Houtkachel ventilator en clixon

Tomleeuw

  • #1
Ik heb een houtkachel gekregen een Thermocet elite 6000. Hierin zit een fan en clixon, beide defect. (Getest) in mijn idee is een clixon altijd een nc (normasl gesloten) contact.
Maar dat zou dus betekenen dat de fan bij een temperatuur uitschakeld.

Helaas geen typenummer ofzo te vinden, ook niets op internet gevonden wasr ik wat aan heb. Ik heb een kachel zaak gecontacteerd, masr die helot me niet en zegt alleen dat hij dat onderdeel niet meer heeft.

Mijn vragen:
1, is het inderdaad een nc contact
2, welke temperatuur moet ik nemen
3, kan het kwaad dat ik hem weglaat
4, het doel van de fan is toch dat hete lucht in je huis geblazen wordt.

Thanks
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
"Maar dat zou dus betekenen dat de fan bij een temperatuur uitschakeld. "
Of juist boven een bepaalde temp inschakelt.

Ik kan ze voor veel elite type's vinden, maar niet voor de 6000

3. Kan geen kwaad, het moet zo ontworpen zijn dat ze kapot mogen gaan zonder schade te veroorzaken. Er zal wel meer warmte via de schoorsteen verdwijnen, dus de moeite waard als je hem veel voor de warmte gaat stoken.

Volgens de website van de fabrikant zijn onderdelen voor de 6000 niet meer leverbaar.
 
Laatst bewerkt:

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
als de clixon stuk gaat heb je ook grote kans dat de ventilators het begeven dus of clixon en ventilator aanschaffen of bij niet gebruik de ventilators verwijderen aangezien de ventilator die niet draait de doorstoom belemmert de clixon schakelt de ventilator aan als de kachel op temperatuur is. als je een clixon kan vinden met dezelfde afmetingen meestal gaan ze open rond de 135 graden.of de clixon vergeten ,alleen wordt de kachel gevoeliger met het opstoken , en wacht je te lang dan heb je de ventilators weer stuk, dus als er een ventilator inzit hem gebruiken of verwijderen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Tomleeuw

Tomleeuw

  • #4
Ok, ik kan voor beide wel een alternatief vinden, maar dan moet ik toch een no contact hebben voor de klixon? dus schakelen op temperatuur
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu