Compressor - achterstallig onderhoud

WendyBr

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb sinds kort een oude compressor en ben nu alle ins en outs van persluchttechniek een beetje aan het uitzoeken. De compressor is een oude Kinzo, olieloos uit 2001. 24L, 1100W, 8 bar en 210l/min volgens het plaatje. Ik heb er een LIDL set bijgekocht met koppelingen en slangen en een paar tooltjes. Een stiftslijper, een carrosserieslijpschijf, een zaag en een boormachine.
De carrosserieslijper zou 185l/min verbruiken, maar het lijkt er op dat de compressor het niet (meer) kan bijbenen. De compressor is erg versleten, maar doet het nog wel. Het apparaat zat onder het stof; zaagsel en schuurstof, maar geen bouwgruis.
Mijn budget is erg beperkt en ik repareer graag dingen.

Heeft het zin om de drukregelaar en ventiel uit elkaar te halen om schoon te maken en in te vetten? Wat kan je verder nog doen aan achterstallig onderhoud?
Ik ga ook nog een eenvoudige luchtafscheider/olievernevelaar en tweede manometer erop zetten.

Ik wil ook graag mijn tooltjes meenemen naar mijn werk; Dat is een grote werkplaats met een vast luchtsysteem; De koppelingen zijn iets groter, ik geloof Atlas-Copco. Kan dat zomaar?

(ps. op de foto is de kap eraf, maar dat was omdat ik het luchtfiler even schoongemaakt had)

IMG_20200830_105617.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De aanzuig capaciteit zal 210 L/minuut zijn, de opbrengst is lager. Een slijper gebruikt veel lucht, dat wil niet met een kleine compressor.
 
  • Like
Waarderingen: WendyBr

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Gereedschap meenemen naar je werk hmmm tenzij je zzp-er bent is het maar de vraag of je baas daar accoord mee is dat je huishoud gereedschappen gebruikt en of hij de verantwoording daarvoor wil dragen.Hij hoort je NL te voorzien van veilig goedgekeurd gereedschap.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Het door jou genoemde 'onderhoud' is niet nodig. Belangrijkste is olie verversen, luchtfilter reinigen en regelmatig vocht aftappen van de ketel.

Zulke kleine compressoren zijn inderdaad niet geschikt voor dergelijke tools. Dan heb je meer opbrengst nodig. Zelf gebruik ik een grotere compressor met een 100L tank en dan lukt het prima.

Inderdaad oppassen met budget tools op je werk gebruiken, daar gelden bepaalde keuringseisen.
 
  • Like
Waarderingen: WendyBr

WendyBr

  • #5
Maakt de luchtslang ook nog veel verschil? Ik heb nu een 10m slang (geen spiraal) met binnendiameter 6,3mm.

Een grotere compressor vraagt ook meer van het lichtnet, toch? Een grotere compressor geeft meer piekspanning en belasting.

Ik werk in een sociale werkplaats, een grote fietsenwerkplaats met ongeveer 30 werkplekken. waar iedereen zijn eigen verzameling gereedschap heeft; Ten eerste ben je op je eigen gereedschap veel zuiniger en bovendien heeft iedereen weer zijn eigen favoriete tools. Het is ook een beetje een Amerikaanse gewoonte. De meeste werkgevers waar ik de laatste jaren gewerkt heb bieden alleen goedkoop versleten gereedschap en nauwelijks werkleding en verwarming/saniatir en andere voorzieningen. Dan kun je dat dus beter zelf regelen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Hoe groter de diameter hoe beter. Als er veel lucht nodig is dan lukt dat niet door een kleine slang. Met een dunne waterleiding duurt het ook langer om een zwembad te vullen zeg maar.

Grotere motoren belasten het net meer inderdaad. Maar mijn grote compressor staat toch gewoon op 230V op een normale 16a groep in de schuur en dat gaat prima. De aanloopstroom duurt maar kort en dat gaat meestal wel goed, zeker met ouderwetse smeltpatronen (stoppen). In geval van zekering automaten dan kan indien nodig met electricien worden bekeken of een C karakteristiek mogelijk is.
 
  • Like
Waarderingen: WendyBr

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Olie verversen wordt lastig bij een olieloze compressor.
De koppeling is waarschijnlijk een euro-koppeling, die zijn iets groter dan orion, die wel past op de euro-koppeling.
Een olieloze compressor van die leeftijd die regelmatig gebruikt is zal slijtage aan de zuiger en cilinder hebben, ik kom er nooit 1 van die leeftijd tegen die dat niet heeft, jammer van het geld om daar nog iets aan te repareren.
De luchtopbrengst van deze machine zal rond 60% liggen, lang niet de opbrengst die nodig is om er een beetje mee te kunnen werken.
 
  • Like
Waarderingen: WendyBr en Vonken_trekker

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Als je in die sociale werkplaats werkt (voor geld), ben je werknemer. Dan is het volgens de arbowet verplicht het gereedschap jaarlijks te (laten) keuren.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Zelfs als je er werkt zonder vergoeding.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Zelf eigen gereedschap meenemen is niet toegestaan in een sociale werkplaats.

Artikel 7.3.1 van Arbocatalogus Sociale Werkvoorziening zegt hierover dat er een machinelijst moet worden bijgehouden met een volledig overzicht van de gebruikte machines waarin de veiligheidsinformatie voldoende gedocumenteerd is. Een gekwalificeerd functionaris beoordeelt machines voordat tot aanschaf, huur of toelevering wordt overgegaan.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
The headhunter schreef:
Zelfs als je er werkt zonder vergoeding.
Waar kan ik dit terugvinden? Ik vond alleen "werknemer", ik maak daaruit op dat er loon in het spel is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Zoek naar eens op arbo en vrijwilligers.
Zij vallen niet direct onder arbo maar de organisatie erachter moet zich wel aan veiligheidsregels houden mbt pbm verstrekking en veilig gereedschap.
 

WendyBr

  • #14
Het ziet er naar uit dat ik uit moet kijken naar een grotere compressor. Voor nu kan ik genoeg uitproberen met het dingetje wat ik nu heb.

Ik zit niet echt te wachten op commentaar over wat ik wel of niet op mijn werkplek mag en wat mijn werkgever zou moeten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Tweedehands zijn er ook genoeg te koop. Vooral even opletten voor de staat van de ketel, of die niet bijna door is geroest.

De arbo adviezen zijn vooral gericht op jouw veiligheid. Wie het gereedschap aanschaft vind ik dan nog niet zo spannend maar gereedschap dat professioneel (veel) wordt gebruikt krijgt meer te verduren dan het hobbyspul. Daarom is periodieke keuring verplicht. Zo ben je zekerder dat het gereedschap goed functioneert en jij minder risico loopt. Zie het juist als iets goeds, dat we ons bekommeren om jouw veiligheid :wink:
 
  • Like
Waarderingen: WendyBr

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Een tweedehands compressor kopen is een blinde gok, je weet nooit hoeveel uren het ding gedraaid heeft, de toestand van de kleppen, afdichtingen, cilinder en zuiger zijn onzekere factoren.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Klopt Jan, het is net waar je de voorkeur aan geeft en of je het geld hebt voor een nieuwe. Tweedehands kosten vaak maar 10-20% van de nieuwprijs dus dan kun je nog wel eens een gokje wagen zonder al het voordeel weg te gooien :wink:
 

WendyBr

  • #18
Elk voordeel heeft zijn nadeel; 2e hands apparatuur (en gereedschp en kleding en meubels) zijn van betere kwaliteit want anders zou het nooit 15 jaar meegaan en was het allang met het grof vuil meegegaan. Voor €1,- koop ik bij de kringloop een Gedore steeksleutel en voor €2,50 een bij de Action van 'echt' CrV. Zelfs de ringsleutels van Action blijken uit te kunnen buigen. Een nieuwe low-budget compressor bij de Lidl of de Gamma is misschien bij aankoop al niet goed, terwijl een compressor die al 20 jaar meegaat zichzelf in ieder geval heeft bewezen. Het mooiste is als je, net als bij oudere fietsen en auto's, alles kan reviseren.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Krunnie

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Na 10 jaar is er vrijwel geen merk dat nog onderdelen kan leveren.
 

WendyBr

  • #20
Uiteindelijk toch maar besloten om een nieuwe compressor te kopen met het geld wat ik verdien met de verkoop van een racefiets. Het is een Michelin MB3650 met 2250W, 2 cilinder, oliegevuld, aanzuig 365L/min en een netto-opbrengst van 265L/min. Daar ga ik denk ik wel veel gebruik van maken. Als de buren tenminste niet gaan klagen over het geluid.
Op mijn werk kan ik waarschijnlijk ook wel een eigen luchtsaansluiting krijgen zoals het er nu uit ziet.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu