuren ook niet ventileren.
Dat is een bouwfout, de muren moeten namelijk zo'n 6 a8 cm lager liggen dan dan bovenkant dakplaat/scharnierdak die later van bovenaf geïsoleerd moet worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Die multiplex stroken ligt op twee muren. Afstand tussen de muren, ik denk een cm of 6.
De overgang van muur en multiplex zal niet volledig afsluiten.
Dan krijg je iets van een luchtstroom, toch.
De muren, van af de grond, laten warme vochtige lucht door.
Deze lucht stijgt op in de spouw en condenseerd tegen de koude delen daarvan. Komt ergens te voorschijn.

Wat ook zou kunnen dat er aan de onderzijde van de pannen boven de multiplex condens ontstaat,
en dit komt ook ergens te voorschijn.
Een paar pannen optillen en je weet meer.

Ben je de enige van het rijtje met dit fenomeen.
Er zullen toch nog wel ergens bouwtekeningen zijn.
*wgb*
 

AlexT

  • #8
Het condens komt binnen vanaf het schuine dak boven de spouw, dit deel van het dak stak voor het uitbouwen zo'n 30 cm uit en daaraan hing de dakgoot. Het vocht kwam voorheen via de overstek gewoon buiten terecht, bij vorst zie ik aan de voorkant ook wat druppels (ijspegels) onder de dakgoot vandaan komen.
Na de uitbouw sluit het platte dak van de uitbouw aan op het 'oude' schuine dak. Dat is netjes waterdicht, bij storm en regen is er geen vocht te bekennen.

Ik vind het ook vreemd dat dit aan maar een kant van het huis gebeurt, beide kanten zijn identiek qua constructie. Ook zijn de buren aan weerszijden op dezelfde manier uitgebouwd en die hebben geen last.
Ik heb de bouwtekeningen, maar details van de dakconstructie staan daar niet echt op. Op de tekening lijkt het zo te zijn dat de isolatie uit de buitenmuur een metertje doorloopt de spouw in en dan stopt; dan zou de spouw grotendeels leeg zijn. De spouw van de uitbouw is wel geïsoleerd en die isolatie loopt zover ik kan zien door tot aan het dakbeschot, zou het probleem kunnen zijn dat die isolatie er tegenaan zit waardoor het condens in de isolatie trekt in plaats dat het in de spouw loopt ??
 

Fiesiekus

  • #9
Wat voor soort isolatie is er aangebracht?

Denk toch nog steeds dat je moet uitvogelen waar dat vocht (in dampvorm) vandaan komt;. Bijvoorbeeld bij dakisolatie geldt dat er een zeer goede dampdichte laag aangebracht moet zijn om het probleem te voorkómen.
 

AlexT

  • #10
De isolatie is steenwol, zoals Wgb schreef lijkt me dat het vocht uit de muren komt, mogelijk zelfs uit de kruipruimte, want die is erg nat.
 

Fiesiekus

  • #11
Oké, bedankt. Ik ben even uitgedacht over dit probleem. Van afstand is het moeilijk te zeggen wat de ernst en de oplossing van/voor dit probleem(pje) is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik vind het ook vreemd dat dit aan maar een kant van het huis gebeurt, beide kanten zijn identiek qua constructie. Ook zijn de buren aan weerszijden op dezelfde manier uitgebouwd en die hebben geen last.
Wanneer de buren de binnentemperatuur hoger hebben dan u is dit te verwachten bij condens, die slaat altijd op de koudste plaatsen neer, ook al dit een enkele graad verschil.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Dat er aan een zijde van het dak problemen zijn kan ook aan de stand van het dak liggen ten opzichte van de zon.
Als er vocht uit de kruipruimte opstijgt moet de vloer gedeeld zijn.
Je hebt dezelfde voorwaarden als de scheiding met de buren.
Hoe wordt deze geventileerd. Is deze aan de bovenzijde afgesloten.
Heb je open stootvoegen in de gevel.

De woning is 14jaar oud. Waarschijnlijk de eerste keer dat er een behoorlijke winter ervaring is.
Ik vraag me af of de aannemer hier nog op aan te spreken is.
*wgb*
 

AlexT

  • #14
Ik heb het idee dat dit inderdaad de eerst serieuze winter is, zeker voor de aanbouw, die is net 4 jaar oud. De aannemer die de aanbouw heeft gemaakt wil het dak boven de spouw openmaken en isoleren, zodat daar geen condensatie meer optreedt. Dat klinkt als een goede oplossing... maar de buren zien dat niet zitten, zij hebben dezelfde uitbouw en geen problemen en dat willen ze zo houden. De binnentemperatuur bij de buren is inderdaad behoorlijk hoger als bij ons.
De garantie van de bouwer -10 jaar- is verlopen en ze zullen niet veel zin hebben hier naar te kijken, vooral omdat de hele achtergevel inmiddels verplaatst is..
 

AlexT

  • #15
Er heeft nog eens een bouwkundige kennis naar gekeken, die juist adviseerde om de spouw vrij te maken van de isolatie die er met aanbouwen is ingestopt zodat de ventilatie van de spouw verbetert. Dit om te voorkomen dat er vocht onder de isolatie die de aannemer wil aanbrengen terecht komt en de zaak gaat rotten. Daarnaast het dampscherm aan de onderzijde van het dak doortrekken tot in de spouw zodat alle vocht daar beland en via natuurlijke ventilatie wordt afgevoerd. Klinkt ook plausibel.. maar een heel ander advies als de aannemer geeft.
Heeft een van jullie hier een mening over ?
Thx!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Wij geven geen oordeel over het advies van bouwkundigen, vanaf een beeldscherm is dit niet te beoordelen.
De bouwkundige zal heus niet zomaar iets roepen.
 

AlexT

  • #17
Inmiddels is een bouwkundige van de oorspronkelijke aannemer wezen kijken (gratis, 4 jaar na de garantietermijn !). Deze constateerde dat het om bouwvocht gaat dat is ingesloten in de spouw bij het maken van de aanbouw. Dit vocht kan vervolgens niet weg omdat de folie onder de dakpannen geen vocht doorlaat, gevolg van verkeerd aanbrengen van de folie bij de bouw. De oplossing zou zijn deze folie wat 'open te zetten' boven de spouw, zodat het vocht uit de spouw langzaamaan kan ontsnappen naar buiten. Daarmee moet het probleem zijn opgelost !
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Kijk, dat is service, als ieder bedrijf zo handelt scheelt het een boel ellende.
Een pluim voor die aannemer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu