Cementdekvloer vochtig houden

Robbert88

 • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een vraag met betrekking tot een cementdekvloer.

Deze is ca. 6 a 7 cm dik met daaronder vloerverwarming.
Het advies was om de vloer morgen iets vochtig te houden door licht met de nevelstand van de sproeikop te sproeien.

Ik lees nu ook dat de vloer nog afgedekt kan worden met bijvoorbeeld stucloper of ander dampdicht materiaal om zo de cementdekvloer vochtig te houden en niet te snel te laten drogen. Echter staat er niet bij hoe lang deze dient te blijven liggen.

Mijn vraag is nu hoe lang de stucloper moet blijven liggen om de cementdek zo goed mogelijk droog en hard te laten worden.

Iemand enig idee? Ik hoor het graag :)

Klusgroeten,

Robbert
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
  Volledige versteeningstijd van cement is 28 dagen zolang er vocht aanwezig blijft. Gemiddeld genomen droogt het 1cm per week. Als je de stucloper 1 a 2 weken laat liggen is dit prima. En daarna laat je het verder drogen zonder stucloper.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Tussen uitharden en opdrogen zit een groot verschil.

  De eerste 6 dagen zijn cruciaal voor het uitharden van de cement dekvloer.
  Je kunt de vloer een dag na het aanbrengen een beetje natspuiten, en dan plastic folie er op leggen, zodat het vocht niet verdampt.
  Na een dag of 6 is de cementdekvloer voldoende uitgehard, en kan het plastic er vanaf, en kan de vloer opdrogen zonder risico van verbranden van de specie..
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Als het binnen is, is folie niet nodig. Gewoon een paar dagen de ramen dicht houden. De luchtvochtigheid zal hoog genoeg zijn.
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
  Dat daar verschil tussen zit hoef je mij niet uit te leggen. Tijdens het uitharden komt het droogproces ook op gang, door de hydratatie warmte ontwikkeling. En daarnaast speelt omgevingstemperatuur ook mee. De eerste paar dagen verloopt het reactie proces inderdaad het snelst. Doordat vocht uittreed komt er cementsteen in de plaats. Als het langer afgedekt kan dan een goede week is dit alleen maar mooier.

  Ramen en deuren gesloten houden help enigzins maar dan moet je nog wel enkele dagen nabevochtigen. Daarom is Afdekken gemakkelijker
   

  Ralph

  • #6
  Bij een zwevende dekvloer is afdekken zo'n beetje de grootste fout wat je kan maken. De randen langs de muren zullen sneller drogen en de vloer omhoog trekken met name bij de hoeken.

  Zolang de specie nog donker ziet is er geen verbranding, zie je licht grijze plekken kan je de tuinslang er even op loslaten.

  Licht ventileren zou ik doen...doe ik altijd :mrgreen:
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Gewoon nathouden
  dag twee kan je het zo nodig flink verzadigen met water als de verdere droogtijd niet belangrijk is

  Als je snel de afwerking er op wilt kan je beter de nevelstand blijven gebruiken.
  na de verharding moet het restvocht namelijk wel drogen
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  De eerste drie dagen zijn het belangrijkst bij de uitharding van cement. Daarna kan je beter beginnen met drogen van de vloer. Dus afdekking verwijderen en goed ventileren.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu