Clixon/klixon voor kickspace

DaKo

  • #1
Hallo,

Ik wil mijn kickspace wat eerder laten inschakelen (vanuit fabriek: 43 graden) ivm de lagere temperaturen die ik mijn cv-systeem instuur. Idealiter moet deze aanslaan als de temp is opgelopen tot 35 graden, en afslaan bij 25 graden. Ik denk hiervoor de bimetaal thermostaat (wordt volgens mij ook een Clixon of Klixon genoemd) te moeten/kunnen vervangen. Dat zou een NO type moeten zijn. Maar ik zoek me suf op internet, ik kan deze niet vinden met open 35 en dicht 25. Weet iemand of deze überhaupt bestaan?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
aanleg theemostaat monteren op de aanvoerbuis
 

DaKo

  • #3
Dank, moet even kijken hoe dat werkt. De beschrijvingen op internet zijn niet geweldig. De aanlegthermostaat klem je op de leiding, en het netsnoer van de kickspace sluit je aan op de thermostaat? Of alleen de draad die geschakeld wordt? En ik merk ook dat er zijn die schakelen als de temperatuur zakt, en anderen die juist schakelen als de temperatuur stijgt. Ook daar vind ik niet hele duidelijke beschrijvingen.
 

Auto-Geen

  • #4
Als je wilt gaan hobbyen zijn er in China thermostaatjes te koop met losse ntc voeler. Je kan er setpoint en delta T appart van elkaar instellen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Dat de kickspace pas inschakelt bij 43 graden is niet voor niets. Bij lagere aanvoertemperaturen is de warmteafgifte klein en de kans op tochtverschijnselen groot.
 

DaKo

  • #6
@Mn22 Ik ben mij bewust van dit risico. De kickspace zit in de open keuken, dus niet in de leefruimte. Het is een experiment. Een Klixson is voor een paar euro te krijgen, dus wmb wel te doen als experiment. Zo'n aanlegthermostaat praat je alweer over 3 tientjes, dus al wat minder aantrekkelijk. En als ik de flow in het systeem verhoog, helpt dat ook iets in de warmteafgifte. Overigens is ook zonder deze aanpassing de kickspace al nagenoeg uitgeschakeld. De cv moduleert zoveel terug, dat de watertemperatuur sowieso al laag blijft. Alleen in het geval van sterke opwarming (ochtendstart) doet de kickspace nog echt mee.

Kortom, een beetje experimenteren vind ik niet erg, maar wellicht heb je gelijk en gaat het niet werken.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
Gerelateerde onderwerpen
Houtkachel ventilator en clixon

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu