Clicklaminaat leggen in twee ruimtes

Burnafter

  • #1
Beste mensen,

Binnenkort ga ik clicklaminaat leggen in mijn nieuwe huis. Hierover heb ik wat vragen. Om het duidelijk te maken heb ik op een schrijfblok wat schetsen gemaakt en deze gefotografeerd. Beetje knullig, maar het komt wel over :).

Op de eerste foto zie je het bovenaanzicht van de kamer. Aan de linkerkant zitten ramen, dus ik ga het laminaat leggen van links naar rechts.



Hieronder zie je hoe ik dan begin met leggen in de linker bovenhoek van de kamer. Dat gaat heel lang helemaal goed totdat ik in het bredere gedeelte van de kamer kom. Dat zie je in de derde foto.



Stel dat ik bij het brede gedeelte uitkom en dat de laatste lamel van het smalle gedeelte niet helemaal past. Dan moet ik een lamel over de lengte afzagen. Geen probleem. Maar wat ik niet snap is, hoe moet ik dat nou netjes aan laten sluiten om het gedeelte dat ik ga leggen in 'gedeelte 2' van de kamer (rechts op de tekening).
In mijn beleving moet ik dan dat gedeelte eerst leggen, aansluiten op het brede stuk (beneden in de tekening) en dan het stuk rechtsbovenin de tekening pas zagen. Volgen jullie me nog? :p

Wie kan me uit de brand helpen? Alvast bedankt voor jullie suggesties!

 

Tiho

  • #2
Waarom begin je niet onderin?
 

Burnafter

  • #3
Dat is een mogelijkheid. Sterker nog, dat is juist de oplossing voor dit punt. Echter, dit is niet de feitelijke plattegrond van m'n huis. Deze situatie gaat zich ook voordoen op een andere plek, ook als ik onderaan begin met leggen.

Ik heb het probleem dus een beetje 'uitgekleed' om het hier aan de kaak te stellen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4

Als je hier begint. Wel even goed uitmeten met de muur die er tegen overstaat.
Hou in de gaten hoe parallel deze aan elkaar staan.
 

Burnafter

  • #5
Kun je die wat toelichten? Deze volg ik even niet :)
 

Dickdale

  • #6
Als ik jou was, dan zou ik beginnen in de rechter ruimte bij A. Die zou ik leggen tot B, waar de ruimten bij elkaar komen.

Dan ga je bij B kijken hoe je uit komt ten opzichte van muur C. Vanaf muur C begin je met leggen naar B. Mocht dit niet uitkomen, wat zeer waarschijnlijk zal zijn, dan kijk je naar het verschil wat je overhoud tussen de twee planken. Dit verschil zaag je af en leg je bij muur C, dan sluit het stuk van de linker ruimte aan op de ruimte rechts. En dan leg je de rest. Het is even puzzelen, maar zo heb ik zelfs 4 ruimten met elkaar verbonden...
 

Dickdale

  • #7
 

Piet48

  • #8


Meet wel eerst of A parallel loopt met D , en als je met een hele baan begint berekenen hoe je dan bij D uitkomt, misschien moet je wel met een halve baan beginnen.

Gr. Piet
 

VeroNL

  • #9
Ik zou gewoon bij de langste zijde (D) beginnen. Zo doe ik 't zelf tenminste altijd.
Alleen even goed de afstanden opmeten tussen A-D, B-D en C-D en delen door de breedte van de laminaatdelen. Zorg dat je bij A,B en C goed uitkomt met de 'breedte' van het laminaat. Dus niet dat je ergens een stripje van een centimeter aan moet leggen of zo.
Met een beetje geluk hoef je de de laminaatdelen aan de D-kant dan niet in de breedte in te korten. Scheelt je in dat geval ook weer werk, omdat je als je bij bijvoorbeeld A zou beginnen, je de breedtes in moet korten bij B, C en D.
Ook even meten of de 'lange zijdes' parallel lopen ten opzichte van elkaar, dat is niet altijd het geval.
 

Kasperht

  • #10
Ik ben het met VeroNL eens: ik heb in een vergelijkbare situatie ervoor gekozen bij het meeste brede punt te beginnen (hier D) en voordat ik begon met leggen alles goed uit te meten: meten = weten. En een half uurtje meten, uittekenen en rekenen bespaart uiteindelijk meer dan een half uur bij het leggen.
 

Dickdale

  • #11
Persoonlijk zou ik ook bij D beginnen. Tenzij het niet anders kan...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu