Capaciteit van radiatoren te groot voor de ketel

Debock

  • #1
Kan iemand mij uitleggen wat de consequentie is als de capaciteit van radiatoren te groot voor de ketel is?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
De ketel kan het benodigde vermogen voor het opwarmen van de installatie
niet leveren, en zal daardoor continu of veel te vaak branden én op een hoge temperatuur.
Het rendement zal daardoor niet optimaal zijn.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Of je kunt door het groter verwarmende oppervlak stoken op een lagere temperatuur waardoor HR vermogen wel optimaal benut wordt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Dat klopt, als radiatoren in verhouding te groot zijn dan wordt het rendement beter.

Misschien kan Debock nog eea toelichten?
Betreft het hier een situatie waar de ketel te klein is voor de installatie
of
De ketel is in principe groot genoeg voor de installatie, maar de radiatoren zijn overbemeten voor de ruimten.
 

Bernhard

  • #5
De radiatoren worden geselecteerd op het warmteverlies van een vertrek.
Het warmteverlies bij bv -10grd buitentemperatuur is bv berekend op 3000w/h dan moet de radiator ook 3000w/h aan warmte leveren.
Als de capaciteit van alle radiatoren groter is dan de ketel capaciteit zal bij -10grd buitentemperartuur de woning niet op 20grd komen.
Als op dat moment de radiatoren selectief ( niet gelijktijdig ) gebruikt worden kan de temperatuur van 20grd mogelijk wel gehaald worden.
De hoogste capaciteit is nodig s'ochtends tijdens het opwarmen vanuit de nachtverlaging, ongeveer 10%. Als er bij 10grd buitentemperatuur geen nachtverlaging wordt toegepast is er minder ketelcap nodig.
Gedurende 90% van het stookseizoen is de benodigde ketelcap minder dan 50%. mvgr Bernhard
 

Monteur Bert

  • #6
Een radiator kan een hoeveelheid warmte leveren bij een bepaalde watertemperatuur. Zijn capaciteit dus.
Wanneer de radiator(en) zijn overbemeten zal de door de thermostaat gevraagde temperatuur in een kortere opwarmtijd bereikt kunnen worden en de ketel eerder uitschakelen.
Dat kan zich (na enkele uren) uiten in een lagere radiator temperatuur in het onderste deel. Verder zijn er geen gevolgen.
Je zou mogelijk de watertemp. kunnen verlagen.

De ketel is qua max. capaciteit afgestemd op de betreffende ruimte(s) en de thermostaat schakelt. Of die warmte nu wat sneller of minder snel wordt overgedragen in de ruimte maakt globaal geen verschil. Bert.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Maar wie heeft er nu gelijk?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #8
Ik denk dat het verhaal van Bert het meest in de buurt komt, simpele
feit is dat de cv-ketel niet harder kan stoken, dus daar merk je geen
verschil, uiteindelijk zullen de radiatoren gewoon warm worden en de
kamer opwarmen, sneller of langzamer....ach, dat loopt wel los, echter
waar ik dan weer aan zit te denken:
Als er een overcapaciteit is in de woonkamer, dan word dus de woonkamer
sneller warm als de rest van het huis, dus gevolg is dat de andere ruimtes
achterblijven in temp..

Dus ik vermoed dat dat het grootste merkbare gevolg zal zijn, al hebben
alle opmerkingen wel een kern van waarheid..... :mrgreen:
 

Bernhard

  • #9
Een CV-installatie met een te kleine ketel zal bij max warmtevraag, bij -10grd buitentemperatuur, de woning niet warm krijgen. De ketel zal niet de max. temperatuur halen. De max CV-watertemperatuur die de ketel kan leveren is afhankelijk van het tekort aan capaciteit. Bij een ketel die 50% te klein is zal de watertemperatuur max 45-50grd worden. mvgr Bernhard
 

StefanD

  • #10
Naar mijn mening is het niet zo interessant of de capaciteit van radiatoren groter is dan die van de ketel.
Wat wel belangrijk is, is dat de capaciteit van de ketel groot genoeg is voor de woning. Als de ketel te klein is, dan zul je je woning bij koud weer niet warm kunnen krijgen.

Er is ook niet zoiets als de capaciteit van een radiator: de capaciteit is afhankelijk van de aanvoertemperatuur van je CV ketel. Als je op 90 graden stookt dan heeft een radiator een veel hogere capaciteit dan wanneer je op 60 graden stookt. Dit is ook meteen een voordeel van grote radiatoren: Je kunt met een lagere temperatuur stoken, waardoor je CV zuiniger is. (Zoals eerder gezegd)

Wat ook belangrijk is, dat is ook al eerder gezegd, is dat je systeem wel in balans is: als je in de woonkamer een heel grote radiator hebt en je hebt daar ook je thermostaat, dan zal de woonkamer snel warm worden, terwijl de rest van je woning niet warm genoeg wordt. (De thermostaat zet de ketel immers uit als de woonkamer warm is.)

Ik zou op een radiator die relatief groot is wel een thermostaatkraan zetten om te voorkomen dat de ruimte waar de radiator hangt te warm wordt. Groot voordeel van zo'n combinatie (grote radiator met thermostaatkraan) is dat je de ruimte snel op temperatuur kunt krijgen, waarna de thermostaatkraan ervoor zorgt dat de ruimte niet te warm wordt. (In feite verlaagt de thermostaatkraan dan de capaciteit van de radiator)

Ideaal is volgens mij een weersafhankelijk ingestelde installatie met overal relatief grote radiatoren met per ruimte een eigen thermostaat. Je kunt dan elke ruimte onafhankelijk regelen en door de grote radiatoren wordt het ook nog eens lekker snel warm.
 

Bernhard

  • #11
Een radiator met een benodigde cap van 3000w/h blijft bij max belasting altijd 3000w niet meer en niet minder. De cap van een radiator wordt bepaald door het warmteverlies van een vertrek en niet door de watertemperatuur. De watertemperatuur bepaald de grootte/afmetingen van een radiator. Mvgr Bernhard
 

Flat4ever

  • #12
Bernhard, helaas klopt er van uw voorgaande post erg weinig.

De warmtestroom van een radiator is afhankelijk van de temperatuur in de ruimte en de temperatuur van het water. Hoe groter het temperatuurverschil dus te groter zal de warmtestroom worden. De warmtestroom word gegeven in Watt waarvan de eenheid Joule per seconde is. De door u aangegeven W/h zou dus een Joule per seconde kwadraat eenheid hebben. Dit is dan toename in afgegeven vermogen, met andere woorden: hoe snel neemt de warmtestroom toe van bijvoorbeeld 100 naar 200 Watt.

Er wordt bij radiatoren altijd gerekend met de temperaturen van het cv water, de omgevingstemperatuur en het benodigde vermogen door het warmteverlies in het vertrek. Afhankelijk van die factoren kan een geschikte radiator gevonden worden.
 

Bernhard

  • #13
Flat4ever ik denk dat jij het niet snapt. Vermogen is en blijft vermogen.
je selecteerd een radiator met een cap die gelijk is aan het warmteverlies van de ruimte. Als het warmteverlies van de ruimte 3000w/h is selecteer je een radiator die 3000w/h afgeeft. Je kan een radiator van 3000 watt selecteren bij bv 60grd watertemperatuur en bij 90grd of elke andere watertemperatuur en het blijft 3000watt/h. Alleen de grootte van de radiator veranderd de ene radiator geeft de 3000watt bij 60grd en de andere radiator bij 90grd watertemperatuur. mvgr Bernhard
 

Flat4ever

  • #14
Warmteverlies is gewoon Watt en niet Watt per uur.
Als je even een kijkje neemt in bijvoorbeeld het technisch document van brugman radiatoren dan zie je op pagina 15 een omreken tabel staan waarmee je kan omrekenen welk vermogen (bij de standaard waarden) radiator je nodig hebt om een x vermogen af te geven.
 

Bernhard

  • #15
Flat4ever.
Vlgs jou heb je vermogen nodig en gebruik xvermogen?
Je hebt een radiator nodig van bv 3000w en jij neemt er een van 2500w.
Mijn kennis schiet te kort om dit voor jou duidelijk te maken. Mvgr Bernhard
 

Kacheltje

  • #16
Om wat voor ketel gaat het?

Als het gaat om een moderne ketel zal de ketel terug moduleren waardoor de ketel je installatie helemaal niet meer fatsoenlijk kan aanwarmen.

Heb je een oude ketel die niet naar het verschil van aanvoer en retour kijkt dan blijft je ketel 22 kw leveren ook al sluit je er 100 kw aan radiatoren op aan. De cv temperatuur wordt dan niet meer gehaald.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #17
Grotere radiatoren is geen probleem.
Wat belangrijk is:
- De radiatoren hebben genoeg capaciteit om de ruimtes te verwarmen.
- De ketel heeft genoeg vermogen om de ruimtes te verwarmen.

Als je dus een 20 kw ketel hebt, en 30 kw aan radiatoren, dan is dat niet erg. Als die 20 kw maar wel genoeg is om de woning warm te krijgen.
Hierdoor wordt je rendement alleen maar hoger.
 

Debock

  • #18
Ben een weekje weggeweest vandaar de late reactie
dank voor de info ben alweer een stuk wijzer
prettige feestdagen
grt, de bock
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu