Combinatie aardlekschakelaar/automaat en aardpen

Jdmd

  • #1
Als een aardlekautomaat het verschil meet in de stroom die je installatie ingaat en wat er terugkomt en aan de hand daarvan afschakelt, waar dient de aardpen dan nog afzonderlijk voor. De evt. spanning is dan al afgeschakeld toch? Ik begrijp wel dat de water-en gasleiding aan de aarde horen. Misschien af te leiden uit deze vraag, er zit hier nog geen aardpen. Als de bekende buitenkant van de wasmachine onder spanning komt te staan dan heeft de aardlekschakelaar al ingegrepen toch?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Om een goede verbinding met aarde te garanderen.

als de buitenzijde onder spanning komt en niet is aangesloten op aarde zal de buitenzijde gewoon op spanning blijven, de spanning kan nergens heen weglekken,
dat weglekken begint pas als jij de machine aanraakt, dan is het fijn dat er technisch maar 30mA gaat lopen, tenzij hij defect is natuurlijk, maar in beide gevallen krijg je een beste tik.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Dat de buitenkant van de wasmachine onder spanning komt te staan is op zich niet genoeg om de aardlekschakelaar aan te spreken. Zoals je zegt reageert de aardlekschakelaar op een verschilstroom tussen fase en nul, maar dan moet er dus wel een ander pad zijn voor de stroom om te gaan lopen. Dit pad creëer je met de aarde.

Zou je de wasmachine niet aarden dan blijft de buitenkant vrolijk onder spanning staan totdat er een ander pad komt waarlangs de stroom kan lopen; lees: bijvoorbeeld als jij de machine aanraakt.
 

Jdmd

  • #4
Beide bedankt voor de uitleg. Helder en duidelijk.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Aardlek en aarde hebben en verschillende funtie en kunnen ook onafhankelijk van elkaar geplaast zijn

zie ook hier.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu