Combi ketel en zonneboiler

Rene606

 • #1
Hoi iedereen,

ik ben voornemens zelf een zonneboiler installatie aan te leggen en ben me aan het verdiepen in de ”regeling” tussen de zonneboiler en de CV combiketel “remeha Tzerra M 39c plus”.

Als ik tussen de boiler en de ketel een mengventiel plaats wat de maximale tapwater temp de ketel in reduceert heb ik dan voor mijn ketel nog wel een zonneboiler aansluitset nodig
De ketel heeft een NZ “naverwarming zonneboiler“ sticker echter omschrijft de handleiding van de ketel dat er een aansluitset nodig is.
ik kan over deze set weinig vinden, er zijn sets met een mengventiel, een boiler sensor en stroomrestrictie schijfjes.
is Er iemand die mij hiermee Kan helpen of weet hoe ik hiermee om kan gaan.

de stroomsnelheid reduceren vind ik helemaal vreemd, het water uit de boiler staat toch op waterdruk en is in de zomer (als hij het doet) warm maar in de winter koud?

het schema van de eventuele zonneboiler leverancier heb ik ook bijgevoegd, daar staat het mengventiel ook anders geplaatst.

groetjes René

36A5A042-BF75-4091-AD77-A0DFDF201A13.jpeg ACEF5AEF-192F-4348-BD9F-4E2A311AB7CE.jpeg 30FF16CF-6A6A-43E3-881A-CB53AA9AB335.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #2
Dat Remeha een set levert voor aansluiting van een zonneboiler op een door hun geleverde ketel is de enige juiste methode om verzekerd te zijn dat het werkt en heel blijft.

De reductie die nu in de aanvoer van de ketel zit moet er uit gehaald worden omdat die vanwege een hoge watertemperatuur defect gaat (plastic vervormd) normaal stroomd er alleen maar koud water door.

Dit is b.v. 1 onderdeel van de montage wat belangrijk is, dat u niet alles begrijpt is prima, maar houd de regels en voorschriften van de Fabrikant, dat levert de zekerheid dat het na montage gewoon werkt.

Vr Gr
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #3
deze is iets makkelijker te installeren.
Artikelcode leverancier: S101439
Hoef je minder aan te passen en werkt makkelijker gaat niet door de ketel indien het niet nodig is.
Verdiep u er maar even in.
 

Rene606

 • #4
Hoi De Loodgieter en Cvolieboy, dank jullie voor de reacties.
De aansluitset S101439 lijkt een goede oplossing, blijft wel dat als de temp <58 graden is dat deze de ketel ingaat en wellicht de plastic reductie kapot kan maken, zoals Cvollieboy aangeeft.
de andere aansluitset heeft ook een temp sensor, moeilijk om deze te doorgronden, is dit een sensor die de ketel verteld dat hij niet aan hoeft om het tapwater te verwarmen?
de gebruiksaanwijzing is hier ook niet duidelijk in en ik ben geen installateur dus remeha helpt me niet echt.
er zijn klemmen Tdhw waar hij hoogstwaarschijnlijk op aangesloten kan worden. Maar bij andere ketels zonder heet water stuurt deze de driewegklep voor een externe boiler.
wellicht weten jullie hier iets van.
onze eigen installateur wil ook niet echt helpen omdat deze een zonneboiler niet goed vind renderen en een warmtepomp aanbeveelt.
gropetjes René
48430943-CC7F-455E-9F51-A6F36301FD6A.png
 

Lange Herman

 • #5
Hoi René,
Ik denk dat je naar de verkeerde aansluitset aan het kijken bent.
Op de eerste afbeelding van je ontbreekt een hulpprint.
De door jou getoonde set is tbv een Tzerra ACE.
De oplossing die de Loodgieter aandraagt ken ik niet, maar lijkt mij wel interessant. Ook omdat deze universeel is.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #6
Het voorverwarmde water gaat niet de ketel in bij deze unit.
Maar gaat gelijk buitenom de ketel als het warm genoeg is (afhankelijk van de instelling op de witte knop.
Is deze te koud mengt de ketel warm water bij wat hij zelf maakt en stopt hierna weer.
Dus geen elektronica benodigd in welke vorm dan ook.

S1014391remeha-zentasol-aansluitset-zonneboiler-universeel.png
 
Laatst bewerkt:

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #7
foute plaatje hierboven dit is de juiste
S1014391 remeha-aansluitset-zonneboiler-universeel.jpg
 

Rene606

 • #8
Hoi de Loodgieter, het ziet er uit als een goede oplossing. Waarbij ik van de ketel af kan blijven, dank je wel.
als ik het schema bestudeer dan zal het volgens mij slim zijn de regelaar zo dicht mogelijk bij de boiler te plaatsen om onnodige starts van de CV ketel voor water verwarming te voorkomen.
en het lijkt me dat het mengventiel wat bij de zonneboiler set zit overbodig is, klopt deze veronderstelling ?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #9
Weet niet wat voor mengklep je bij je zonne boilerset hebt zitten. En weet niet wat voor collectoren je hebt, als ik je info bekijk heb je heatpipes. Maar wat voor heatpipes?
Heb je pipes tot 110 graden of voor hogere temperaturen?

Maar een andere vraag waarom neem je alleen een sanitairvat icm heatpipes?
Je kunt veel meer uit heatpipes halen mits je het juiste vat installeert.
Waarom niet de cv er ook mee verwarmen?

Hieronder een klein voorbeeldje, van hoe wij het de laatste keer gemaakt hebben.
 

Bijlagen

Rene606

 • #10
Hoi de Loodgieter, de temp van de heatpipes weet ik ook niet.
het is een pakket van https://www.123-kaminofen.de een 18 heatpipe setje want ik krijg er niet meer op het dak.
ik heb wel een boiler met twee spiralen op het oog, dan zou ik in de toekomst deze eventueel kunnen gebruiken. En een boiler van 200 liter, ivm het gewicht wat ik moet verplaatsen.
wat jullie gemaakt hebben ziet er super uit, ik ben maar een klusser die een paar keer een cv ketel geplaatst heeft en vind dit al een uitdaging.
Een kompleet pakketje lijkt me dus een “safe” optie en dan een remeha mengventiel en een paar maanden installatie tijd !
of kan jij me helpen?
Groetjes René
 

Jaccoes

 • #11
Hallo,

Weet iemand wat het voordeel/verschil zou kunnen zijn tussen het gebruik van de hierboven beschreven aansluitset met artikelnummer S101439 en bijvoorbeeld een eenvoudig mengventiel van Duco welke het hete water van de boiler terugbrengt naar 65 graden? Enige verschil dat ik zo kan bedenken is dat de aansluitset hierboven het water dat van de boiler komt en al 65 graden is niet meer naar de ketel stuurt maar direct naar de tappunten. Maar het veel goedkopere mengventiel van Duco volstaat toch ook lijkt mij? Hoor het graag!
 

Rene606

 • #12
1 van de verschillen is dat je warme water dan altijd door de CV ketel gaat, met de aansluit set van remeha is er bij de juiste temperatuur een omleiding door het Ventiel en zal het water niet door je ketel gaan.
 

Jaccoes

 • #13
Ja precies. Die had ik inderdaad ook al voor ogen, maar het voordeel ervan ontgaat mij eigenlijk een beetje. Is dat zuiniger of beter voor de CV? Of is er een ander voordeel waar ik nu helemaal niet aan denk...
 

Rene606

 • #14
Remeha omschrijft bij hun ketel dat hij geschikt is voor naverwarming bij gebruik van een aansluitset, het geeft me een beter gevoel wat betreft de mogelijke garantie. En als het water niet door de ketel gaat zal hij ook de brander niet starten, anders gaat altijd de brander aan Als er water gevraagd wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu