Circulatieleiding CV zonder boiler

Aircon

  • #1
Afgelopen voorjaar is onze installatie met boiler en circulatieleiding met een tijdgeschakelde pomp vervangen door een CV zonder boiler, die op aanvraag warm water produceert.
De aanwezige circulatieleiding is (zonder pomp) in gebruik gebleven en aangesloten op de warmwatertoevoer, omdat het niet duidelijk was hoe de leidingen lopen. Nu duurt het 3 minuten voordat er warm water uit de kranen komt, hiermee verspillen we veel water en energie.

Eigenlijk had de installateur denk ik voor een goede oplossing moeten zorgen. Zij hadden met warmtecamera het verloop van de leiding in kaart kunnen brengen. Maar dat kostte natuurlijk meer tijd,

Ik heb zitten googlen en daarbij enkele ideeen opgedaan (toepassen van een doorstromer misschien en nu net lees ik een idee om met warmtecamera de leiding in kaart te brengen en dan af te doppen hoewel ik niet weet waar, moet dan mogelijk bij alle tappunten terwijl de leiding in de muur is weggewerkt),

ik weet niet goed wat nu de juiste keuze is. Hopelijk kan hier iemand mij van advies voorzien!
 

ADDave

  • #2
Hoe kan je nog een circulatieleiding hebben als je geen boiler meer hebt?
Waar zit hij nu op aangesloten?
Hij hoort na je laatste tappunt verwijderd te worden als hij niet meer in gebruik is.

Volgens de norm is de maximale leidingwachttijd 35 seconden. Je moet er dus wel wat mee.

Jouw installateur had dit ook kunnen weten en hoort een installatie achter te laten volgens NEN1006.
Dat is hier zeker niet het geval.
 

Aircon

  • #3
BEdankt voor je reactie!
Die circulatieleiding was idealiter afgesloten, maar het zit natuurlijk weggewerkt in muren en plafonds wat het moeilijk maakte.
Nu is die leiding aangesloten op de warmwatertoevoer vanuit de CV, en wat nu volgens mij dan gebeurt als wij tappen is dat eerst die hele leiding wordt afgetapt en gevuld met heet water vanuit de CV en het hete water dus pas bij het tappunt komt als al het aanwezige water in die hele leiding is afgetapt. Dus wel veilig voor wat betreft legionella, maar een hoop verbruik van water, plus de gehele leiding zit nadien vol met heet water wat niet gebruikt gaat worden. Dat is altijd het geval, maar die circulatieleiding voegt nogal wat onnodige volume toe.

Ik heb de installateur maar even gebeld met de vraag of ze hier naar kunnen komen kijken, zij kunnen vast met warmtecamera onderzoeken hoe eea loopt en een goede oplossing hiervoor maken. Zo niet, dan zal ik de NEN kaart eens opgooien :P
 

ADDave

  • #4
Het is dus als een soort ringleiding weer aangesloten begrijp ik.
Vroeger mocht dat wel, maar is inmiddels al jaren verboden.

Ik zou je installateur toch maar terug laten komen om het op te lossen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Die circulatieleiding met pomp zat er niet voor niets. Ook wanneer je de circulatieleiding onderbreekt en het restant maar via een zijde voedt, zul je te maken hebben met lange wachttijden.
 

Aircon

  • #6
Had er in dat geval dan het beste een boiler terug gekomen met handhaving van de circulatieleiding? en is het niet zo simpel als de circulatieleiding afdoppen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Je kan hem als booster aansluiten.
Of het volgens de norm mag weet ik niet.

Je plaatst de pomp terug en sluit hem zo aan dat deze aan gaat als er water getapt word, en dat deze uit gaat als de leiding voor de pomp heet genoeg is.
De uitgang van de pomp zet je op de koudwater ingang van de ketel.

Je hebt dus wel een regelaar nodig die tapvraag ziet en temperatuur op de pomp kan meten.

Zodra je tapt zal de pomp het koude water uit de leidingen trekken en daardoor de wachttijd verkorten, na tapvraag loopt de pomp en ketel nog even door als.de vraag kort was om de gehele leiding heet genoeg te krijgen.
Als de vraag lang genoeg duurt zal de pomp eerder stoppen omdat het circuit op temperatuur is.
Voordeel is dat de gehele leiding op temperatuur komt om legionella uit te roeien en de circulatie niet onnodig lang draait en de taptijden berkort worden.

Ik weet alleen dus niet of de normen dat toelaten.
 

Aircon

  • #8
Dat is wel een zeer intelligente oplossing, bedankt voor het meedenken! Ben benieuwd of iets dergelijks ook goed te implementeren valt. Ik zal het in ieder geval meenemen in het overleg met de installateur wanneer deze komt.
Als alternatief dacht ik eventueel een elektrische doorstromer te installeren net achter waar de circulatieleiding op de warmwateruitgifte van het toestel aangesloten zit. Dan pikt die doorstromer al het koude water op en verwarmt dit onmiddelijk en stopt zodra het warme CV water arriveert.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Ik lees er nog eens overheen en nu begrijp ik hoe het is aangesloten. De circulatiepomp injecteert nu het joude retourwater in de warmwaterleiding net na de ketel. Je afgaande warmwaterleiding vanaf de ketel is dan mengwater bestaand uit koud retourwater uit de circulatieleiding en warmwater van de ketel.

Dit gaat nooit werken en staat garant voor lange wachttijden. Zet de circulatiepomp maar eens uit, waarschijnlijk werkt het dan al beter.

Om dit probleem op te lossen, moet je de circulatieleiding na de aansluiting naar het meest ver gelegen tappunt doorhalen en afsluiten. Alternatief is het alsnog plaatsen van een voorraadboiler en de circulatieleiding herstellen. zoals het oorspronkelijk was.
 

ADDave

  • #10
Er is al geen circulatiepomp meer. Het is nu gewoon een doorverbonden ringleiding. Dat werkt niet en mag ook niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu