Buva meerpuntssluiting probleem

Deleted member 131548

 • #1
Hallo klussers,

Ik zit met het volgende probleem: de deur naar mijn balkon (op het zuiden) met een buva meerpuntssluiting gaat niet meer op slot.
De deur werkt normaal gesproken als volgt: als je hem dichtdoet en de klink dan omhoog beweegt vallen er boven en onder 2 haken in het slot en in het midden ook nog een normale sluiting. Als de klink naar boven gaat kan je normaal gesproken de sleutel verder draaien zodat alles op slot gaat. Dit verder draaien van de sleutel gaat nu niet meer Waardoor de deur niet op slot kan. Nu moest ik de laatste tijd al extreem veel de deur naar binnen trekken ( deur gaat naar buiten open) om het laatste stukje van de sleutel te kunnen draaien. Ik heb de sluitkommen versteld en het probleem ligt bij de onderste haak. Als ik de sluitkom van de onderste haak verwijder gaat de deur goed dicht zoals het zou moeten en kan ik de sleutel omdraaien. Echter met de sluitkom erin lukt dat niet meer. Ik heb de sluitkom ook al op de “maximale stand” versteld, dus wat kan ik nu nog doen? Alvast bedankt voor de hulp. Groeten, Piet
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #2
De sluitkom ietsje opschuiven in het kozijn. Dus sluitkom verwijderen, voorzichtig met kleine houtbeiltel de uitsparing in het kozijn iets groter maken naar de kant waar hij naartoe moet en de sluitkom weer monteren (schroeven wel eerst voorboren). Een eventuele kier die is ontstaan kun je opvullen met kit of plamuur.
 

Deleted member 131548

 • #3
dank voor de reactie vonkentrekker. Is het ook nog een optie om de sluitkom iets te vijlen? Of veroorzaak ik daar andere problemen mee?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Bij sommige type sluitkom kan dit, bij andere niet.
Graag een foto van de sluitkom.
 

Deleted member 131548

 • #5
Hierbij de foto’s

BEB66C77-1D58-45E7-A941-5917EB419E48.jpeg 22610974-5262-42F5-9299-6ACADF474B2E.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #6
Ik denk niet dat hier veel te vijlen valt. Je hebt al niet veel materiaal over om nog te vijlen. Ik zou gaan voor verplaatsen.
 

Deleted member 131548

 • #7
Maar als ik nieuwe gaten moet boren, ben ik dan niet te ver “opgeschoven”? Het zal waarschijnlijk millimeter werk zijn?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #8
Als je het plaatje van de 2e foto weglaat, of andersom monteert, gaat de deur dan wel op slot.
Is de deur zo veel kromgetrokken?
 

Deleted member 131548

 • #9
Ja de deur doet het inderdaad zonder het onderdeel op het 2e plaatje. Hij doet het ook met het onderdeel maar alleen als ik extreem hard aan de deur trek.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Dan is de oorzaak inderdaad de kromming van de deur. Enige oplossing is om ruimte te maken in de sluitkommen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #11
Maak de infrezing van de sluitkom in de kozijnstijl 1 mm breder (naar binnen toe). De kier van 1 mm die dan aan de andere kant ontstaat kunt u opvullen met een plastic stelblokje van 1 mm dik (bijvoorbeeld een glaszetblokje).

Met een scherpe brede beitel en een hamer kom je al een heel eind. Eerst het lijntje waar u wilt hakken in het hout tikken en daarna voorzichtig dieper. Houd de schuine kant van de beitel naar de opening van de sluitkom. De beitel goed haaks houden op het hout, zodat u niet schuin gaat.

De schroefgaten even opnieuw voorboren op de kerndiameter van de schroeven.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #12
Een andere “oplossing” is iets van de onderste schoot af vijlen (indien het type dit toelaat. Ik heb hele dikke massieve haakschoten, maar er zijn ook soorten met dunne en dan kan het niet). Het hoeft maar net een halve mm te zijn. Zorg wel dat de zijkant glad blijft, anders gaat het slot stroef bij het op slot doen. Maar beter is uiteraard de oplossing van het vorige bericht.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #13
Deur draait naar buiten, en bij hard aantrekken gaat deze wel in het slot, de kom moet dus naar buiten. Of je laat het plaatje er tijdelijk uit.
Bij voorkeur niet aan de schoten schuren of vijlen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #14
Inderdaad liever niet aan de schoot vijlen. Gewoon de kom een fractie opschuiven in het kozijn, als je dat precies doet dan komt het straks mooi passend.
 

Deleted member 131548

 • #15
Het verplaatsen van de kom in het kozijn is gelukt en de deur werkt weer goed. Dank voor alle adviezen!
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu