Compatibiliteit onderdelen Miele W711 en W921, schokdempers en meer

Pascal DW

  • #1
Beste mensen,

na averij met mijn Novotronic W921 kreeg ik een Hydromatic W711 (van m'n ex, we kochten die machine nieuw toen onze eerste zoon werd geboren in '92).
Ik heb echter het vermoeden dat de schokdempers hun beste tijd hebben gehad (krassen in bovenkant kijkglas, slingeren bij start centrifugeren, nogal wat geluiden ook daarbij).

Ik heb ditmaal m'n huiswerk gemaakt (dit forum en andere uitgespit op schokdemper-topics allerhande, onderdelen-websites héél aandachtig bestudeerd, enz), maar blijf met een aantal vragen zitten.

Ik heb beide machines opengemaakt en stel vast dat de dempers niet dezelfde zijn, maar allicht wel compatibel, qua lengte tenminste. De W921 draaide heel mooi, probleem zat hem vooral in de afvoerpomp en de algemene staat van de machine. Dus ik dacht de dempers indien mogelijk over te plaatsen in de W711.
Dat de dempers niet dezelfde zijn kan misschien liggen aan het feit dat de W921 uit de kringwinkel komt, sommige van die kringwinkels vervangen systematisch de dempers uit voorzorg voor ze een machine doorverkopen (deze dempers zijn optisch zoals het type dat in motorfietsen zit, met een zichtbare stalen as, terwijl in de 711 de originele Suspa Typ 012 zitten).

Op een Oostenrijkse onderdelen-site vind ik schokdempers met vermelding van de types machines waar deze in passen, en daar denk ik uit af te leiden, dat ze waarschijnlijk dezelfde dempers gebruiken. 't Is echter niet helemaal éénduidig: ik vind bij verschillende demper-modellen dezelfde Miele-referentie terug (208588), doch de modellen machines die ze oplijsten zijn niet helemaal identiek. Zijn ze gewoon slordig (ik heb dat meegemaakt bij fietsgroothandels, die waren ook niet echt methodisch in hun omschrijvingen en classificatie), of is hier nog wat anders aan de hand?

En wat is nu eigenlijk 'W900 serie'? Ze lijsten een hoop W9xx-nummers op, en dan zetten ze daar 'W900 serie' achter alsof het iets aparts is. Hier even een copy-paste, uittreksel uit zo'n opsomming: W697 (Hydromatic), W698, W713, W715, (W700 Serie), W810, W820 (Novotronic), W828, W830, W831, W838 (Mondia 1138), W843, W844 Novotronic, W853, W872, W876, W878, (W800 Serie), W908, W946, W961, W963, (W900 Serie), W2819 (W2819i WPM), enz...
Valt de W921 Novotronic onder de noemer 'W900 serie' (lijkt mij wel) of niet (dan spreek ik een andere taal waarschijnlijk)?

Dat er iets scheelt aan hun systematiek leid ik af uit het feit dat de W711 hier niet bij staat, terwijl ze wel wordt vermeld in een andere oplijsting, en dat terwijl ze wel telkens de Miele-referentie 208588 weergeven (nummer dat op de dempers van mijn W711 staat).

Ook zie ik dat de dempers variëren in hun 'weerstand' (120N, 140N), maar toch worden omschreven als 'zoals Miele 208588'.

Stel ik me veel te veel vragen, en moet ik die dempers maar gewoon es vervangen en zien wat het geeft?
Of is dit gewoon een slechte site die om 't even welke rommel verkoopt? (is blijkbaar wel op profi's gericht, er worden ook geen prijzen getoond)

Tweede punt: op zicht en qua afmetingen lijken de trommels van beide machines dezelfde te zijn (de kuipen heb ik nog niet nader bekeken), is dat ook zo? Doe ik er goed aan die onderdelen te bewaren voor als er ooit iets fout gaat (kruis, lagers, bv)?
Ook nog andere onderdelen misschien?

Sorry als ik teveel info geef en teveel vragen stel, ik ben een onverbeterlijke autodidact doe-het-zelver en totaal nieuw in deze sector van de techniek :wink:

Alvast bedankt!
 

Witgoedproblemen

  • #2
In de 700 reeks werden vroeger van die zwarte oliedempers gebruikt, de andere van de 800-900 reeks passen er ook wel in.
De w711 is een goede machine, gemakkelijk te vervangen
 

Lampje45

  • #3
De vragen die jij stelt is in wezen of niet Miele dealers betrouwbaar zijn in hun administratie.
Ten eerst houd ik me daar niet mee bezig en zoek de originele onderdelen en als je de specifieke kenmerken van een onderdeel in handen hebt, dan zou je aan de hand van de gegevens naar een alternatief kunnen zoeken. Maar daarbij is het dan wel garantie tot aan de deur.
Niet in elke machine zitten dezelfde onderdelen, daarom is het produktcodenummer zo belangrijk en kunnen wij als techneuten helemaal niets met een typenummer.
 

Pascal DW

  • #4
Hey Lampje,

ik denk dat ik me verkeerd uitdruk, als jij dat zo begrijpt; ik doe mijn opzoekingswerk met de middelen die ik heb, en dat zijn nu eenmaal alleen de websites van onderdelen-handels.
Als die hun gegevens niet duidelijk zijn en tot verwarring leiden, dan kan ik die vraag hier toch stellen?

De enige zelfstandige witgoed-handelaar hier in de buurt is ermee gestopt, en bij de grote ketens moet ik zo'n vragen niet gaan stellen hé? Daar wil ik trouwens mijn geld ook liever niet aan geven, dus.

Ik hoef geen garantie, ik hou me niet bezig met de betrouwbaarheid of reputatie van deze of gene, ik wil alleen maar van twee machines één 'redelijk goede' maken indien dat kan, zodat ik daarna op m'n gemak kan uitkijken naar iets beters hier in de buurt, en niet aan de andere kant van 't land.

De W711 heeft op het typeplaatje in de deur enkel dit: Typ W711, nr 10/12085233
De W921 dit: Typ W921 nr 10/12201125.

Ikzelf weet alleen dat ze van dezelfde periode zijn (1992/1993) en dat trommel en kuip voor zover ik kan zien blijkbaar identiek zijn.

Zo beter?
Dank je!
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #5
Als jij denkt dat wij andere bronnen hebben, dan zit je toch mis.
De sites van de fabrikant zijn de meest betrouwbare.
In deze sector zijn er al tijden lang geen servicemanuals meer te vinden. Dus wij hebben het meeste aan onze parate kennis en hier en daar eens wat sprokkelwerk.
Vroeger kon je die bij Electrolux zo kopen, maar dat is al weer lang geleden
 

Pascal DW

  • #6
Ik drukte op een foute toets en postte zodoende een onvolledig bericht.
De bijgewerkte versie staat hierboven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu