Codes op vaatwasser printplaathuis

Porto

  • #1
Hallo,

Ik heb hier een Bauknecht GSIP 6598 die z'n water niet rondpompt; water pakken, verwarmen en uitpompen gaat goed.
Nu ben ik erachter gekomen dat twee van de drie pootjes van een Triac op de besturingsprint letterlijk zijn weggesmolten; het betreft hier een ACS085S van STmicroelectronics. Triac zelf is hier in NL moeilijk tot niet verkrijgbaar (reeds in China besteld) en heb daarvoor in de plaats zitten testen met een TIC206M waarvan ik wel de Gate en T2 heb moeten omdraaien. In eerste instantie ging de hoofdpomp continue draaien zodra je de vaatwasser aanzette maar nadat ik deze Triac had omgewisseld voor een andere ACS085S die zich op de printplaat bevindt doet hij dit niet meer; het circuleren gaat alleen nog niet helemaal! Het blijft meestal stil op die tijden en/of gaat brommen als de deur een paar keer open en dicht is gedaan.

Nu gaat de aansturing van deze Triac naar een onderdeel die geheel rechts tegen de zijwand is gemonteerd, aan de voorzijde onderin het labyrint.
Wat is dit onderdeel?

Op de plastic behuizing van de printplaat staat bij die stekker de code 'VM', waar staat dit voor? De omgewisselde Triac staat onder code 'DDDR'.

Is er sowieso een lijstje beschikbaar van de codes??

ASA, FM, SAB (hieronder staat DVL), DON, NIC, PRG (onder deze twee staat OWI), UB, WV2, WV1,LS6DPM, DS, SPM, WI, DDDR, ZW, VM, RE2 (niet aangesloten).


De hoofdpomp heb ik los getest en draait goed, geen speling op de as etc.
Twee aanloopcondensatoren getest en zijn goed.

Bedankt! Porto
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
VM = ventilatormotor
DDDR = Doseermagneet glansspoelmiddel.

Een pomp moet je belast testen dus met water in de vaatwasser , anders is de test waardeloos.
 

Porto

  • #3
Hallo,

Bij het testen van de hoofdpomp ging het mij er meer om dat ie niet werd geblokkeerd door iets en dat hij überhaupt draaide, dus dat hij geen sluiting had veroorzaakt.

Ik moet nog de circulatiepomp bekijken, is deze door te meten?

Die ventilatormotor, is dat dezelfde als de hoofdmotor of is het een andere en wat doet deze dan? Kan ik deze doormeten of dat hij sluiting maakt of niet? Als deze niet werkt, klopt het dan dat er niet gewassen/gespoeld wordt?

In ieder geval bedankt voor je hulp! :)
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
"De hoofdpomp heb ik los getest" volgens eerder bericht.
Daarna zeg je "Ik moet nog de circulatiepomp bekijken, is deze door te meten?"

Hieruit concludeer ik dat je eigenlijk niet weet wat je test.

Je hebt een:

Circulatiepomp dat is de pomp welke het niet doet en je probleem is.
Zit rechtsachter met condensator , google 481236158428.
Afvoerpomp deze werkt anders pompt hij niet af.
De ventilatormotor welke condens afvoert om te drogen , zit rechts .
 

Porto

  • #5
Aha, oke, duidelijk!

Ik dacht idd dat onder de zeef nog een circulatiepomp was die samen met de hoofdpomp het water circuleert maar dat is dus 1 en dezelfde pomp.

Maar circulatiepomp werkt als ik los test, ik moet nog testen of deze wel spanning krijgt als die weer is aangesloten en ik ga proefdraaien met water.

De ventilatormotor, waarvan de Triac was doorgebrand, draait prima als ik er direct 220v op zet. Mogelijk is deze kortstondig geblokkeerd geweest door iets waardoor de Triac te heet is geworden; 1 van de 2 aansluitcontacten was ook licht verbrand. Ook zat er veel oppervlakteroest op het staal die ik er zoveel mogelijk heb afgehaald.

NTC werkt, vlotter werkt, waterdrukschakelaar werkt, afvoerpomp met dat rode kastje (actuator?) werkt, hitte element werkt ook goed.

Ik vermoed dat de hoofdpomp geen spanning krijgt doordat ook een andere Triac kapot is of wordt deze geschakeld door het relais? Ik hoor namelijk niet tikken als hij de hoofdpomp moet activeren.

Mvg... Davy
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Nee , relais is voor het verwarmingselement.
Koppel ventilatormotor af en gebruik glansspoelmiddel , droogt ie net zo goed.
Soldeer wel de defect triac eruit.

Kijk ook eens Bauknecht gsi 6598 vaatwasser 2x knipperen, pauze

Als deze afdichting vergaan is kan het water in het condensgat spuiten van de droogventilator.
 

Porto

  • #7
Hmmm, dat is een goede link die je me stuurde.
Bij mijn vaatwasser zitten die rubbers er ook helemaal niet meer maar heb er nooit op gelet; die ga ik dus sowieso vervangen.

Het is in dit verband bij mijn vaatwasser wel toevallig dat schijnbaar de droogventilator het probleem heeft veroorzaakt.

Morgen ga ik de vaatwasser weer aansluiten.
De kapotte Triac had ik al van de PCB verwijderd.
 

Porto

  • #8
Ik heb de vaatwasser aan het spoelen gekregen maar het gaat niet van harte. In het begin ging het nog wel goed maar toen ineens begon bovenin de deur iets af en toe te tikken cq ratelen en later constant te brommen; het spoelen stopte toen. Na een tijdje zoeken ontdekt dat de magneetschakelaar van het zeepbakje (DDDR) constant actief bleef; met deur open ging de spanning eraf waarna je het bakje kan sluiten maar zodra je de deur dichtdeed sprong ie meteen open en bleef in de ON positie staan. Op de printplaat is bij het T1 pootje van de Triac een kleine brandplek te zien, niet goed dus.

Toevallig is wel dat de Triacs van de ventilatormotor en zeepbakje zo op de print (Whirlpool EDC-WED0519) zijn gemonteerd dat ze beiden een T2 spanning delen en zo mogelijk elkaar een tik hebben uitgedeeld zodat er sluiting is ontstaan in de Triacs zodat ze nu de binnenkomende 220v direct doorgeven ipv wachten op een signaal vanaf de Gate. Mogelijk zit ik dus al met minimaal 2 defecte Triacs... ook deze triac zal ik van de PCB verwijderen.

Nog een Triac van een iets ander type (ACS102) zit ook op die T2 lijn maar die lijkt nog in orde. De codering die erbij staat is 'SAB' en hij lijkt naar een kastje onderin de collectorbak te gaan waarin enkele kunststof tandwieltjes zitten die je met de hand niet kan draaien... een of andere timerklok ofzo?

Vreemd is ook dat er op de twee pinnen naar de hoofdmotor af en toe een tijdje 220v staat maar dat de motor zelf niet draait, ook niet bromt, helemaal niets.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu