Condensatie keukenraam

MarijkeNita

  • #1
Hallo, ik heb een probleem met condensatie. Het keukenraam is een schuifraam van heel oud enkel glas en kon al lang niet meer open. Daar wij veel last hadden van lawaai (winkelstraat) en condensatie hebben wij een dubbele glasplaat laten plaatsen als voorzetraam voor het oude keukenraam. De boel zou geheel geseald worden zodat er geen condensatie zou plaatsvinden aan de binnenkant van het oude keukenraam.

De geluidsisolatie is enorm enorm verbeterd... maar.... vanochtend zat er condensatie aan de binnenkant van het oude raam (enkel glas).

Wat kunnen wij hier aandoen? Het oude raam is aan de buitenkant ook dicht gekit. Ik vraag me af of er juist wel want ventilatie van buiten naar binnen moet komen? Of dat het dus niet goed geseald is?

Ik hoor het graag, bedankt
Marijkenita
 

Fiesiekus

  • #2
Ja, nu zit er vocht tussen de 2 ruiten. Ventilatie naar buiten toe is de enige oplossing, of zelfs het hele oude raam vervangen en de isolatieglasruit goed monteren in het kozijn.
 

MarijkeNita

  • #3
Bedankt voor de snelle respons. Als ik het dus goed begrijp is het standaard dat in zulke situaties het geheel geseald is? Of is het juist beter om wat gaten te boren voor ventilatie tussen buiten en binnen?

Het geheel kan hoop ik nog verbeterd worden (beter aflsuiten) en de condisatie weghalen alvorens het dubbele glas weer terug te plaatsen. Wat is het beste om te doen..geheel afsluiten of blijvend ventilatie gaten te maken?

Bedankt
Marijke
 

Piet48

  • #4
Als het alleen maar condens is en geen verontreiniging dan alleen gaten boren 6 tot 8mm en daarin een propje glaswol of horregaas tegen stof en ongedierte.

Gr.piet
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Voorzetruiten kunnen altijd probleem van condens geven.
Je krijgt nooit de situatie van iso glas tussen het oude enkelglas en de dubbele glasplaat (is dit dubbelglas of gewoon 2 platen glas tegen elkaar?)

Indien het dubbelglas is zou ik het enkel glas vervangen door dit dubbelglas.
Indien het 2 platen glas tegen elkaar zijn, is het eigenlijk weggegooid geld.
Je kunt het probleem verkleinen door de hierboven vermelde nood oplossing van gaten boren
 

Betweter

  • #6
In oude woningen of monumentale panden worden wel vaker voorzet ramen geplaatst, deze dienen gemakelijk demontabel te zijn om het glas schoon te maken.
Dan zijn ze ook niet gesaild en ventileerd het altijd wat.

Zelf dubbel glas maken lukt niet, hierin zit speciaal gas en is de afdichting rondom 100%
Als een bubbele ruit beslaat of vervuild zit er een lekkage, deze is meestal niet eens te vinden zo minimaal is dit.
 

Jaswest

  • #7
Voor de duidelijkheid:
Condens ontstaat doordat het vocht uit de lucht zich als druppeltjes afzet op een oppervlak dat kouder is dan de zgn. dauwgrens.

Omdat de buitenlucht meestal droger is dan de binnenlucht moet je de buitenlucht gebruiken om de ruimte tussen de ruiten te ventileren. Gaatjes dus van onder en van boven. Niet te grote..

Doordat de warmte van binnen die koudere buitenlucht in de spouw verwarmt, stijgt die lucht op en verdwijnt samen met het vocht. Er komt weer nieuwe koude buitenlucht voor in de plaats. Zo blijft je raam droog.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Op het ogenblik is de relatievelucht vochtigheid 94%.
Hoe bedoel je dat, de buitenlucht is meestal droger dan de binnenlucht.
*wgb*
 

Piet48

  • #9
Ik heb al 30 jaar een voorzetraam op de overloop met aan de buiten kant sierglas origineel in de aluminium condensstrip met afvoergaatjes naar de buitenlucht alleen aan de onderzijde en aan de binnenzijde een scharnierbaar voorzetraam in kunststofstrips (isovitre) in die tijd veel toegepast.
Er heeft nog nooit geen condens tussen gezeten terwijl het raam ook nog op de zuidwest kant zit.
Schoon maken is hooguit eens in de twee jaar nodig.

Gr. Piet
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Goed te weten dat het wel kan.
Wil je nog even vermelden wat de afstand is tussen de twee ruiten.
En belangrijk, bij u of jou, het is een overloop en TS heeft het over een keuken.
*wgb*
 

Piet48

  • #11
De afstand tussen binnen en buitenglas +/- 4 cm
Mijn voordeur met hetzelfde sierglas is z.g. halfglas, maar dan ook ruim halfglas, hier heb ik na 25 jaar de ruit moeten vervangen en toen voor Lexan gekozen, dat gaat ook prima.
De afstand is hier maar 15 mm en zonder beluchting.

Gr.Piet
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Betweter schreef:
In oude woningen of monumentale panden worden wel vaker voorzet ramen geplaatst, deze dienen gemakelijk demontabel te zijn om het glas schoon te maken.
Dan zijn ze ook niet gesaild en ventileerd het altijd wat.
Zie dit document over binnenzetramen in monumentale gebouwen.
url werkt niet meer
Vermoedelijk deze pdf
 

MarijkeNita

  • #13
Hallo, bedankt wederom voor alle hulp. Voor de duidelijkheid het nieuwe voorzetraam is van dubbel glas. Het is inderdaad een oud huis dat onder beschermd stadsgezicht valt. Vandaar dat het oude (enkel glas) raam blijft zitten waar die zit.

Ons idee was (nog steeds) om een permanent voorzetraam van dubbel glas ervoor te laten monteren. Omdat het een joekel van een plaat is (70 kg) kunnen wij het niet zelf herhaaldelijk verwijderen voor schoonmaak en weghalen van condensatie. Omdat we geen interesse hebben om het raam te kunnen openen, adviseerde onze aannemer om dus permanent het voorzetraam te plaatsen. Maar al na een week na plaatsing kregen we condensatie wat ook nog hardnekkig blijft zitten.

De aannemer komt deze week langs om te kijken wat de opties zijn. Ik denk zelf, voorzetraam weghalen en beter monteren en de hele handel te 'sealen' zodat condensatie niet mogelijk is (zoals ons beloofd was). Een andere optie, als ik het goed begrijp, is dus het maken van gaatjes van buiten naar binnen (in originele raam frame) zowel aan odnerkant en bovenkant voor afvoer van vochtige lucht???

Het voorzetraam zit een dikke 4 cm voor het oude raam.

Marijkenita
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Zie dit document. :prima:
*wgb*
 

MarijkeNita

  • #15
Sorry ik zie geen document....

Wat is trouwens beter om te gebruiken. Een strip van schuim of rubber om het voorzetraam te lucht dicht te sealen. Of is er nog iets anders wat gebruikt kan worden?

gr.
marijkenita
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Het antwoord van IJkenhout. Dat blauwe daar even opklikken. Als je dat gelezen hebt zijn al je vragen in een keer beantwoord. :wink:
*wgb*
 

MarijkeNita

  • #17
Dat stuk over monumentale binnenramen is erg goed! Alleen het document van wgb zie ik niet..... en ook geen andere documenten (als er nog meer zijn)
Bedankt!
marijkenita
 

Piet48

  • #18
Wat voor materiaal zit er dan rondom tussen de ramen?
Als dat niet dampdicht is dan krijg je dezelfde problemen, mits je vanaf buiten beluchting maakt.

Gr. Piet
 

MarijkeNita

  • #19
Het matriaal van het oude kozijn is natuurlijk (oud) hout. Omdat de dubbele glas plaat niet goed paste (alles is krom in oude huizen) moest er wat hout verwijderd worden. Dit is eruit gehakt en daarna niet meer glad geschuurd (of in de grondverf gezet). Een en al splinters dus en ik weet niet of dat iets uitmaakt maar dit kan wellicht de oorzaak zijn van de lekkage want wanneer je iets luchtdicht wilt maken helpt het dan niet om uit te gaan van een glad oppervlak?

Enfin, over dat hout is een strip van schuim gelegd en daar is het dubbele glas tegenaan gezet. Daarna zijn er latjes aan de buitenkant ertegenaan bevestigd. Toen is er omheen gekit.

En toen kwam dus de condensatie... wellicht is een rubberen strip beter dan schuim (foam)? Maar dat weet ik niet. Ik hoop dat de boel erweer uit kan worden gehaald....

Marijkenita
 

Jvsteenb

  • #20
Stichting de 12 ambachten heeft hier een heel aardige oplossing voor.

Ik ga er van uit dat ik de link wel mag plaatsen, omdat 'ie niet commercieel is:

https://www.de12ambachten.nl/beter1xzien.html
Hiermee zullen in de meeste gevallen je problemen zijn opgelost.


vr. gr.

Job
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu