Chaos in de verdeelkast

Status
Niet open voor verdere reacties.
Heb een huis gekocht gebouwd in 1964. De electrische installatie is een chaos. Sommige groepen zijn te zwaar belast. Lichtpunten en wandcontactdozen zitten door elkaar in dezelfde groepen.

De verdeelkast is wat magertjes: 12 automaten, waarvan 3 ongebruikt. Geen lekstroomschakelaars.

Wat me het meest verbaast is het feit dat er groepen aanwezig zijn waarop twee automaten in serie zitten (vermoedelijk één op de fase en één op de nul) . Als je dus één van beide uitzet gaat de groep spanningsloos. Wat kan de zin zijn van een tweede automaat in dezelfde groep als er toch maar één als eerste uitschakelt? Die situatie komt bij twee groepen voor. Ik heb dus slechts zeven groepen alhoewel er twaalf automaten beschikbaar zijn.

Ik wilde de stopcontacten en de lichtpunten graag volledig gescheiden houden. Daarvoor dacht ik nieuwe leidingen te leggen (met aparte aardlekbeveiliging waar nodig) voor alle stopcontacten en de bestaande leidingen te behouden voor de lichtpunten. Het vervangen van de bekabeling voor verlichting zie ik niet zitten omdat ik daarvoor de plafonds moet open breken, die wil ik liever niet beschadigen. Dat scheelt weer aan stucwerk.

Graag uw advies, vooral voor wat die groepen met "dubbele" automaten betreft.
 
Eerst maar eens een paar foto's, ik hoor nl.geen echt heel schokkende dingen.
2 automaten in serie zoals jij die noemt kunnen ook heel goed gewone automaten zijn die bestaan uit 2 modules o0f kook groep automaten.

welk land spreken we hier over?
 
In NL horen zekeringautomaten 2 polig uitgevoerd te zijn. De fase beveiligd en de nul geschakeld. Tevens hoeven lichtgroepen in NL niet gescheiden te zijn van de wcd'en of hebben we het hier over BE? Misschien kun je eens een foto van de groepen kast plaatsen, kunnen we eens kijken wat voor chaos je bedoeld.
 
Ik woon in BE (België)

Het zijn enkelpolige automaten, ik kan ze er afzonderlijk uit trekken.

Een foto van de kast heb ik niet. Die kan ik wel maken als ik een van de volgende dagen er naartoe ga. Het is een eenvoudig meterkastje. Slechts één rij van 12 stuks enkelpolige automaten, waarvan drie ongebruikt. De negen gebruikte bedienen zeven kringen.

Dubbelpolige automaten ken ik van mijn vorig huis, dat ik nog steeds (tot volgende maand) bewoon. Daarvan is de electro door de vorige eigenaar vernieuwd zoals het hoort. Het nieuwe huis heeft dan weer andere voordelen.

Het meest "schokkende" is dat één groep tegelijk 8 wandcontactdozen + 7 lichtpunten bevat; dat alles verspreid over verschillende kamers en etages.

Aarding is alleen aanwezig in de keuken en de badkamer, daar valt mee te leven. Als ik nieuwe stopcontacten aanleg wil ik die graag altijd met aarding; of is dat overdreven?

Koken gebeurt nu op gas. Dat wil ik electrisch in mijn nieuwe keuken (inductieplaat + oven + aparte magnetron). Er komt ook een grote koelkast, wasmachine, linnendroger, en vaatwasser. De meterkast moet dan wellicht worden vervangen. Het identificatieplaatje vermeldt nu: 40 A. Dat lijkt me te weinig. De hoofdleiding levert 380V (3F). Maar dat heb ik wellicht niet nodig.
 
40A hoofdafzekering is voor een normaal woonhuis ook niet uitzonderlijk weinig lijkt me. Ik ben geen kenner op het gebied van Belgische normen maar een nieuw kastje met iig aardlekschakelaars erbij lijkt me geen overbodige luxe. Laat eea dan gelijk volgens de huidige Belgische normen doen. Nieuwe stopcontacten aarden lijkt me ook verstandig. Neem ze wel per ruimte gelijk allemaal mee dan.
 
Hier een huis uit 1970, ook in BE. Ook hier was de elektrische installatie een puinhoop (ook van die enkelvoudige automaten). Het huis zelf (stopcontacten en verlichting) zat verdeeld over slechts 2 groepen. Verder nog krachtstroom voor het fornuis, een groep voor de verwarming en een paar groepen voor werkplaats en buiten. Ook zat er geen aardlek in.

Uiteindelijk de volgende dingen gewijzigd :
- de hele kast eruit en een nieuwe kast met dubbelpolige automaten en aardleks erin
- extra keukengroep aangelegd
- extra groep voor wasmachine
- extra groep voor 2 diepvriezers
- aardingspen laten slaan

40 A driefasen lijkt me veel voor woonhuis alleen. Hebben hetzelfde hier waarop in de werkplaats alleen al 7 machines op krachtstroom draaien. Verder oven en kookplaat op krachtstroom, wasmachine, droger, vaatwasser, combi microgolfoven, waterkoker, ...
 
Ik raak er niet uit.

Op de meter zelf staat 40 A, maar op de meterkast plakt een sticker 10 A. En in het kastje van de hoofzekeringen zitten 3 automaten 25 A.
 
Wandcontactdozen en lichtpunten op 1 groep is vrij normaal (tenminste in NL), ook de verdeling over meerdere etages is geen probleem en zelfs handig als er aardlekschakelaars komen (dan zet je (als je ze slim aansluit) niet de hele verdieping in 1x in het donker bij een aardlek).

Gr. Richard.
 
The headhunter schreef:
De meter mag maximaal 40A doorvoeren.
de eindgroepen mogen maximaal 10A zijn.
en je hoofdzekering is 25a.
Daarmee kan ik dus geen zware keukentoestellen (oven, kookplaten, vaatwas etc.) installeren.
 
Ik dacht dat je schreef 3x25A hoofdzekeringen. Dat is dus totaal 3 x 25Ampere x 230Volt = 17250 Watt. Rekening houdend met een gelijktijdigheidsfactor van 0,7 mag je dan ruim 24 kW aan apparatuur aansluiten.
 
De topicstarter duidt op het probleem dat zn groepen PER STUK begrenst zijn op 10a... daar heeft ie een punt. Kan het totaal misschien wel 24kW mogen zijn, als je een apparaat hebt wat 3500 watt trekt, heb je een probleem.

Gr. Richard.
 
Dacht ik ook. Mijn huidige kookplaat is afgezekerd met 32A. Als ik die mee verhuis moet ik eerst de electriciteitsmeter laten aanpassen.
 
Kijk of de kookplaat geschikt is om op 3 fase aan te sluiten (aansluitschema), dan lukt het meestal wel op 3x16A mits de bedrading daar ook voor geschikt is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan