Cevax thermostaat VAG5000 probleem

Rheesbeen

  • #1
Beste,
Er zijn al meedere topics over dit type thermostaat maar voor zover ik kon vinden nog geen antwoord op specifieke probleem wat ik momenteel heb.
Wij hebben anderhalve week terug de sleutel van ons nieuwe huis gekregen. Het gaat om een relatief nieuwe vrijstaande woning (2006) die verwarmd wordt met vloerverwarming (beneden/badkamers) en radiatoren op de slaapkamers.
De opstelling is nogal complex: De ketel (Itho Daalderop Combifort 38/80+ uit 2006 met vernieuwde binnenkerel uit 2019) met een Daalderop Monosolar Zonneboiler staan in een kleine Cv ketelruimte en daar is ook een Cevax VAG5000-Basic Weersafhankelijke ketelregelaar geplaatst. De radiatoren hebben allemaal een themostaat knop en beneden in de woonkamer hangt een Honeywell chromotherm 4. Volgens de CV monteur is dit een "comfortabele" opstelling aangezien er een ringleiding is die continue verwarmd wordt (warmer naarmate buitentemperatuur daalt) en daardoor kan je ruimte onafhankelijk van elkaar verwaremen.
Momenteel wordt het beneden niet warmer dan 18-19 graden en dat lijkt te komen omdat er geen warm water de vloerverwarming in gaat (watertemp is maar 20-25 graden in het systeem). Ik dacht eerst dat er een issue met de pomp was, maar die lijkt gewoon te werken en de themostaatknop voor de vloer staat op ongeveer 38 graden. De leiding voor de themostaat lijkt goed warm te zijn. Gisteren is er een monteur langs geweest en die geeft aan dat de Cevax van de leg is en verkeerd staat ingesteld (mogelijk omdat de stroom tijdelijk was uitgeschakeld tijdens klussen), waardoor er een ringleiding niet voldoende opwarmt. Echter, doordat het klepje van de Cevax stuk is kon hij hem niet opnieuw instellen. Er komt nu een gratis vervanging naar mij en volgende week komt de monteur opnieuw langs om de Cevax in te stellen.

Het is mij inmiddels gewoon gelukt om de instellingen (tijd e.d.) goed te zetten maar ik blijf met het probleem dat de vloerverwarming niet warmer wordt terwijl de radiatoren het wel gewoon doen, maar ik kan de exacte oorzaak niet achterhalen. Een van de dingen die wellicht een rol speelt, is dat de Cevax de binnentemperatuur meet in het CV hok, die nogal warm is (25 graden). Wellicht dat hij daardoor geen trigger geeft om het verwarmingssyteem verder op te warmen. Echter zouden de vorige bewoners er dan ook last van moeten hebben en daar heb ik niets van gehoord.

Heeft er iemand tips/evaring met deze opstelling? Ik vind het nogal een complex systeem en nijg erna om alles te vervangen voor een Tado of iets dergelijks...
 

Ceeshobby

  • #2
Is het mogelijk om de Cevax buiten de cv ruimte te hangen.
 
  • Like
Waarderingen: Rheesbeen

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Als de radiatoren wel heet genoeg worden lijkt mij dat de thermostaatkraan van de vloerverwarmingverdeler vast zit waardoor er niet voldoende water heet water in de set kan komen.

De Cenvax staat toch niet ingesteld als ruimte regeling je kan alleen nog even kijken of er een compensatie is ingeschakeld met de Cenvax als thermostaat.
 
  • Like
Waarderingen: Rheesbeen

Rheesbeen

  • #4
Dank voor de reacties.
Verplaatsen van de Cenvax is lastig; hij zit direct aangesloten op de CV ketel in dezelfde ruimte, volgens mij is dat ook per definitie geen juiste plaats aangezien die kleine ruimte continue warmer is dan de rest van het huis vanwege het stoken van de ketel.
Radiatoren zijn inderdaad gewoon warm en lijken ook warmer dat de water temperatuur die de Cenvax aangeeft voor het CV systeem (38 graden)... Ik heb geen thermometer maar kan de leidingen maar kort vasthouden. Als deze 38 graden zouden zijn, dan zou ik ze prima vast kunnen houden. Of hij als ruimte regeling / compensatie staat ingesteld weet ik niet, dat kan ik niet in de handleiding terugvinden.

Wat betreft de vloerverwarming: Er zit een thermostaatknop knop (links) en een kastje met een klep? rechtsonder. Dat kastje hoor ik bijna nooit; maakt best veel geluid als deze openstaat? en ik denk dat deze via de thermostaat in de woonkamer wordt aangedreven?
De leidingen onder en boven het kastje zijn warm en volgens mij ook boven de 38 graden die het CV systeem aangeeft. Vanaf de thermostaatknop lijken de leidingen minder warm, maar ook als deze helemaal open/los gedraaid is, is er geen verandering in de water temperatuur (rode wijzer blijft tussen 20-25 graden). Volgens de monteur was die knop en de pomp in orde.
Het is inmiddels doordat ik de tijd van de Cenvax heb gewijzigd wel 20 graden, maar toch vreemd dat de opwarming van het systeem zo lang duurt door de lage water temperatuur. Het duurt nu een paar uur voordat benedenverdieping van 19 naar 20 graden gaat.
Vanmiddag komt de monteur opnieuw langs, dus ben benieuwd wat die gaat doen.


IMG_1503.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu