Condensatie op watermeter

Witje75

 • #1
Omdat we een vochtige kruipruimte hadden (geen plassen) hebben we vorig jaar een landbouwfolie op de grond gelegd. Vloer zelf is nog niet geïsoleerd,was al droog, maar sommige stukken muur erg vochtig.
Op YouTube filmpjes zie je dat het dan na 2 weken mooi droog is. Ik moet zeggen, het is ook een stukje droger geworden. Ik zie veel condens aan de onderkant van de folie zitten, dus dat werkt.

Maar de watermeter en de koudwaterslangen zitten nog steeds vol met condens.
Nu had ik het zeil over die slangen en meter gelegd, en tja, door de condens krijg ik dus water op het zeil.
Eigenlijk ook wel logisch, als ik een koud pak melk in een plastic zak stop, en uit de koelkast zet, komt de condens ook aan de buitenkant van de zak.

Had ik beter het zeil op de grond moeten laten liggen onder de meter, zodat de meter en de natte slangen er bovenuit kwamen?
Met het risico dat er dan een plasje water op het zeil kwam te liggen? ( Wat nu helaas dus ook het geval is, maar ik nu niet verwacht had)
Ook het stuk muur naast de watermeter is nat, ondanks dat het zeil alle grond afdekt.
Ik vraag me af of dit enkel vocht is van de watermeter, of toch een probleem buiten, bv lekkage regenwater zou kunnen zijn.

Ik zou de waterslangen met isolatie kunnen doen, maar de meter zelf niet. Dat zal al wel in hoeveelheid water kunnen schelen, maar dus niet alles oplossen.

Ik ben van plan om deze maand de vloer te gaan isoleren met Pir platen. De vloer is droog, maar stukje muur is dus kletsnat. Is het wel wijs om tegen de natte muur te isoleren? Misschien een plastic folie tussen de Pir en de muur doen? (Ik ga dus niet de natte wand isoleren, maar de vloer, maar dan raak je dus de natte wand.)

Wat denken jullie?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Condens onder de vloer is niets mis mee.

Is de kruipruimte wel voldoende geventileerd?

De vloerisolatie kan je gewoon tegen de wand aansluiten. PIR kan tegen water.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #3
Vocht in de lucht condenseert altijd op de koudste plaats in de omgeving. Meestal is dat de watermeter en leiding.

Als de muur kletsnat is kan het geen kwaad om dat verder te onderzoeken.
 

Witje75

 • #4
Precies, die condens op de watermeter maak ik me ook niet druk om, wel om de kletsnatte muur. Dus als dat door de watermeter komt, moet ik die wel aanpakken. Maar dat is dus de vraag.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #5
Hoe bedoel je, of dat door de watermeter komt?
Denk je dat er lekkage is? Normale condens komt van het vocht uit de lucht.
 

Witje75

 • #6
Ventilatierooster zit binnen 50 cm naast de watermeter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Dat komt niet van de watermeter.
De kruipruimte is te vochtig, dat moet opgelost worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
1 rooster of zitten er meerdere in voor en achtergevel?

Plaats eens een foto van de natte muur. Lekkage is al onderzocht?
 

Witje75

 • #9
Nee, de watermeter lekt niet, maar door de condens zou het misschien kunnen dat de kruipruimte te nat is, en dus de muur nat is.
Jan, dat moet zeker opgelost worden, daarom dat ik dacht aan de waterbuizen inpakken. Maar ja, je hebt wel gelijk misschien. Als de kruipruimte droog zou zijn, zou er geen condens op de waterleiding zitten. Maar hoe krijg ik die ruimte droger? Er zitten aan beide kanten al 2 ventilatiekokers. Nu is het nog 50 cm diep, na pirplaten blijft er maar 40 cm over. Nog lastiger voor ventilatie dacht ik, al zou het ook kunnen zijn dat er dan minder ruimte geventileerd hoeft te worden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
Wat ook wel geadviseerd wordt is schelpen op de bodem van de kruipruimte.
 

Witje75

 • #11
Natuur schelpen liggen er al 15 jaar in. Het heeft ons enorm geholpen tegen muggen, want we hebben nu geen plons water meer onder het huis, dus we hoeven nu geen 100 muggen, maar een stuk of 3 per dag te vangen in de zomer. En nu de folie een jaar op de schelpen ligt zien we zeker dat dit ook helpt: Allemaal condens, maar dat gelukkig aan de onderkant van de folie. Dus ondanks de schelpen hebben we echt wel een bodemfolie nodig. Vorig jaar erg muffe lucht vanuit de kruipruimte en buitenmuren allemaal nat. Nu met folie en extra ventilatieroosters een stuk beter, maar helaas dus nog wel 2 stukjes muur die drijfnat zijn. Beiden liggen in de hoeken, onder de kruipruimteluiken dus misschien dat de ventilatie daar niet goed genoeg komt.

Ik verwacht eigenlijk dat als ze zand erin hadden gegooid in plaats van dure schelpen, we net zoveel voordeel hadden gehad. Dus niet zo'n hoge pet op van de schelpen. Schelpen is helaas geen wondermiddel, en het kruipt heel vervelend eroverheen. Bij de buren hebben ze kunststof schelpen erin. Daar is het heerlijk droog, je ligt er zacht op, en kunt het ook zo opzij schuiven omdat het niks weegt. Onze schelpen voelen altijd vochtig en koud. Dus als ik het over mocht doen, dan wist ik het wel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
Vocht bij het kruipluik onstaat omdat bij het luik de warmtestroom daar, misschien sluit je luik niet goed af, in die ruimte stroomt en afkoeld op de plekken met een lagere temperatuur in die zone.

Wat is dat voor een muur. Is deze van stenen of beton.

Schelpen zijn een stuk milieu vriendelijker dan een kunststofschuim.

Dat schelpen anders aanvoelen zegt niet alles. Wat mij verbaast dat we ons enorm zorgen maken wat betreft plastic in de grond door zwerfvuil veroorzaakt. Hoeveel plastic zou er in de grond verdwijnen als de woningen worden gesloopt. Of komt er een wet die je verplicht eerst de kruipruimte door een specialist schoon te laten zuigen. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #13
Zijn de ventilatieroosters ooit schoongemaakt
 

Witje75

 • #14
Wgb, de luiken zijn oud en slecht, en dichten inderdaad niet goed af. Dus zou kunnen dat warme lucht door de luiken naar de kruipruimte gaat, al zou je denken dat de warme lucht omhoog wil. Het is trouwens vooral bij de voordeur, en de gang wordt zelf niet verwarmd, maar die lucht is natuurlijk wel warmer dan de buitenlucht.

Over een paar maanden krijgen we een nieuwe dekvloer met vloerverwarming, en krijgen we ook nieuwe luiken. De gaten zijn nu 40x50 cm, wat ik dan meteen groter wil hebben. Als we met pirplaten isoleren wordt de hoogte maar 40 cm diep. Dan valt het niet mee om erin of eruit te komen. (Nu al lastig, maar nog te doen) Dus nu nieuwe luiken bestellen heeft niet veel zin. Trouwens, we verwarmen nu nog niet, dus temperatuur verschil tussen onder en boven de kruipruimte zou nu niet zo groot kunnen zijn.

Jan, de ventilatieroosters heb ik vorig jaar schoongemaakt, en een rooster erbij gemaakt. (spouwmuur vullers hadden 2 ventilatieroosters aan de voorkant erin gezet, die beiden op dezelfde ruimte uitkwamen. Ze hadden niet gecheckt of de andere ruimte nu wel ventilatie kreeg, dus bij de voordeur zat niets geen ventilatie. Alleen in dat deel enkel 1 aan de achterkant. Vandaar dat ik er bij de voordeur 1 bijgezet heb. Ook heb ik toen goed gekeken of er een lekkage in de kruipruimte zat, maar alles zag er goed uit.
Toen het zeil er een paar weken in lag, werd het een stuk droger onder de voordeur, maar rond de watermeter blijft de muur nat. En watermeter zelf blijft net zo veel condenseren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #15
En die natte muur is van?
 

Witje75

 • #16
De natte muur is van stenen. Daarboven op rust dus een betonnen broodje, en dat broodje is enkel aan de onderste cm. nat op de plaats waar die op de kletsnatte muur liggen. Verder droog. Vorig jaar was ook dat hele broodje tot bovenaan nat, nu door ventilatie droog. Dus vocht komt van onder.
Als ik de schelpen 5 cm diep weghaal, zie ik grondwater. Dus er ligt zat water in de kruipruimte, maar die zie je niet doordat de schelpen erop liggen.

Als de muren vocht op zouden trekken door water in de kruipruimte zouden alle muren nat zijn. En dat is gelukkig niet zo. Het gaat maar om ong. een meterbreed stuk muur.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #17
Het is gewoon condens wat op de oppervlakken condenseerd.
Lees berichten krijg je een indruk wat er in de kruipruimte aan de hand is. Ook hoe het werkt, er zijn 4 parameters, de binnen-en buiten temperatuur en die van buiten.
Op beton is condensatie vaak zichtbaar omdat deze niet poreus is en op stenen zie je deze niet omdat veel stenen poreus zijn. Heel veel vocht meer dan de steen kan hebben wordt het ook zichtbaar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #18
Ik heb nog niets gelezen over een mogelijk probleem in huis. Als er geen probleem is, valt er ook niets op te lossen.
 

Witje75

 • #19
Dat probleem was er eerst wel degelijk, de muur boven de kruipruimte is ook nat geweest, en afgebrokkeld.
Nu gelukkig dus wel droog. Enige probleem in huis wat we op dit moment hebben is de muffe lucht. Oplossing: Nieuwe goed sluitende luiken. Waar ik bang voor was is dat door de isolatie die ik aan wil brengen waterdruppels aan de isolatie gaat hangen. Maar schijnbaar hoef ik me daar niet druk om te maken.

We gaan de vloer isoleren, dus ook de nieuwe luiken, en hopen dat er dan geen muffe geur meer naar boven komt.

Bedankt voor het meedenken allemaal.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #20
Kijk even bij alle leidingen die naar beneden gaan of daar lucht langs kan bij de vloer, ook de meterkast.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu