Buitenwerk: blanke lak eraf

Eagles

 • #1
Wij hebben een huis gekocht met hardhouten kozijn, in een donker bruine lak.
wij willen dit graag schilderen in een kleur,
binnenwerk is niet zo'n probleem maar voor het buitenwerk wil ik graag weten hoe we dit het beste aanpakken.
hoe lak eraf krijgen? branden? schuren? krabben?
en wat voor een verf is het meest geschikt?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  U kunt de diverse methoden proberen; met afbijt is ook een mogelijkheid; ik heb de beste (= minst slechte) ervaring met afbranden. Dan schrapen/schuren om pukkeltjes weg te halen.

  De afwerking hangt geheel van de toestand af; bij hout waarin vocht is getrokken: oppassen met een te afsluitende laklaag; beter is een schakelverf of een beits.
   

  Eagles

  • #3
  Dank voor het snelle antwoord ik heb nog een vraag.
  het binnenwerk hebben we laten doen door erkende schilder en dit is alleen goed geschuurd, gegrond en 2 of 3 keer (weet ik even niet meer) wit gelakt.
  is er een goede reden dat ik buiten wel geheel moet verwijderen?
  de lak zelf ziet er nog goed uit, dus geen vocht ofzo. (wij vinden alleen de kleur niet moor ;-))
   

  Fiesiekus

  • #4
  Tja, e.e.a. zou ter plekke door een deskundige even bekeken moeten worden. O.a. de laag die er nu opzit (alkyd/waterbasis) bepaalt welke lak er over kan (op alkyd/waterbasis).

  Maar in principe hoeft een goede verflaag niet verwijderd te worden als de ondergrond ook in orde is. Punt is dat een bruine laag flink wat lagen daaroverheen vereist voordat ie niet meer "doorschijnt". En dan is weghalen misschien wel sneller/efficiënter.
   

  Eagles

  • #5
  Dank nogmaals.
  ik zie dat ik het niet goed heb verwoord in mijn eerste mail - het is een blanke laag die het hout laat zien in een donkere kleur dus geen bruine lak. maar doorzichtig. alleen heel donker van kleur. je ziet wel de houtnerf...
  je merkt wel - ik weet er weinig vanaf!

  maar bedankt - ik ga het toch nog eens navragen.
  we hebben wel iemand laten langskomen, een goede schilder die in zn vrije tijd wilde klussen maar die vroeg heeeel veel geld. (5K) ik heb het idee dat hij er meer werk van wilde maken dan echt nodig is want het hout en lak ziet er volgens mij nog heel goed uit. (op sommige plaatsen iets minder)
   

  Fiesiekus

  • #6
  De kwaliteit is niet te bepalen door alleen visuele controle; punt is dat 't ook goed vast moet zitten. Er zijn meerdere methodes nodig (en op verschillende plaatsen) om dat te controleren.
   

  Mwdecor

  Verfadviseur
  • #7
  Zo is kan begrijpen is de ondergrond filmvormend gebeitst. Indien nog goed intact volstaat het te ontvetten en dan eens flink doorschuren.
  Om eventuele narigheden te vermijden breng je best een witte isolerende hechtprimer op, en dan twee lagen dekkende beits op gewenste kleur.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu