Check aanleg afvoer badkamer / locatie beluchter plaatsen

ArjanArjan

  • #1
Hallo,
In de huidige situatie in badkamer heb ik geen ontluchtingsleiding. Aangezien we nu een douchedrain krijgen ben ik (na lezen op dit forum) bang dat bij doorspoelen van het toilet de drain zal leegtrekken. Met de huidige sifons op bad en wastafels gaat dat goed.
Het toilet zat in oude situatie praktisch op de plek van de standleiding. Deze wordt nu iets verplaatst, zie schetsje hieronder. Idee waar ik mee speel is om achter de koof van het toiletreservoir een beluchter 75mm te plaatsen (ik kan er later nog wel bijkomen). Alternatief zou zijn om een beluchter voor de sifon van de wasbak te plaatsen, maar is dat qua diameter voldoende om niet de drain leeg te trekken?

Ik hoor graag jullie op- of aanmerkingen / tips?

20201220_192633.jpg


Groet,
Arjan
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Binnen de eerst meter van toilet mag geen aansluiting komen.
en als je een liggende 110 buis plat op vloer legt die heeft een hoogte tot de hart 55mm en als je de leiding op laat lopen voor je drain dan zit je hart aansluiting drain op zeker 7cm.
Je kunt beter een aansluiting maken direct op de standleiding.
Ook kan je een losse beluchter niet weg bouwen moet toegankelijk zijn.
 

ArjanArjan

  • #3
Zou dan een kleine beluchter op de wasbak een oplossing kunnen zijn?
 

Dimkal

  • #4
Het toepassen van een beluchter doe je alleen als je afvoersysteem niet goed is uitgevoerd. Je kunt beter kijken naar een oplossing die wel voldoet. Alles wat je anders bedenkt dan wordt voorgeschreven gaat met veel geluk misschien goed werken maar misschien ook niet, die vraag zal niemand je hier goed kunnen beantwoorden. Is de standleiding (rode punt) wel belucht door het dak?
 

ArjanArjan

  • #5
Nee er is nu geen beluchting door het dak, en dat is juist de reden dat ik twijfels heb en hier de vraag heb gesteld en benieuwd was naar jullie inzichten.(volgens mij is de beluchting hier dus niet juist uitgevoerd)
 

Dimkal

  • #6
Oke dat maakt het erg lastig. Een toilet duwt/trekt per liter water 30ltr lucht mee. Voor een toiletspoeling dus 180 liter. Daarom is een beluchter niet voldoende, ook zal dit punt moeten kunnen ontluchten voor overdruk en dat gaat niet zonder een ontspanning via het dak. Als je het goed wil doen heb je echt een ontspanning via het dak nodig. Alle ander oplossingen heb je een grote dosis geluk nodig om dit te laten werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu