Te weinig capaciteit van radiatoren?

Elwin

  • #1
Ik heb sinds 2 jaar een nieuwbouw tussenwoning, maar heb het vermoeden dat ik te weinig radiatoren heb in de woonkamer/keuken.

Ik heb van alles berekend op internet en kom aan een capaciteit van z'n 11900 watt. Dat zou betekenen dat ik de helft mis aan capaciteit van mijn radiatoren. Lijkt me dat men toch niet zo'n grote fout maakt.
Waarschijnlijk maak ik een fout.

Wie weet hoe het zit?

Woonkamer/keuken 157 kubieke meter.
2x radiator type 33 (800x600)
1x radiator type 22 (900x550)
 

Chathanky

  • #2
Op het internet vind je vuistregels, die zijn gebaseert op oude ongeïsoleerde woningen met de altijd voldoende vermogen garantie. :mrgreen:

In de huidige woningen wordt er een warmteberliesberekening gemaakt en het blijkt dat men vrijwel altijd met een stuk minder het huis warm kunnen krijgen.
Het aanwarmen van een woning duurt dan wel wat langer dan dat je het gewent was van een oude woning berekend met de altijd goed vuistregel. :wink:

Vergelijk het met een Porche en een Polo.
 

Xr8

  • #3
Wellicht een grote nachtverlaging? De huidige woningen heb ik het idee dat de radiatoren vaak niet bij machte zijn om snel een woning op te warmen. Bijhouden gaat vaak wel goed.

Overigens al in vele nieuwbouw woningen grotere en extra radiatoren geplaatst omdat ondanks de mooie berekeningen de woning niet behaaglijk te krijgen was.

Succes.
 

Chathanky

  • #4
Of de berekening was echt mooi maar de uitvoering liet te wensen over. Heb je wellicht toch andermans ellende opgeknapt. :mrgreen:

Kijk voor de gein eens naar die mooie geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Ideaal nu, de isolatielekken springen er mooi uit met de sneeuw. :wink:
 

Elwin

  • #5
Maar een installateur van tegenwoordig, met de huidige nieuwbouwwoningen, welke berekening maakt hij dan in bovenstaand voorbeeld, m.a.w. heeft men een verkeerde berkening gemaakt of niet?
 

Chathanky

  • #6
Zoiets (pagina niet gevonden)

Er zijn meerdere berekeningspogramma`s die meestal gebaseert zijn op de ISSO uitgaven. De NEN heeft een vergelijkbaar model.

Maar zit je nu te klappertanden in huis dan? :mrgreen:
 

Elwin

  • #7
De bovenverdieping blijft zeer kil en wanneer ik het beneden aangenaam wil hebben, moet ik de thermostaat op minimaal 22/23 graden zetten. Voor een nieuwbouw tussenwoning lijkt mij dat hoog.

Wanneer ik de capaciteit bereken van de radiatoren kom ik aan zo'n 5404 watt ipv de berekende 11900 watt. Het verschil is meer dan de helft?
 

Xr8

  • #8
Je zou dan op 35W/m3 uitkomen. Daar kwam ik dus ook op uit en de woning was niet behaaglijk te krijgen. Berekeningen zijn geweldig, maar als je klaagt over de kou verschuilt men zich achter de berekeningen en zit de bewoner in de kou.

Heb de radiatoren vergroot en konden ivm maatvoering uitkomen op 50W/m3 probleem is nu over.

Op de installaties moet altijd bezuinigd worden en is vaak een sluitpost is mijn ervaring. Zo worden er minimale radiatoren ingezet omdat het vaak voor minimaal geld moet. Overcapaciteit is icm een HR ketel ideaal omdat je met een lagere watertemperatuur toe kunt gunstig voor het rendement en mocht je het vermogen eens nodig zijn dan heb je het in ieder geval.

Wellicht is eea waterzijdig niet helemaal lekker en krijgt de ketel te warm water retour, hierdoor zal deze terugmoduleren en niet op gewenst vermogen stoken.

Succes.
 

Chathanky

  • #9
Waarom moet er bezuinigd worden op een installatie?
De kleinste ketels leveren al meer dan een normale nieuwbouwwoning behoeft.
Voor een paar 100 euro aan extra radiatorcapaciteit zal de sluitpost niet wezen.
Als je het met 22 a 23 graden wel warm kijgt ligt het toch niet aan de capaciteit van de radiatoren. Dat het boven niet warm wordt kan velen oorzaken hebben.

De makkelijkste manier is om er even wat zware radiatoren te gaan plaatsen, je bent beter af om de werkelijke oorzaak van je probleem te vinden. En dit kunnen we dan ook niet zomaar op afstand zo aangeven.
 

Xr8

  • #10
Ketel ben ik met je eens, de paar honderd voor de radiatoren is vaak wel waar het om gaat. Zeker als het om meerdere woningen gaat. Foute bezuiniging maar vaak word de installateur wel zover uitgeknepen dat je met dit soort dingen te maken krijgt. Zeker in de huidige tijd.

Heb je toevallig geen tocht? Kan ook problemen geven.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu